Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Borg i Wan Kenobi na DORH-u

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 21. lipanj 2018. u 14:43 2018-06-21T14:43:35+02:00

Kaznena prijava koju je DORH-u podnio riječki vijećnik Hrvoje Burić protiv riječkoga gradonačelnika uopće nije bezazlena. On tvrdi da ima dokumente koji dokazuju da je poslovno neargumentirana imobilizacija gradske imovine, odnosno gradskog novca na Preluku, oštetila gradski proračun Rijeke za 16 milijuna kuna, a politički dio tvrdnje koji iznosi odnosi se na činjenicu da se čak od 2006. godine ništa nije činilo da se to ispravi, pa po njemu postoji i taj politički segment odgovornosti gradskih struktura.

Burić tvrdi da je tim nečinjenjem, odnosno pristajanjem na dugoročni najam, proračun oštećen te da vrh izvršne vlasti mora zbog toga odgovarati. Minoriziranje tih tvrdnji i način na koji se iz vladajućeg SDP-a u Rijeci govori o Buriću, nema smisla dok se DORH ne očituje. Bez obzira na koji podcjenjivački način govorili, Burić ipak jest već dva puta bio u drugom krugu izbora za gradonačelnika Rijeke, a ovim ujedno i dodatno testira pravosuđe. Činjenicom da je kaznenu prijavu podnio u Zagrebu, a ne u Rijeci, pokazao je da nema povjerenja u lokalne institucije, što je samo po sebi loše i moglo bi implicirati da je ovdašnji sustav previše pod utjecajem moćnika iz lokalne politike.

Stoga ovaj slučaj jest samo jedan test više za hrvatsko pravosuđe, a nalaz Uskoka u aferi Hotmail, gdje je brzopotezno odbačena prijava za »skupinu Borg« koju su činili vodeći ljudi Vlade i tadašnja uprava Agrokora, pod veliki znak pitanja ponovo dovodi neovisnost policijsko-pravosudnih institucija u ovoj zemlji. Iako su mailovi Martine Dalić i ostalih »borgovaca« bili objavljeni kao autentični, te tadašnja ministrica nije čak ni poricala njihovu vjerodostojnost, da bi je premijer na kraju i smijenio, za pravosuđe to nije osnova za postupanje. »Ne postoji veza između odabira osoba koje su činile radnu skupinu za izradu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku i potom angažiranja nekih od njih kao izvanrednog povjerenika i njegovih savjetnika, odnosno utjecaja na izbor glavnog savjetnika za restrukturiranje i njegovih podugovaratelja«, stoji u Uskokovom priopćenju – mada smo svi vidjeli, a nitko demantirao, da ta veza postoji, barem na ispisima s Hotmaila.

Naravno, da je Uskokovim nalazom ustanovljena ta veza, u pitanju bi bio i politički opstanak samog premijera Andreja Plenkovića i Vlade u cjelini, a takvi nalazi svakako i trebaju uzimati u obzir i kontekst u kojima se donose. Jasno da se posebna pažnja posvećuje slučaju koji može dokrajčiti jednu Vladu. No, ipak, taj nalaz izgleda skandalozno, jer ignorira zdrav razum cijele nacije koja je svjedočila na koji način i s kojim ljudima je napisan lex Agrokor, i zbog njega ponovo imamo razloga sumnjati u objektivnost pravosuđa i vjerovati u daljnji pad povjerenja u institucije. Koji je, usput rečeno, glavni razlog iseljavanja iz Hrvatske.

Ako jedan gradski vijećnik mora svoju sumnju i prijavu podnijeti na drugu ispostavu DORH-a od matične u Rijeci, jer sumnja u objektivnost lokalne ispostave, tada je sve o pravosuđu u Hrvatskoj rečeno. A tek će se vidjeti hoće li, kad »borgovci« nisu, »Wan Kenobi« doći do DORH-a, ili će i ta prijava biti odbačena kao neosnovana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.