Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 3
Sutra: 17° 17° 3
22. travnja 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Koga briga za sukob interesa

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 8. veljača 2018. u 17:01 2018-02-08T17:01:39+01:00

Novi članovi Povjerenstva trebaju biti izabrani do 11. veljače da se ne ponovi situacija iz 2011. kada to tijelo nije radilo godinu dana. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ima mandat još svega nekoliko dana, a Sabor već mjesecima ne uspijeva odraditi posao izbora novog povjerenstva. 

Povijesni dan za čovječanstvo: Tesla u svemiru. Ali to ne znači da je u Hrvatskoj išta novo. Kako se čini iz svega vidljivog, HDZ će nakon što je smjenjivao pravobraniteljicu za djecu, pokušati učiniti sve da se ne nastavi ni mandat šefice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalije Orešković, ili će barem pokušati odgoditi taj izbor.

Novi članovi Povjerenstva trebaju biti izabrani do 11. veljače da se ne ponovi situacija iz 2011. kada to tijelo nije radilo godinu dana. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ima mandat još svega nekoliko dana, a Sabor već mjesecima ne uspijeva odraditi posao izbora novog povjerenstva. S kandidatima su počeli razgovarati još krajem rujna. I u više od četiri mjeseca nisu uspjeli Saboru predložiti 10 kandidata za članove i predsjednika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Kada članovima povjerenstva mandat istekne, zakon ne dopušta njegovo produljenje. I dok se ne izabere novo, nema tko raditi njihov posao.

A u trenutku kad opozicija predlaže da se Zakon o sprečavanju sukoba interesa dopuni kako bi i povjerenik za sistemski važna društva, pa tako i za Agrokor Ante Ramljak bio obuhvaćen njime, te da bi ga se natjeralo da dođe pred institucije i odgovara pred javnošću za sumnjive aranžmane s konzultantima u Agrokoru, jasno je i zašto će se vjerojatno zaigrati na kartu odgode, ako ne i promjene na čelu toga tijela, koje je po općem mišljenju Dalija Orešković vodila vrlo objektivno i s distancom od svake politizacije ili strančarenja. U tom slučaju povjerenik mora podnijeti svoju imovinsku karticu i sva primanja, za početak, a ona je kako se zna uvijek početak i kraj svakog istraživanja sukoba interesa ili korupcije.

Napokon je postalo osviješteno što uopće jest sukob interesa, napokon su političari dovedeni u red i mada su kazne Povjerenstva uglavnom gotovo simbolične, činjenica je da se na njezinu repertoaru našla cijela politička elita, od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović do sitnijih riba iz opozicije ili razni lokalni šerifi koji su u svojim mjestima bogovi, ali pred Povjerenstvom nitko nije bio jednakiji.

Ne manje važno, za ponovni izbog Dalije Orešković zalaže se i aktualni HDZ-ov partner HNS, dok iz oporbenog SDP-a ističu da bi kontinuitet bio dobar. No, ako HDZ postupi kao što je već postupao s nekim sličnim »ombudsmanskim« funkcijama, ili se napravi lud i opet sve odgodi te Povjerenstvo obezglavi prolongiranjem tog postupka, tada će biti itekako jasno da uvođenje reda nije njihova prva briga. A kao što se već danima prave nijemima oko Ramljakovih aranžmana, te ignoriraju sve zahtjeve da potpredsjednica Martina Dalić odgovara zbog bliskosti s takvim »paket aranžmamom«, ništa čudno ako HDZ opet zaigra na istu kartu – ignoriranja javnosti i procedure.

To je općenito karakteristika ove Vlade – kad Andrej Plenković osjeti da ima neki problem, on ga jednostavno zaobiđe i pokuša učiniti da nestane s dnevnog reda medija. Godine prolaze, ljudska rasa osvaja svemir, ali HDZ opstaje na općem ignoriranju javnosti, a često i procedure. Najbolji kandidat za HDZ najčešće nije i najpoželjniji, to dokazuju imenovanja u cijelom nizu javnih poduzeća, ali evo i ona o kojima odlučuje sam Sabor.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš