Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna IDS-ov test istine

Boris Miletić, predsjednik IDS-a, / arhiva NL
Boris Miletić, predsjednik IDS-a, / arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 5. listopad 2017. u 13:40 2017-10-05T13:40:13+02:00

Za uzvikivanje ili pisanje ustaškog pozdrava »Za dom spremni« ubuduće bi se išlo direkt u zatvor, i to na razdoblje od 6 mjeseci do dvije godine. Više Jo Šimunić ne bi mogao na stadionu na taj način »motivirati« publiku, a i Thompsonovi koncerti bili bi puno pitomiji, morao bi prijeći na ljubavne motive jer Čavoglave nikad više ne bi mogle biti što su bile

IDS je pripremio veliki demokratski test za Hrvatsku. Za uzvikivanje ili pisanje ustaškog pozdrava »Za dom spremni« ubuduće bi se išlo direkt u zatvor, i to na razdoblje od 6 mjeseci do dvije godine. Više Jo Šimunić ne bi mogao na stadionu na taj način »motivirati« publiku, a i Thompsonovi koncerti bili bi puno pitomiji, morao bi prijeći na ljubavne motive jer Čavoglave nikad više ne bi mogle biti što su bile.

Što je najzanimljivije, HDZ-ovi partneri HNS i SDSS se ne protive apriori ovakvom prijedlogu, prema kojem bi dakle ZDS iz prekršaja prešao u domenu kaznenog zakona. Kažu da će vidjeti što će o tome donijeti saborska rasprava. Naravno da se ni HNS ni SDSS kao građanska i manjinska stranka tome ne mogu protiviti, no ne zaboravimo da svojim glasovima drže desnicu na vlasti, i zato će izglasavanje ovog zakona doista biti ultimativni test za demokraciju u Hrvatskoj.

Tko može zapravo biti protiv zabrane ZDS-a?! Nitko normalan. Sjetimo se da praktički više i nema većih europskih država u kojima takve stvari nisu zabranjene. Čak je i Italija nedavno popustila, a Njemačka naravno odavno. Kolektivni preodgoj jest conditio sine qua non razvoja slobodnog svijeta.

No, HDZ će, kaže premijer Plenković, prvo čekati nalaz Povjerenstva za suočavanje s prošlošću. Ovdje možemo pretpostaviti da će nalaz Povjerenstva biti u cilju relativizacije, kvazi-pomirbe i djelomične povijesne revizije Drugog svjetskog rata, a onda i poratnog režima u kojem su ovi prostori živjeli. Uostalom, zato je Povjerenstvo i osnovano, zar ne. Ako se ZDS ploča nije mogla trajno ukloniti sa svih lokacija bez Povjerenstva, onda nam je jasno i koji je njegov cilj.

Nasuprot tome, IDS se još jednom pokazao pionirom u progresivnom promišljanju politike. Umjesto da SDP izađe s takvim prijedlogom, moralo se čekati da se ideja rodi iza Učke, bliže Italiji. Još jednom su dokazali da su u političkom smislu najmodernija stranka u Hrvatskoj. U IDS-u naravno znaju da su relativno slabe šanse da njihov zakonski prijedlog prođe dok je na vlasti HDZ u kojem se Plenković jedva bori s radikalnom desnicom, ali ipak bi mogli polučiti efekt: vidjet će se na saborskoj raspravi tko je tko.

HDZ će teško moći sakriti tko je i što je dok bude argumentirao da ovaj prijedlog treba odbiti. To će biti i velik test za HNS, u kojem tvrde da su i dalje građanska stranka lijevog centra, mada su danas u HDZ-ovoj vladi. Vidjet će se i kako SDP diše, imaju li napokon petlje i oni biti po tom pitanju jasni kao dan. Maske će pasti. Zato je ovaj prijedlog itekako snažan i dobar, makar na kraju i ne prošao.

A ako bi ga HDZ prihvatio, tada bi se napokon ubile dvije muhe jednim udarcem: Plenković bi dekapitirao svoju unutarnju desnicu, a Hrvatska bi napokon sa sebe skinula stigmu nasljednice ustaškog režima koja joj visi za vratom u Europi. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.