Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 2n
Sutra: 8° 8° 2n
24. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Jedan, ali glavni razlog zašto Bero mora otići

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2018. u 17:02 2018-07-05T17:02:51+02:00

Dokazao je da ga ne zanimaju ni prava manjina, ni prava žena, a valjda onda ni prava svih građana u Hrvatskoj. Zanima ga samo njegova stolica na čelu stranke

Čini se da Davor Bernardić odbrojava zadnje dane na čelu SDP-a. Na kraju, ipak će se morati sam povući. Ili će ga morati smijeniti njegovi ljudi, oni koji su ga i doveli.

Ali čak i da nema sve argumente ovog svijeta da ode, postoji barem jedan dobar razlog zašto šef socijaldemokrata više ne može ostati na toj funkciji.

Nije to nešto specijalno velik razlog, ali je toliko signifikantan da je odlična ilustracija njegova rada: naime, na raspravi u Saboru bio je prije dva dana zahtjev za raspisivanje referenduma dviju građanskih inicijativa, inicijative »Narod odlučuje« o promjeni izbornog sustava i inicijative »Istina o Istanbulskoj« o otkazivanju Istanbulske konvencije, a boje SDP-a branili su samo Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić i Željko Jovanović.

Poznato je da je ta rasprava završila kao opći show program na kraju kojega je Ivan Pernar opet fizički iznesen iz sabornice, poznato je da su se svi međusobno izvrijeđali na pasja kola i da je sve u ponoćnoj raspravi završilo potpunim raspadom sistema i apsurdom, ali bit je da na politički trenutno najpolitiziranijoj temi u Hrvatskoj šefa oporbe Davora Bernardića uopće nije bilo u Saboru.

Dapače, većine SDP-ovaca uopće nije bilo, osim ove trojice, a upravo su oni među glavnim kolovođama recentnog puča protiv Bernardića.

U trenutku kad najrigidnije desničarske snage u društvu udaraju na temeljna prava manjina i prava žena, iz SDP-a ih brane samo Bernardićevi suparnici. U očima javnosti oni su pravi borci za ljudska prava i građanske vrijednosti, a Bernardić je onaj koji se bavi samo sobom i svojom matematičkom snagom u stranci. Dokazao je da ga ne zanimaju ni prava manjina, ni prava žena, a valjda onda ni prava svih građana u Hrvatskoj. Zanima ga samo njegova stolica na čelu stranke.

Da je doista zainteresiran za građane, tada bi barem u sabornicu bio poslao neke od svojih bliskih suradnika da brane stavove SDP-a u parlamentu na ovoj točki.

Nije stvar u tome da Grbin, Hajdaš ili Jovanović nisu sposobni obraniti ih na najbolji mogući način, dapače, ali ovdje se radi o tome da se Bernardiću doslovce živo fućka što se događa u Saboru, hoće li Srbi ili Talijani ostati bez prava glasa u parlamentu i hoće li Istanbulska konvencija, nakon što je teškom mukom ratificirana, sada na nekakvom fantomskom referendumu biti ukinuta.

Jedini posao koji bi šef oporbe trebao imati jest taj, ali umjesto toga Bernardić nije niti predsjednik kluba, niti ga politike i zakoni zanimaju, a ni ideologija. On samo svoju sliku ljubi.

No, čini se da je i njemu dogorjela. Ljudi koji su mu najbliži suradnici su ozbiljni ljudi, ne pripadaju dječjem vrtiću ni SDP-ovu kadrovskom inkubatoru iz kojeg su u toj stranci ispali mnogi, pa i sam Bero. I njima je jasno da ovako dalje ne ide, da predsjednik stranke ne može biti osoba koju ne zanima politika, nego samo mehanički zbroj ruku podrške koju ima na terenu, kako bi provodio... Što? Nitko ne zna ni taj program, ni tu agendu.

Samo zato Bero mora otići.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.