Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. siječnja 2020.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Komentar Plenković na Jovanovićevom tragu

Foto PIXSELL
Foto PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 14. prosinac 2017. u 18:25 2017-12-14T18:25:10+01:00

Može se o »premijerovanju« Andreja Plenkovića reći ovo ili ono, da kontrolira stranku ili ne, da mu posao iz pozadine vodi Šeks sa svojim posinkom Resslerom kao siva eminencija, da kontrolira Mamićev HNS ili da ga ovaj tuče u gostima, ali jednu važnu odluku je ipak donio: smijenio je jučer nekadašnju Grozdovu recenzenticu zdravstvenog odgoja Dijanu Vican i njeno povjerenstvo.

Tu je vijest objavio na Twitteru, uz prilično cinično objašnjenje: »Odlučili smo zahvaliti na suradnji i doprinosu dosadašnjem PSP-u, osobito rektorici Dijani Vican, i svim članovima na doprinosu te oformiti novo povjerenstvo«. Sam kanal koji je izabrao da to objavi pokazuje da se premijer jako želio potruditi da javnost odmah sazna za taj čin, a još je važnije da je za novog šefa Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije imenovao – sam sebe uz, kako je objavljeno, podršku ministrice obrazovanja Blaženke Divjak i predsjednice saborskog odbora za znanost Vesna Bedeković.

Rad Dijane Vican u udruzi Grozd koja se žestoko protivila uvođenju zdravstvenog odgoja u škole, a u kojoj je glavnu ulogu igrao Ladislav Ilčić, doveo je na hrvatske ulice prošle godine na tisuće građana koji su prosvjedovali protiv zaustavljanja kurikularne reforme.

Iako je još u kolovozu ove godine Plenković tvrdio da Vican ima njegovo povjerenje, sada je jasno da se odrekao i nje, i sastava spornog povjerenstva, ali i cijelog koncepta nazadnjačke desnice koja je u jednom trenutku bila zavladala resorom obrazovanja. Sama činjenica da će osobno biti na čelu povjerenstva najbolje govori da je i time itekako želio na simbolički način poslati poruku desničarima u svojim redovima da im više neće dopuštati napad na resor školstva. Jednako kao što je tada bilo važno da na čelu izrade Strategije obrazovanja bude sam Zoran Milanović, sada je važno da će je voditi Plenković.

Je li za to ucijenjen iz HNS-a, odakle dolazi ministrica Divjak, a i potrebna saborska većina za njegov opstanak, ili ne, manje je važno. Činjenica je da je konzervativna revolucija jučer dobila prilično snažnu pljusku, a i da možda, samo možda, za neku buduću moderniju, progresivniju i sekularniju Hrvatsku ima spasa. Odricanje od grozdovske nazadnjačke ideologije i čvrsto stajanje uz jednu modernu ministricu obrazovanja, nije nebitna za ukupne okolnosti hrvatske političke scene.

A upravo kurikularna reforma prometnula se u pitanje glavnih političkih silnica u državi, kako bi rekla Kolinda. A i ona ju je podržala, usput rečeno. Ta je reforma postala razdjelnica onog što je Milanović nazivao »ili mi, ili oni«. Zbog nje su smjenjivani ministri, poput Željka Jovanovića, čak i u vlastitim redovima pod pritiscima klera i akademskih okorjelih lobija. Zbog nje se izlazilo na ulice. Sve to, da bi se pet godina kasnije vratili na isto: uostalom, kurikularnu reformu treba provesti. A to će u novom povjerenstvu činiti i dobar dio Jovanovićevih ljudi. Jer to je, uostalom, i jedini mogući smjer.

Šteta samo izgubljenih godina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.