Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
22. siječnja 2020.
Komentar Tihane TOMIČIĆ

kolumna Jao pobjednicima!

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 21. prosinac 2017. u 21:48 2017-12-21T21:48:54+01:00

Gradsko vijeće Rijeke pretvorilo se jučer u teatar, cirkus, karikaturu demokracije. Gledali smo predstavu neukih kontra okorjelih, zbunjenih kontra onih što se ludima prave, amatera protiv uhljeba... Kako nazvati situaciju u kojoj takozvana većinska oporba (već taj naziv je karikatura) predlaže amandmane na Obersnelov proračun na način ucjene, ne dopuštajući da Vojko Obersnel kompromisno prihvati samo neke od njih, a s druge strane imamo gradonačelnika koji je imao priliku mjesec i pol istu tu većinsku oporbu pozvati na razgovor, pokušati se dogovoriti i – mirna Rijeka.

Naravno, veliki riječki Bik Koji Sjedi, dugogodišnji gradonačelnik na prijestolju svoga ega, strpljivo čeka da Liliputanci pristupi njemu. On nikome ne dolazi na noge, ne kuca na vrata, ne nudi ni ne predlaže. On sjedi i čeka, a na vrata mu ne kuca nitko. Umjesto toga, Srednji blok amandmane predaje zadnji dan zakonskog roka, umjesto da ih razmrvi u 20 točaka (da bi Obersnel pristao na kompromisnih deset), a pritom ih napiše toliko amaterski da se ispostavi da oni zaista nisu znali da je kresanje stavke medijske prezentacije Grada Rijeke praktički život ili smrt za cijeli jedan Kanal Ri, koji zapošljava više od 30 ljudi.
Onda se na kraju amaterizam preseli u vijećnicu, jer prethodnog dogovora nije bilo između dviju strana, pa amateri traže stanke, muče sebe i gradsku upravu, novinare i građane, završavajući u trenutku pisanja ovog teksta na međusobnim podjelama, nakon što se s gradonačelnikom u sitnim satima došlo do kakvog-takvog dogovora i kompromisa.

Taj je kompromis trebao biti, da je mudrosti s obje strane, riješen još prije tjedan ili mjesec dana, a ovako se pokazalo da ne znaš koji su gori – »amateri« koji se uče politici na leđima građana, ili »uhljebi«, ako ćemo tako nazvati desetljetnu riječku gradsku strukturu, koja na čelu s gradonačelnikom dopušta da proračun uopće dođe u pitanje time što se o njemu ne razgovara na vrijeme. Birajući na izborima ovakav odnos snaga u Gradskom vijeću, gdje je SDP prvi put izgubio većinu, građani su poslali poruku »uhljebima«. Ali, dobili su »amatere«. Što je gore?
Na kraju, postignut je kompromis, koji je truo, ali evo: imamo proračun, svi su pobjednici! Iako bi možda najpoštenija opcija ipak bili novi izbori, pa koliko košta, da košta. Prije četiri godine je u Općini Čavle bila slična situacija, pa je povučen proračun i izazvani su izbori na kojima je načelnik potukao dotadašnju većinu u vijeću. Isto je bilo i u Matuljima nedavno.

Na kraju, u Gradskom vijeću je pobijedio oportunizam, jer ni SDP-u niti ostalima ipak se nije išlo na nove izbore. Pokazalo se da i Obersnel može biti krotak i kooperativan kad je to potrebno, a i druga strana naučila je valjda lekciju o tome kako se proračun čita i piše. Nije bilo ni realno očekivati da će se vijećnici odreći onoga što imaju i sami sebe izbaciti »na ulicu« odnosno na nove izbore. Iako se svi smatraju pobjednicima, zapravo radi se o tome da su sinoć na Korzu 16 svi pobijeđeni – principi su zamjenjeni za opstanak u klupama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.