Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
25. ožujka 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Kolindin novi populizam

foto: Reuters
foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 27. siječanj 2018. u 14:45 2018-01-27T14:45:55+01:00

Realnije je, kako se spekulira, da bi kandidat Živog zida ovoga puta možda mogao biti sudac Mislav Kolakušić, a koji je najprepoznatljiviji borac za blokirane i protivnik sadašnjeg ovršnog zakonadaleko više nego su to SDP-ovci, za čijeg mandata je sadašnji zakon uostalom i donesen. I upravo njegove poruke ovih dana »krade« aktualna predsjednica.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović započela je kampanju za nove predsjedničke izbore. Čim se u medijima počelo nagađati da bi nezavisni kandidat na tim izborima mogao biti Zoran Milanović, aktualna stanovnica Pantovčaka krenula je u oštru kampanju, obilazeći teren i šaljući potpuno nove poruke, s jasnim ciljem da poveća doseg svojih birača.

I dok Milanović kao budući nezavisni kandidat »kida« nadesno, s ciljem da se odmakne od SDP-a i pokaže se hrvatskim suverenistom par exellance, iz nekog potpuno začudnog razloga Grabar Kitarović gađa birače Živog zida – koje vjerojatno nikad neće dobiti na svoju stranu, jer je ipak izabrana kao kandidatkinja HDZ-a. Teme s kojima je otvorila ovu neformalnu kampanju su blokirani, novi ovršni zakon, sigurnost radnog mjesta za trudnice, kraće i manje ugovaranje rada na određeno vrijeme i slično. Sve što bi se od izjava i poruka moglo očekivati od antisistemskih stranaka tipa Živi zid, ili možda socijaldemokrata, dobivamo od Kolinde. Iako su makroekonomski pokazatelji zaista vrlo dobri, kao i zauzdavanje deficita, HDZ-ova predsjednica Republike polemizira isključivo s Vladom.

To ima stanovitu unutarnju logiku – vjerojatno joj je tako sugerirano jer je jasno da Živi zid raste i da postoji opasnost da na predsjedničkim izborima, osim Milanovića, njezin najžešći konkurent bude netko od kandidata Živog zida. Kako vidimo, to ovoga puta vjerojatno neće biti Ivan Vilibor Sinčić koji je prije nekoliko dana jasno rekao da tu namjeru više nema, a da se na izborima 2014. kandidirao samo kako bi svoju stranku, tada novoosnovani Živi zid, učinio vidljivim i prepoznatljivim u javnosti.

Realnije je, kako se spekulira, da bi kandidat Živog zida ovoga puta možda mogao biti sudac Mislav Kolakušić, a koji je najprepoznatljiviji borac za blokirane i protivnik sadašnjeg ovršnog zakonadaleko više nego su to SDP-ovci, za čijeg mandata je sadašnji zakon uostalom i donesen. I upravo njegove poruke ovih dana »krade« aktualna predsjednica. Koliko je to uvjerljivo iz njenih usta, odgovor je na koji ćemo morati pričekati još dvije godine, do novih izbora. No, ključno je pitanje zašto predsjednica ne pokušava kapitalizirati solidne makroekonomske rezultate ove Vlade, nego umjesto toga uletava u sukob s vlastitim stranačkim kolegom, premijerom Plenkovićem.

Sjetimo se kako je sukob Ive Josipovića sa Zoranom Milanovićem tada bio završio – naravno, Josipovićevo odmicanje od SDP-a i Milanovićeve tadašnje vlade završilo je neslavno, jer se bez stranačke vojske izbori ne mogu dobivati. Za Grabar-Kitarović opasnost može biti ne samo izravni sukob s premijerom, već će biti dovoljno da Plenković HDZ-ovsku vojsku samo ostavi »na spavanju«, pa da njoj ne bude omogućen drugi mandat na Pantovčaku. Što je najzanimljivije, njihov je sadašnji sukob stvaran, nije fingiran, pa bi se možda čak moglo dogoditi i da HDZ istakne nekog sasvim drugog kandidata na izborima za šefa države.

Utoliko, prilično je nerazumljivo zašto se aktualna predsjednica bavi populističkim izjavama na razini Živog zida. Te glasove ne može više dobiti ni SDP, ni Milanović, a kamoli ona kao kandidat desnog centra.

U redu, neka svjetska iskustva, poput Trumpovog, govore da je populizmom moguće dobiti svake izbore. No, da li i u Hrvatskoj, koja je ideološki duboko podijeljena između ljevice i desnice, a gdje je Živi zid samo nadomjestak za SDP-ovu pasivnost?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka