Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 6
Sutra: 0° 0° 6
23. siječnja 2019.
Komentar Tihane Tomičić

Komentar Mrkva i batina za Rijeku

Vojko Obersnel / Snimio Sergej DRECHSLER
Vojko Obersnel / Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 25. svibanj 2017. u 17:05 2017-05-25T17:05:47+02:00

Tko god što rekao i ma koliko optimistično SDP ulazio u drugi krug gdje Vojko Obersnel pred Hrvojem Burićem ima veliku prednost po anketama, činjenica je da su ovo najslabiji rezultati za SDP ikad na ovom području

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel bio je prisiljen uoči drugog kruga izgovoriti rečenicu koja glasi: »Politika je umijeće mogućega«, a koja je majka svakog trulog političkog kompromisa, a često i klasične političke trgovine.

Naravno da ponovljeni izbori Rijeci ne trebaju ali ciklus »veletrgovine« je počeo već 24 sata nakon izbora i slijedi nam barem mjesec dana reprize one vrste politike koju gledamo na nacionalnom nivou već tjednima.

Naime, pobjednički SDP sa svojom velikom koalicijom u Gradskom vijeću Rijeke osvojio je 14 od 35 mjesta, i trebaju mu barem još četiri ruke da postigne čvrstu većinu, inače se Vijeće neće uspjeti ni konstituirati, i automatski slijede novi izbori.

To je dosad najlošiji rezultat SDP-a u Rijeci. Neki za to krive HNS koji je išao samostalno. Neki kažu da ni PGS nije uspio postići sinergijski učinak i da je ta koalicija donijela malo koristi, a nešto i štete.

Neki kažu da je to rezultat lošeg vođenja partije u Rijeci u zadnjim godinama. A sam lider koalicije Vojko Obersnel krivnju svaljuje na rast protestnih glasova kao novi politički fenomen (no nije se zapitao: protiv koga).

Statistika pak kaže da je SDP danas, kad se izuzmu koalicijski partneri iz PGS-a, HSU-a, IDS-a i drugi u tom savezu, u Gradskom vijeću Rijeke spao na svega sedam mandata – toliko je naime SDP-ovaca od 14 koji su prošli.

To je točno isto koliko je i HDZ osvojio u Gradskom vijeću Rijeke. Dakle, kad se sve ogoli, SDP i HDZ danas u gradskom parlamentu imaju potpuno isti broj ruku.

Isto tako, lijeva koalicija je na ovim izborima u nedjelju dobila 37 posto glasova, a prije manje od godinu dana na izborima za Sabor lista SDP-a osvojila je 43 posto u Rijeci, i to bez IDS-a i PGS-a koji su išli u drugom bloku, a s njima u zbroju 51 posto.

Dakle, tko god što rekao i ma koliko optimistično SDP ulazio u drugi krug gdje Vojko Obersnel pred Hrvojem Burićem ima veliku prednost po anketama, činjenica je da su ovo najslabiji rezultati za SDP ikad na ovom području.

Naravno, pobjedi ne treba gledati u zube, ako do nje dođe. Pobjednik uzima sve, to je uvijek tako. No, ovoga puta pobjeda neće biti jeftina.

U Gradskom vijeću Rijeke SDP će morati pristati i na sve uvjete HNS-a, kao i drugih (vjerojatno Liste za Rijeku) za podršku u gradskom parlamentu. Čini se da pritom postizborne koalicije neće biti, nego će Obersnel morati ispunjavati programske zahtjeve i strahovati pri glasanju o svakom narednom proračunu.

No, možda je to i dobro: dosad je gradska vlast bila troma i neinventivna. Ako građani dobiju nove projekte, možda čak i kakvu fontanu na rivi, baš ih briga je li to zato što se Obersnel sam toga dosjetio, ili će biti natjeran mrkvom i batinom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka