Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

Komentar Bitka za HDZ

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. siječanj 2018. u 16:26 2018-01-05T16:26:39+01:00

Plenković je odlučio zaigrati na kartu odmicanja od starog lica HDZ-a, a pritom se drži potpuno začahureno u odnosu na tradicionalnu mrežu HDZ-a. Ima uzak krug pouzdanika, uglavnom mlađih i sebi bliskih briselskih ljudi, pritom nemajući povjerenje u klasične rodijačke linkove koji inače funkcioniraju u HDZ-u. Tako začahuren, pokušava sagraditi vlastitu, novu strukturu kadrova.

Je li se jučer dogodio »puč« u HDZ-u nakon što je Darko Milinović najavio da njegovih deset tisuća ljudi neće dozvoliti Zagrebu da upravlja Likom? Hoće li Andrej Plenković izgubiti većinu u Saboru ako se Milinović vrati u Sabor i aktivira svoj zastupnički mandat? Je li najava povratka Tomislava Karamarka, zajedno s Milinovićevom pobunom na Velebitu, najava pada premijera Plenkovića u HDZ-u, gdje desnica više ne krije da želi svoj povratak?

To su pitanja koja su jučer otvorena nakon istupa Darka Milinovića i ličkog HDZ-a, a koja su uslijedila nakon što su mediji zadnjih tjedana naveliko pisali o tome da se Plenković želi maksimalno distancirati ne samo od ekstremne desnice u svojoj stranci nego i od kadrovske strukture današnjega (dosadašnjega) HDZ-a, promovirajući potpuno nova mlada lica, od Šeksovog posinka Karla Resslera do toliko prozivanoga Tomislava Ćorića.

Plenković je odlučio zaigrati na kartu odmicanja od starog lica HDZ-a, a pritom se drži potpuno začahureno u odnosu na tradicionalnu mrežu HDZ-a. Ima uzak krug pouzdanika, uglavnom mlađih i sebi bliskih briselskih ljudi, pritom nemajući povjerenje u klasične rodijačke linkove koji inače funkcioniraju u HDZ-u. Tako začahuren, pokušava sagraditi vlastitu, novu strukturu kadrova. Svojim autoritetom predsjednika uspijeva zadržati čvrstu poziciju, jer je u HDZ-u hijerarhijska struktura još uvijek ključna – barem je dosad bilo tako. Hoće li i ostati nakon najave Karamarkova povratka i ovih prijetećih istupa Milinovića, pitanje je. Možda će se odgovor znati već danas nakon sjednice Predsjedništva vladajuće stranke, ali jasno je da se u toj stranci paralelno događa nekoliko procesa.

Prvo, Darko Milinović otpočetka je u sukobu s Plenkovićem. On će »uzaći na Velebit sa svojih deset tisuća ljudi«, a razlog je što aktualni premijer ne hrani Milinovićevu klijentelističku mrežu. NP Plitvice samo su ogledni primjer pokušaja premijera da iskadrira ljude kako osobno misli da treba, jednako kao što je već napravio i u HEP-u, ali što prolazi donekle ispod radara u odnosu na bučnog ličkoga Dadu Milinovića. HDZ-ovcima se to, međutim, ne sviđa. Milinović je, videći da postoji prijetnja Karamarkovim povratkom, osjetio da je trenutak dobar da pokuša bildati mišiće pred svojom ličkom, barakaškom bazom. Ali zapravo se radi o spašavanju vlastitog autoriteta »ličkoga šerifa«.

S druge strane, Plenković je dugo unutar stranke prijetio unutarstranačkim izborima, pa je stoga Milinović morao pokušati prevenirati pokušaje da umjerena struja u stranci pobijedi. Sada su zbog ličke pobune unutarstranački izbori vjerojatno odgođeni za neko vrijeme, i u tom smislu Milinović je doista uspio postići svoj cilj.

S treće strane, sve je ovo i rezultat slabog SDP-ovog rejtinga. HDZ-ovci su se osilili. Znaju da nema čvrste oporbe koja ih može pobijediti, pa se mogu posvetiti unutarnjem snaženju mišića pojedinih struja. No, bit je da Plenković pokušava uvesti red, umanjiti snagu lokalnih šerifa koji žive na mreži svojih pouzdanika, i uspostaviti novu strukturu svojih ljudi, nepovezanih starim međusobnim dugovima još iz doba Tuđmana. Naravno da mu to neće lako poći za rukom, a nakon Milinovićeve pobune – još i teže.

Puno će još vode Savom proteći dok Plenković doista zavlada HDZ-om. No, to također ne znači i da će ga Dadini uspjeti tako lako srušiti. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze