Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
26. ožujka 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Judi, zviri i beštimje

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 1. lipanj 2017. u 13:15 2017-06-01T13:15:51+02:00

Naravno, nemoguće je predvidjeti rezultate u nedjelju, ali lako je ponuditi ruku na opkladu – što je više beštimanja i gadarija, to je uspjeh veći

Tri dana prije izbora, dva velika obrata: prvo je pitanje kako će uhićenje famoznog Pripuza utjecati na Milana Bandića u Zagrebu, a drugo je li si Željko Kerum napadom na Oparu u Splitu pucao u nogu ili nataknuo na svoju glavu lovorov vijenac za drugi mandat u Splitu?!

Kako god na kraju glasili odgovori na ta dva pitanja, a odgovor ćemo saznati u nedjelju navečer, treba se sjetiti da su već u prvom krugu 21. svibnja bili trijumfirali brojni »USKOK-ovi manekeni«, redom ljudi s optužnicama ili čak presudama: u Virovitici je u prvom krugu pobijedio Jubito Ivica Kirin, u Varaždinu je uskrsli Ivan Čehok u velikoj prednosti za drugi krug, u Đakovu Zoran Vinković, Stipe Gabrić Jambo uspio je ući u Gradsko vijeće Metkovića, a tu su i Radimir Čačić (mada se njegova presuda nikad nije mogla uspoređivati s ovima za korupciju i zloupotrebe ovlasti) za varaždinskog župana, te naravno neuništivi Milan Bandić.

Pokazalo se da su Hrvatima optužnica ili presuda jedan od glavnih jamstava dobivanja glasova, valjda po onoj staroj: ako znaju namaknuti za sebe, znat će valjda i za nas.

Slučaj Pripuz za koji, naravno, nitko ne može  tvrditi da je povezan s Bandićem, sve dok se ne dokaže drukčije, možda je prekasno stigao da bi utjecao na razvoj događaja u Zagrebu, ali uostalom i Anka Mrak Taritaš imala je svoju aferu sa suprugom u upravi Plinacroa dok je vodila povezani ministarski sektor, pa je to nije omelo da sada bude također u drugom krugu.

Željko Kerum, pak, slučaj je za sebe, a njegova bolesna retorika samo ogledalo društva u kojemu živimo. Vrijeđanje Andra Krstulovića Opare jučer, kad ga je nazvao prostitutkom i upitao je li spreman za lijevi kroše, vjerojatno će završiti tako da će od svega profitirati – Kerum.

Onima koje se obraća on se baš jučer napokon dokazao kao »njihov čovik« i pravi zdravoseljački vođa s kojim se lako identificirati.

Desničari koji su u Splitu bili u dilemi između dviju desnih opcija, sada sigurno više nemaju dvojbi, pa neće valjda trpiti onog finog Oparu s njegovim muzejskim dosađivanjima.

Sve što HDZ-ovi birači traže, Kerum ima. Između uljuđenog HDZ-ovca i neuljuđenog Vlaja, naravno da će birati ovoga drugoga. Uostalom, neće biti prvi put. A što je najbolje, Kerum ima i SDP-ovu podršku. Ili ju je barem do jučer imao.

Eh, što bi sad u SDP-u dali da mogu povući sve što su pozitivno rekli o Kerumu zadnja tri-četiri dana. Ali riječi su poput perja, kad odlete, nemoguće ih je vratiti, a pogotovo ne u izbornim kampanjama.

No, to je samo jedna od pogrešnih procjena SDP-ovaca, osim što ova zvoni poput šamara.

Naravno, nemoguće je predvidjeti rezultate u nedjelju, ali lako je ponuditi ruku na opkladu – što je više beštimanja i gadarija, to je uspjeh veći.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka