Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4
Sutra: 19° 20° 3
24. lipnja 2018.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Je li Bernardić loš, ili je Plenković dobar?

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. kolovoz 2017. u 21:40 2017-08-19T21:40:19+02:00

Davor Bernardić nije se obraćao javnosti gotovo tri tjedna. Izgleda da je doslovno shvatio pojam »godišnji odmor«. Nije ga bilo čuti ni vidjeti ni oko poreza na nekretnine, niti oko Tolušića, nešto se malo oglasio oko Agrokora, a onda je viđen u BiH (!) na proslavi Sv. Roka zajedno s Milanom Bandićem.

Njegovih tragičnih 1,8 posto podrške koju uživa među građanima time dobiva dodatnu argumentaciju. Nitko ga ne doživljava, ali ključno je da se nema niti što doživjeti. Čovjeka nema.

Istovremeno, Zoran Milanović priprema infrastrukuru za svoju kandidaturu za predsjedničke izbore. Pola mandata aktualne predsjednice je prošlo, i vrijeme je da se krene. Kako se čini, u strahu od Zokija, Bernardić će ga podržati. Začepit će nos, radi mira u kući.

Paralelno, društvene mreže svakoga dana sve više gore od čežnje za Milanovićem. Ljevica plače za danima kad je on vodio SDP. A odgovor Bernardića ostaje isti – nema ga u eteru. Za to vrijeme Plenkovićev HDZ, glede i unatoč, raste. Što god učinili, gotovo izgubili većinu, kupili Sauchu, preuzeli Agrokor, svađali se, HDZ-ovci rastu. Što je tajna te činjenice? Naravno, stvar je u tome da sve manje građana ovakav SDP vidi kao alternativu.
Pitanje na koje nikada nećemo dobiti odgovor, međutim, glasi: bi li rejting HDZ-a bio isti takav i da je umjesto Bernardića na čelu SDP-a i dalje Milanović? Je li Bernardić toliko loš, ili je Plenković toliko dobar? Bi li mu i Milanović mogao parirati?

Treba reći da je Milanović izbore prošle godine zaslužio izgubiti. Politički je srljao, Narodna koalicija s HSS-om nije imala puno veze s mozgom, njegovo ponašanje postalo je bahato, i ako ni zbog čega drugog, a onda iz »pedagoških« razloga Milanović je zaslužio te izbore izgubiti. S druge strane, u nedavnom intervjuu jednom dnevnom listu Plenković je, bogami, pobrojao dosta toga što je njegova Vlada u ovih šest mjeseci napravila, u prvom redu demografske mjere koje se tiču običnih ljudi i obitelji, od subvencija za stambene kredite, povećanja porodiljnih naknada, minimalne plaće i poreznog rasterećenja srednjih razina plaća, pa do braniteljskih naknada. Pustimo sad na stranu ideološke teme, kurikularnu reformu kao desetljetni proces, ili ploču u Jasenovcu, ali većina mjera ove vlade tiče se života običnog čovjeka. Zato je HDZ sada na 34 posto podrške, što je dovoljno da se, u slučaju novih izbora, odmah dobije relativna većina u Saboru, dok je SDP na 21 posto.

Pitanje je bi li tome Zoran Milanović mogao bolje parirati od Davora Bernardića ili građane, baš obrnuto, više uopće ne zanimaju ideološke teme, nego isključivo vlastiti budžet i potrošnja. SDP u svom mandatu nije bio donio gotovo niti jednu od takvih mjera kojima se olakšava život običnih obitelji, osim što također nije rezao u javnom sektoru i nije se rukovodio radikalnom »austerity« politikom.

U zamišljenoj situaciji Plenković-Milanović svjedočili bismo puno zabavnijoj strani politike. Dva takmaca iz MVP-a šamarala bi se doskočicama, napokon bi opet bilo fora.

Ali izbore dobiva onaj tko građanima omogući lakše življenje. To je to. A Bernardićev problem je samo u tome da ne nudi bolje mjere od Plenkovića, jednako kao ni Milanović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka