Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. rujna 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Kusićevo povjerenstvo treba ukinuti

Zvonko Kusić / Snimio Denis LOVROVIĆ
Zvonko Kusić / Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 9. rujan 2017. u 13:17 2017-09-09T13:17:46+02:00

Vlada i premijer tradicionalno se prave blesavi i donose odluke kojima ništa trajno ne rješavaju, nego samo sele problem s jedne točke na drugu. Problem bi na kraju valjda trebalo riješiti Kusićevo povjerenstvo, no svima nam je jasno da će to biti nemoguće na tako birokratski način, osim ako uz ZDS ne bude zabranjena i zvijezda petokraka. A onda ćemo se odreći i pobjede u Drugom svjetskom ratu. Kome to treba, nije jasno, čak ni ako je desnica na vlasti

U dilemi oko toga je li komustistički totalitarizam bio gori od fašističkoga, stvar je došla do toga da je nedavno delegacija HDZ-a položila vijenac na Golom otoku. Mada su ondje stradali gori boljševici od komunista, jer valjda su IB-ovci bili radikalniji kao staljinisti od druga Tita i njegovog kasnijeg prilagođenog »demokratskog centralizma«, antikomunistički HDZ položio je vijenac i odao im priznanje. Ako to nije apsurd, onda što je?!

No, u takvoj shizofrenoj atmosferi Hrvatske 2017. godine, osnovano je jedno povjerenstvo koje bi trebalo razriješiti sve dileme oko bilo kakvih totalitarizama ikad. Zove se  Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima i vodi ga predsjednik HAZU-a, akademik Zvonko Kusić, i vjerojatno ne može biti bolje osobe od njega kao šefa sve hrvatske pameti za takvo mjesto.

Vijeće će se sastati idućeg tjedna i sastajat će se češće nego je planirano, jednom mjesečno, jer žele biti efikasni i reagirati na sve posljedice totalitarizama u Hrvatskoj.

Nažalost, u pozadini svega je ideja o izjednačavanju svih režima, a posredno i izjednačavanje antifašizma i fašizma, jer su oba na kraju završila u totalitarnim raljama. I upravo zbog toga, zbog te krajnje mračne namjere koja za cilj ima izjedanačavanje komunizma ili socijalizma s antifašizmom, što naravno nema nikakve izravne veze jednoga s drugim, treba reći i ponavljati – uostalom, Kusićevo povjerenstvo treba raspustiti.

To je jedini način da se u Hrvatskoj ne dogodi revizija povijesti, da pobjednici ne postanu poraženi i da, orwellovski rečeno, gospodari sadašnjosti ne izmijene prošlost kako bi onda mogli upravljati budućnošću.

Uostalom, boljega argumenta za to od jasenovačke priče s pločom HOS-a, koja je na kraju završila u Novskoj, nema. Da, ZDS je zabranjen i nećemo ga tolerirati, barem ne u Jasenovcu, ali u Novskoj hoćemo.

Da, predsjednica Republike baratala je relativizacijom ustaškog pozdrava kao »starog hrvatskog pozdrava« jer je htjela umirivati strasti, ali onda se javio Zlatko Hasanbegović, ponosan, priznajući da je to zapravo samo stari ustaški pozdrav.

A Vlada i premijer tradicionalno se prave blesavi i donose odluke kojima ništa trajno ne rješavaju, nego samo sele problem s jedne točke na drugu. Problem bi na kraju valjda trebalo riješiti Kusićevo povjerenstvo, no svima nam je jasno da će to biti nemoguće na tako birokratski način, osim ako uz ZDS ne bude zabranjena i zvijezda petokraka.

A onda ćemo se odreći i pobjede u Drugom svjetskom ratu. Kome to treba, nije jasno, čak ni ako je desnica na vlasti.

Zato sada kad je tenzija oko ZDS ploče napokon smanjena njenim seljenjem iz Jasenovca u Novsku, aktiviranje spomenutog povjerenstva tek nema smisla.

Ono će samo komešati duhove tko zna koliko mjeseci, otvarati dodatne javne polemike i dijeliti društvo, a to građanima Hrvatske zaista nije potrebno. Zato se za nadati da će ono, ako već ne bude službeno dokinuto, za koji mjesec zamrijeti vlastitom prirodnom smrću.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.