Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Obitelj naprijed, ostali stoj?

Obitelj naprijed, ostali stoj?
Obitelj naprijed, ostali stoj?
Autor:
Objavljeno: 7. srpanj 2018. u 13:24 2018-07-07T13:24:28+02:00

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak aktualizirala je jučer ponovno činjenicu da postoji skandalozna tužba Ustavnome sudu suradnika »U ime obitelji« da se informatika ne uvede u hrvatske škole. U lipnju ove godine tu tužbu je podnio pedijatar Tomislav Gojmerac, potpredsjednik Centra za prirodno planiranje obitelji i suradnik te udruge na projektu »Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece«, a pritom se pozvao na spornu odluku Ustavnoga suda iz 2013. kojom je ukinuta odluka o uvođenju kurikuluma zdravstvenog odgoja.
On se poziva na staru odluku, za koju hrvatska javnost dobro zna u kojoj mjeri je bila ispolitizirana protiv tadašnje Milanovićeve vlade, naprosto smatrajući da se ta odluka Ustavnoga suda u cijelosti može primijeniti i na ministričinu odluku o uvođenju kurikuluma informatike.
Nevjerojatne su zamisli do kojih dolaze »uimeobiteljaši«, a mora im se priznati da su sistematični i konzistentni u svojim konzervativno-rigidnim nastojanjima. Ne treba zaboraviti da je u tijeku upravo provjera potpisa za dvije slične referendumske inicijative – jednom se pripadnicima manjina u Saboru nastoji oduzeti pravo da glasaju o proračunu i svim bitnim točkama, a drugom se nastoji ukinuti tek izglasana Istanbulska konvencija.

Srećom pa je procedura za raspisivanje referenduma ipak prilično stroga i dugotrajna, pa ovakve opasne nebuloze još mogu pasti ne samo na broju samih potpisa, već i na pravorijeku Ustavnog suda. A također srećom, i aktualna ministrica obrazovanja vrlo jasno govori o takvim nastojanjima kao o pokušaju vraćanja Hrvatske u srednji vijek.
Kao da nije dovoljno da gimnazijalci općeg smjera imaju informatiku samo prve dvije godine – ima i onih koji bi je na Ustavnom sudu trajno zabranili i potpuno isključili! Da nije tragično, bilo bi smiješno. »Moram priznati da osjećam ogroman pritisak ekstremnih skupina koje zapravo žele zadržati naše škole i obrazovanje u tamnici, možda čak ne 19. stoljeća, nego srednjega vijeka«, poručila je ministrica.

Inače, danas neki udžbenici iz informatike u hrvatskim školama datiraju iz 1994. godine, a više od 80 posto svih građana Republike Hrvatske podržava uvođenje obvezne informatike, i više od 70 posto podržava i cjelovitu kurikularnu reformu i eksperimentalno uvođenje kurikularne reforme.
Zapravo, u toj statistici zapravo vrišti brojka da, dakle, čak 20 posto građana ne podržava informatiku u školama! Je li i to moguće? Kako poslati dijete na tržište rada ako ne zna ni računalo upaliti. Je li moguće da živimo u toliko rigidnom društvu?
Kad čita te podatke, čovjek se može samo nadati da su neke institucije u ovoj državi u zadnjoj petoljetki ipak toliko napredovale da u startu negativno ocijene pokušaje poput ovog stanovitog gospodina Gojmerca. Ministarstvo obrazovanja ipak je otišlo korak naprijed, reforma školstva više nije sporna, Vlada je otišla naprijed, HDZ-ova je, a ipak štiti prava manjina i žena. Je li se i Ustavni sud pomaknuo bar korak naprijed?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze