Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 4
Sutra: 20° 20° 4
26. travnja 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Povjerenstvo je za HDZ

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 7. listopad 2017. u 13:29 2017-10-07T13:29:46+02:00

Ako HDZ-u išta treba, treba mu takva pozornica i Todorić pred saborskim prijekim sudom. Tko će dočekati pravosuđe i DORH, kad će Gazda prvo morati pred oči javnosti na istražnom povjerenstvu?! Todorić će biti izručen na pladnju političarima da se poigravaju njime kako hoće, a ono što on misli, da mu je to prilika da progovori pred javnošću, postat će mu najveći teret

Ukratko, dakle, prema reviziji, Agrokor vrijedi 13,4 milijarde manje nego je prikazivano, a tijekom zadnje dvije godine kompanije su prikazivale dobit, iako su bile u gubitku. Evidentno je da izvještaji s kojima su odlazili prema stranim kreditorima i tražili kredite nisu prikazivali stvarno stanje, i za to će netko morati odgovarati, nema sumnje.

U takvim okolnostima, neke stvari postaju prilično jasne. Prvo, Ivica Todorić vjerojatno je ipak pogriješio što se oglasio svojim famoznim blogom. Pritisak javnosti, ili njegova želja da se svidi javnosti i kupi si još jedan kredit (čovjek stvarno voli kredite) u očima građana te da se prikaže čovjekom koji je 30 godina gradio, a ne rušio – na kraju može naštetiti samo njemu samome.

Brojke su nemilosrdne, nalaz revizije pokazuje točno ono o čemu se stalno govorilo, dakle da je napuhivao brojke kako bi pred kreditorima bolje stajao, i nikakvo javno pranje svetom vodicom tu mu ne može pomoći. Lažiranje bilanci je kazneno djelo, čak i ako to radiš u vlastitoj firmi koju si stvorio, i točka. Utoliko, blog je taktički bio potpuno pogrešan.

Da, zaokupio je pažnju javnosti, da, na trenutak je netko mogao pomisliti gle netko mu pakira, ali u taktičkom smislu Todorić je pogriješio što je blogom navalio na Vladu. Sada protiv sebe ima dva neprijatelja, i DORH i Vladu. A ni brojke mu nisu prijatelji.

Prema tome, jasno je da je pogriješio, samo je izazvao lava koji spava, jer Vlada je, kako se čini, pokušavala sanirati stvari i ne bi sam Todorić tako brzo došao na tapet da sam ne provocira takvu situaciju.

I  druga stvar koja postaje jasna jest da će na kraju saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor najviše trebati upravo HDZ-u. Mogu čestitati SDP-u da su se toga sjetili. Razgoropađena ministrica Dalić koju Todorić svojim objavama topi, vjerojatno jedva čeka saborsku govornicu, a to čekaju i svi ostali HDZ-ovci koje je Todorić zakvačio oderavši Vladu.

Ako HDZ-u išta treba, treba mu takva pozornica i Todorić pred saborskim prijekim sudom. Tko će dočekati pravosuđe i DORH, kad će Gazda prvo morati pred oči javnosti na istražnom povjerenstvu?! Todorić će biti izručen na pladnju političarima da se poigravaju njime kako hoće, a ono što on misli, da mu je to prilika da progovori pred javnošću, postat će mu najveći teret.

Nije bio popularan ni dok je kao zaštićeni monopolist zapošljavao i hranio dio Hrvatske; sad će sigurno popularan biti još i manje, kad se saznalo da je za najmanje 13 milijardi precijenio svoj koncern.

U Hrvatskoj smo se uostalom već bezbroj puta uvjerili da ni pravosuđe nije imuno na javnu klimu koja se stvori u nekom trenutku, vidjeli smo to i na Sanaderovom slučaju uostalom. Zato će nastup pred povjerenstvom biti lakmus buduće reakcije pravosuđa. A cijeli HDZ protiv jednog propalog tajkuna, kakve su mu šanse?!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka