Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 3
Sutra: 17° 17° 3
22. travnja 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Luzerske kombinacije

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2017. u 18:34 2017-12-07T18:34:29+01:00

Tragikomično izgleda pokušaj SDP-a da na svoju stranu pridobije Most, a da ga Most pritom mirne duše »otkanta«. Davor Bernardić poslao je poruku (na koju se, doduše, malo tko osvrnuo) o tome da Hrvatskoj trebaju novi izbori 

Na stranačkoj i oporbenoj sceni događaju se tektonski poremećaji: SDP poziva Most na suradnju, lijevo-regionalno-liberalni blok se okuplja u Amsterdamskoj koaliciji, a Most se pravi da mu se nisu dogodile nove ankete i pad rejtinga.

Pritom, tragikomično izgleda pokušaj SDP-a da na svoju stranu pridobije Most, a da ga Most pritom mirne duše »otkanta«. Davor Bernardić poslao je poruku (na koju se, doduše, malo tko osvrnuo) o tome da Hrvatskoj trebaju novi izbori i uz to je izgovorio rečenicu koja se dugo očekivala, i čemu je uostalom i vodio njegov izbor na čelo SDP-a, budući da Zoran Milanović nakon gafa 2015. godine više ni u snu nije htio vidjeti SDP u dogovoru s Mostom: pozvao je Most na trajnu suradnju. Pritom ih snubi komplimentima o tome da su oni dokazali da njima nije bilo do fotelja, da su se dragovoljno odrekli vlasti i da im je interes Hrvatske na prvom mjestu.

Međutim, sama po sebi je činjenica da jedan SDP ima potrebnu predizborno se udvarati Mostu tragična. Prvo, Most po anketama pada. Drugo, pokazalo se da su ideološki i svjetonazorski potpuno dezorijentirani, i to je vjerojatno glavni razlog zašto ih birači napuštaju. Suprotno onome što Bernardić tvrdi, mostovci su se pokazali potpuno nevjerodostojnima – kritiziraju lex Agrokor samo zato što više nisu u vlasti. Kad se osmišljavao, »nijesu imali primjedaba«, kako kaže vic.

Naravno, Bernardić si tim pozivom Mostu više šteti nego koristi, ali tome je i inače sklon. U situaciji kad je čak i HSU napustio lijevo krilo i glasao za Plenkovićev proračun, Bernardić kuca na vrata na koja možda još jedina i može kucati. No, nažalost, to izgleda kao očajnički čin, potpuno suprotno od dojma koji šef SDP-a time želi stvoriti.

Žalosno je što je pritom Bernardić nasjeo na zamjenu teza koju Most cijelo vrijeme pušta u javnost, a to je da su oni najveći puritanci hrvatske političke scene jer su već dvaput dokazali da su im fotelje nepotrebne i da su se iz vlasti spremni povući zbog principa. Cijeli intervju koji je dao jednom tjedniku Božo Petrov posvetio je pokušaju da promovira tu tezu.

To, međutim, uopće nije točno: Plenković je izbacio Most iz Vlade u trenutku kad su oni mislili da mogu solirati i pričati što hoće, pa i glasati kako hoće kao da je Vlada debatni klub, a ne mjesto striktno utvrđene zajedničke koalicijske politike. Ne bi Most nikud otišao da ih Plenković nije potjerao.

Baš je zbog toga žalosno da SDP, ipak kao stranka koja samostalno prelazi dvadesetak posto podrške birača, a u trenutku raspisivanja izbora automatski bi po sili logike hrvatske političke scene skočio i na 25 posto zbog ideoloških podjela u društvu, podilazi jednom Mostu, koji je uza sve još i ideološki potpuno zbrkan.

Nuspojava: SDP je tim pristupom automatski izgubio na svojoj strani i IDS i Glas, a i stranku Pametno, da bi na kraju i iz samog Mosta dobio pljusku koja kaže: »Mi ćemo na izbore samostalno. Nema nikakvih prijeizbornih koalicija, smatramo da je to prevara građana«.

SDP bi stvarno trebao prestati njegovati luzerski imidž. Neka na izbore izađu sami, pa u novoj podjeli karata snube neprirodne ideološke partnere. Nije im valjda dovoljan HSS, nego im baš treba još i Most. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš