Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

Komentar Poštovani kandidati, sretno s flamingosima i kvinojama. Vidimo se najesen

Foto: instagram, Novi list
Foto: instagram, Novi list
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2019. u 16:14 2019-07-26T16:14:00+02:00

Vrlo čudnovata, dugotrajna kampanja, u kojoj dosad nismo čuli gotovo ništa novo od dva glavna izborna favorita

Miroslav Škoro kupa se negdje u moru, ne u lavoru, i vjerojatno pluta na ružičastom flamigosu, kao i svi respektabilni infulenceri. Neko vrijeme nema ga ni čut’ ni vidit’. No, zato su mu protukandidati hiperaktivni. Zoran Milanović dao je prvi veći intervju, Kolinda Grabar-Kitarović servirala je kvinoju na Brijunima. Hešteg samo zdravo, dobra linija je najbitnija, Zorane moraš na dijetu...

I Miroslav Škoro je jedini u pravu. Bolje bi bilo da nisu dali intervjue.

Isprika IDS-u i javno traženje njihove podrške Milanoviću nije trebalo. Realno, odnosi snaga su takvi da liberalno-regionalni IDS i nema koga drugoga na ovim izborima podržati nego Milanovića. Nino Jakovčić uzgaja češnjak i u relativnoj je zavjetrini.

Uostalom, bez SDP-a ionako ne bi bio dobio onaj jedan mandat u Europarlamentu. Pa Borisu Miletiću i društvu ni ne preostaje ništa drugo nego da podrže kandidata SDP-a. Ali javno ispričavanje IDS-ovcima zbog svojedobne podrške Damiru Kajinu, u intervjuu Hini, malo je loš stil za nekoga tko želi voditi državu. To se može odraditi i iza zavjese, malo suptilnije, mada je jasno da mu svakako treba onih IDS-ovih pedesetak tisuća glasova.

Ni Ivo Josipović nije bio baš neki specijalni »liebling« IDS-a pa je zajednička kampanja odrađena preko Učke više nego korektno. U Istri je dobio skoro 80 posto glasova. A većina od tih glasova bila je, realno govoreći, IDS-ova.

Isto bi bilo i sada. Nema potrebe javno lizati rane loših odnosa. IDS je organizirana stranka, vojska, a drugog kandidata osim Milanovića nema. Stoga bi bilo taktičnije da je Milanović to prešutio.

Isto je s još jednom, najbolnijom od svih tema za SDP-ovog kandidata. A to je Tomislav Saucha, njegov predstojnik kabineta protiv kojeg se vodi postupak za pronevjeru novca od dnevnica. Da li itko misli da će ključno ročište za Sauchu slučajno biti održano baš u rujnu, na početku prave kampanje?

Kako znamo, Saucha je danas Plenkovićeva ruka u Saboru, a nekad je bio prvi suradnik tadašnjeg premijera Milanovića. Reći da Saucha nije bio njegova »instalacija« ako nije mudro, barem je nepotrebno.

Tu ispriku bolje da Milanović ne izgovara. Ogradio se od Sauche odmah, čim je optužnica podignuta, i javnost mu je povjerovala - inače ne bi bio u anketama tako visoko. Sada tvrditi da on nije bio njegova »instalacija«, nepotrebno je. On je bio njegov prvi suradnik, razočarao ga je i postao HDZ-ova ruka u Saboru. Tu se više nema što reći. Opravdavanja samo zvuče loše.

A ako netko iz Milanovićeva stožera misli da Saucha neće biti tema i najesen, vara se. To je jedna od stvari na kojoj protukandidati, i to najviše s ljevice, kao što je Dalija Orešković, mogu najopasnije »bušiti« Milanovića. HDZ neće u to dirati, jer je Saucha njihov. Ali tema će biti. Pa zato, govoriti o njemu kad to gotovo da nitko i ne pita, nije baš najmudrija taktika.

No, eto, uvijek imamo Kolindu Grabar-Kitarović. Njezini istupi uvijek nadmaše sve druge. Kad misliš da će se, kao nekad istaknuta pripadnica NATO administracije, malo suzdržati od istupa nakon pogibije hrvatskog vojnika u Afganistanu, ona daje opširni intervju ženskom listu.

Govori o svojim prehrambenim navikama. U pratećem video klipu, ona kuha. U majici Hrvatske ratne mornarice. O kvinoji i šipku govori tonom vrhovne zapovjednice Oružanih snaga.

Istodobno, Milanović kaže u svom intervjuu da neće komentirati ni Kolindu, ni Plenkovića.

O čemu će onda njih dvoje govoriti, ako ne o politikama i akterima tih politika? On ne bi baš o Gotovini, i filmu »General«, on radije gleda Blade Runnera. Ona o Pantovčaku ne bi, radije bi o današnjem dnevnom meniju.

Vrlo čudnovata, dugotrajna kampanja, u kojoj dosad nismo čuli gotovo ništa novo od dva glavna izborna favorita.

Uglavnom zasad rade na tome da pridobiju predizborne koalicijske partnere, ili frakcije. Dnevna politika ih se ne tiče. Pa onda bolje da odu plutati na flamingosu, i jave se 1. rujna.

Tihana TOMIČIĆ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.