Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 2n
Sutra: 3° 3° 2n
27. veljače 2020.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Linićeva istina koja oslobađa

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 26. listopad 2011. u 20:29 2011-10-26T20:29:36+02:00

Kosor plaši sve zaposlene u upravi babarogom Linićem, a Zoranu Milanoviću ostaje samo da bjesni zbog nekontroliranih istupa svog ekonomskog gurua

Istina je: ako je Jadranka Kosor ipak imala slobodnu nedjeljnu večer i malo bacila oko na Dnevnik Nove tv, gdje su se sučelili SDP-ov Slavko Linić i njena ministrica financija Martina Dalić, mogla je nakon Linićevih izjava samo zadovoljno ciknuti od sreće. To! Imamo ih! SDP će pozvati MMF u Hrvatsku, i da, uvest će porez na imovinu!

   To je porez koji će morati plaćati svi umirovljenici, zadovoljno je odmah prisnažila Dalić u studiju, iako se Linić svim silama upirao objasniti da takozvana prva nekretnina, dakle ona u kojoj se živi, neće biti novooporezovana, već će se samo današnja komunalna naknada, koju ionako već svi plaćaju, nazvati drugačijim imenom, a njena cijena neće se mijenjati.

   HDZ-ova ministrica, međutim, samo je lakonski ponavljala mantru o ugroženim umirovljenicima, nadajući se da time automatski, tu istu večer, HDZ odmah dobiva (to jest, vraća) barem par postotaka glasova. Već iduće jutro, premijerka Kosor slavodobitno je izjavila da Linić govori ono što se Milanović ne usudi, a najavu dolaska MMF-a odmah je preokrenula u još jednu HDZ-ovu omiljenu mantru – da to znači otkaze ili smanjivanje plaća za oko 80 posto ljudi zaposlenih u državnim službama.

   Zašto baš 80 posto? Nitko ne zna, ali valjda dobro asocira na ranije Linićeve izjave o tome da će Kukuriku savez, kad pobijedi, posmjenjivati 80 posto svih dužnosnika koji su došli po političkoj liniji. Kosor plaši sve zaposlene u upravi babarogom Linićem, a Zoranu Milanoviću ostaje samo da bjesni zbog nekontroliranih istupa svog ekonomskog gurua.

   Svi, međutim, znaju da se u SDP-u bez Slavka Linića ne može. Barem se dosad nije moglo. On piše programe, osmišljava ekonomske modele, radi simulacije, pregovara sa socijalnim partnerima, ima na linku poslodavce, tajkune, sindikate, bivše HDZ-ovce... S druge strane, ekonomisti se slažu s njegovim tvrdnjama da će kreditni rejting Hrvatske bez MMF-a biti loš, jer svjetski financijeri nemaju vremena ni volje čekati da vide koliko će efikasna biti politika nove vlade usmjerena ka rezanju i kresanju, a dolazak MMF-a automatska je garancija da će ušteda biti, te da će se njihov skupi novac trošiti racionalno. Utoliko je logično da je Linić rekao – istinu. Nepopularnu, ružnu i PR-ovski neizbrušenu, ali istinu. MMF je realnost, inače će vanjsko zaduživanje Hrvatske, koje je također neminovno i u idućem mandatu, tko god vodio vladu, biti još nepovoljnije i time vanjski dug veći nego dosad.

   No, ta istina ne piše u programu SDP-a i Kukuriku saveza, koji je lijepo upakirani zbir »želja i pozdrava«. Utoliko je potpuno jasno zašto je Milanović opet pobijesnio na Linića – jer, glavne afirmativne poruke kampanje mogle bi opet pasti u drugi plan, a Jadranka Kosor bi slobodno mogla (da malo i uštedi, u skladu s novim okolnostima) ponovno polijepiti sve Sanaderove jumbo plakate sa izbora 2007., samo da i Sanaderova slika nije na njima...

   Treba imati na umu, međutim, da zadnje ankete koje su i jučer objavljene Kukuriku savezu, glede&unatoč svemu, daju dvostruku prednost u odnosu na HDZ, 39 prema 20 posto glasova. Stoga ova najnovija epizoda u serijalu koji bi se mogao nazvati »Slavko Linić solo contra tutti«, pokazuje da je istinu, uostalom, i nepotrebno skrivati. Linić ne može da je ne izrekne, Milanović ne može da ga ne zadrži u najužem timu svojih ekonomskih mozgova, a birači vjerojatno ne mogu da HDZ ne potjeraju s vlasti nakon što je dotaknuto ekonomsko, moralno i političko dno. Ma koliko šutjeli o svemu tome.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.