Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
17. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Istanbulska velika koalicija

foto D. JELINEK
foto D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 10. ožujak 2018. u 12:20 2018-03-10T12:20:35+01:00

Hej vi, ljevičari, hoćete li nas barem sad podržati, vikao je jedan od HDZ-ovaca za jednim zastupnikom SDP-a u Saboru u četvrtak, nakon što je premijer Andrej Plenković najavio da će HDZ u proceduru ipak uputiti Istanbulsku konvenciju. I hoće – za Istanbulsku konvenciju zajedno će glasati i SDP, i GLAS, i IDS, i dobar dio Mosta, i manjinci.

Naravno, ne i Bruna Esih, Culej, Glasnović, Zekanović i ostala ekipa s krajnje desnice. Ali ni jedan dio HDZ-ovaca.

Ovo će biti prvi put da će se klub HDZ-a razići na glasanju o nekom dokumentu (osim kad su se nedavno na tajnom glasanju o Povjerenstvu za sukob interesa neki pravili ludi, ali tada se glasalo tajno, pa HDZ-ova interna »policija« ništa nije mogla). Za one koji slabije poznaju odnose snaga u Saboru, treba reći da Plenkoviću zbog takvog glasanja neće pasti tanka većina, niti on, niti Vlada. Jer će dobiti glasove onih koji cijeli vrijeme zagovaraju Istanbulsku konvenciju, dakle cijele lijeve oporbe. Ali neće dobiti glasove svih svojih zastupnika. Dapače, društvene mreže gore zbog napada desničara na Plenkovića zbog ove odluke, a glavni argument razgoropađenih konzervativaca, uključujući i Brunu Esih i ostale desničarske dušebrižnike koji se sada brinu kako će HDZ preživjeti ovu krizu, jest da HDZ time izdaje svoje biračko tijelo.

U svakom slučaju, SDP neće pokušati na glasanju biti suzdržan niti opstruirati donošenje Istanbulske konvencije, mada bi iz taktičkih dnevnopolitičkih razloga mogao Plenkoviću rušiti većinu za taj dokument. Oni će ostati konstruktivna oporba i stranka dosljedna obrani prava žena i borbi protiv nasilja, kažu. Faktički, to znači da će u Saboru svi osim krajnje desnice i dijela HDZ-a biti za Istanbulsku konvenciju.

U prijevodu, Istanbulska konvencija jest – velika koalicija.

Da je htio, SDP je to mogao rušiti. Ali neće. Dakle, imat ćemo pred sobom zametak jedne nove suradnje, o kojoj se već nekoliko godina govori u teoriji po kojoj je Plenković kao briselski pouzdanik zajedno s Davorom Bernardićem kao beskrvnim ljevičarom, montiran kao odlična zamjena za konfliktnog Tomislava Karamarka koji je tadašnje društvene sukobe uspješno produbljivao u »suradnji« sa Zoranom Milanovićem u danima kad su na hrvatskim ulicama bile plinske boce. A sada, sada je sve drugačije, dječaci koračaju s tranzistorom na uhu. Možemo zamisliti život u ritmu muzike za ples. Odnosno, možemo sve lakše zamisliti beskonfliktno društvo u kojem Plenković i Bernardić, HDZ i SDP, surađuju jednako kao Merkelica i SPD u Njemačkoj. Aktualni premijer ima sve osobine takvoga »velikokoalicijskog lidera«, uostalom za njegovoga mandata možda dočekamo čak i kurikularnu reformu, HDZ s njim gubi oštre zube, a Bernardić ima previše problema u stranci da se ne bi hvatao za svakakve slamke spasa.

Ali, ako ništa drugo, zabavno je gledati kako se zakleti desničari sada upinju da HDZ spase od grijeha skretanja ulijevo zbog Istanbulske konvencije. Esih ima tikove, Culej gasi tv, a Glasnović je valjda već krenuo kući po oružje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.