Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4n
Sutra: 12° 12° 4n
15. prosinca 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Kupleraj na najjače

Kupleraj  na najjače
Kupleraj na najjače
Autor:
Objavljeno: 18. studeni 2017. u 15:44 2017-11-18T15:44:29+01:00

Na jučerašnjem glasanju o rebalansu državnog proračuna osim HDZ-ove vladajuće većine (koju bi ovdje bilo teško i pobrojati od A do Saucha) za rebalans je glasao i oporbeni IDS-ov Tulio Demetlika, koji je u izjavi za Hinu nahvalio Vladu jer da rebalans pokazuje da se povećava financijska stabilnost, smanjuje dug i deficit. Čak je objasnio i da je to stav IDS-a u cjelini.

A malo se i naljutio što ga novinari uopće zovu čudeći se, jer »čim je nešto pozitivno i u korist građana, nije razlog da kao opozicija to ne prihvatimo«, rekao je. Čak nije ni decidirano otklonio mogućnost da IDS isto napravi i na glasanju za državni budžet za 2018. Inače, prije samo nekoliko dana iz IDS-a su stizale izjave da se cijela lijeva oporba opet hitno mora ujediniti u novi Kukuriku savez, jer HDZ treba pod hitno biti pobijeđen. A onda su pustili i probni balon o tome da će ići s GLAS-om i strankom Pametno. Sve do jučer.

To nije jedini takav primjer ovih dana. Recimo, nezavisni Hrvoje Burić, inače bivši HDZ-ovac i barakaš, u Primorsko-goranskoj županiji podržava SDP i proračun koji potpisuje potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina. U Gradu Rijeci je najveći Obersnelov suparnik.
U Gradu Rijeci, također, SDP računa da će za prolaz proračuna dobiti podršku HNS-a – da, da, istog onog koji je baš prije koji mjesec izdao socijaldemokrate i podržao Andreja Plenkovića. Dok se Davor Bernardić trsi dokazati kako su Vrdoljakovi pajdaši najveći izdajice, za SDP u Rijeci oni su trenutno najpoželjniji partner i, dapače, spasitelji proračuna. Ne manje bitno, Komadinin SDP ih je na svojoj županijskoj razini naglavačke izbacio iz svog saveza uoči izbora, pa HNS-a u Županijskoj skupštini u ovom mandatu ni nema.

Ali ima još primjera – pogledajmo recimo HSS i Krešu Beljaka. On je dio saveza sa SDP-om, a na glasanju o povjerenju Vladi prošloga tjedna, što je najvažnija akcija socijaldemokrata u ovom kvartalu, on i njegovi nisu ni došli. Onda su iz SDP-a izjavili da stari savez baš više i ne vrijedi. Toliko o stabilnosti jakog oporbenog bloka.
Rječju, hrvatska politika izvrgnula se u ruglo. Nikad nije ni bila osobitog integriteta. Svjedočili smo kroz ovih 25 godina raznim prevratima, izgubljenim ključevima Amruševe, političkoj trgovini zbog koje su neki poput Željka Sabe završavali i u zatvoru. Ali od trenutka kad je Tomislav Saucha digao ruku za Plenkovićevu Vladu, ništa više nije isto. To je očito za mnoge glave u hrvatskoj politici okidač, alibi da sad i oni mogu što hoće. Na sve su se još nadovezali i lokalni izbori koji su u nizu sredina, pa čak i u jednoj Rijeci, doveli do kohabitacije predstavničkih tijela i načelnika, a novi »lex šerif« još nije usvojen pa kombinacije oko preglasavanja o lokalnim proračunima imaju u svakoj lokalnoj sredini po barem dvije rezervne opcije.

U prijevodu, opći politički kupleraj. Politika nikad nije bila srozana na tako niske grane. Što je najgore, više se nitko ne srami, niti opravdava za razne oblike »trgovine«. Stabilnost je nova furka. Glavno je pokazati da su svi veliki protivnici izbora i to je agenda pod čijom zastavom je sve postalo dozvoljeno. Gadljivo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.