Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. veljače 2019.
Kolumna Tihane Tomičić

kolumna Bernardiću istječe vrijeme

foto Davor Kovacevic
foto Davor Kovacevic
Autor:
Objavljeno: 20. siječanj 2018. u 14:39 2018-01-20T14:39:55+01:00

Što god predsjednik SDP-a Davor Bernardić učinio, pogrešno je. Ili barem tako ispada pred javnošću i novinarima. S istupima koji se u medijima karakteriziraju kao gafovi i blamaže, ili postaju novim izvorom satire na satiričkim sajtovima (pa je tako Bernardić danas profilna ilustracija na jednom od njih), njegova nova mantra o borbi protiv »satiranja satire« za koju optužuje Vladu Andreja Plenkovića, zvuči svakoga dana sve manje uvjerljivo.

Iako je upravo ova vlada toliko čvrsto svoju šapu položila na HRT da njegovi zaposlenici tvrde da je trenutačna era gora od Tuđmanove, na neki čudesan način šef oporbe ipak u javnosti i »slobodnim medijima« figurira kao puno veći izvor satire i sprdnje od samoga premijera. Bernardić je nakon ogulinskog skupa, kad je uvidio da se minimalnom plaćom i sličnim »ozbiljnim« temama neće daleko stići, izabrao novi fokus - slobodu medija i govora. I sve bi to bilo potpuno u redu da upravo on nije hodajuća ilustracija straha od medija. U intervjuu uoči Ogulina i stranačkog team buildinga čak je izjavio – pazi ovo – da je njegova najveća greška loša komunikacija SDP-ovih politika pred građanima, da je pritom previše često bio dostupan novinarima i medijima, i da je baš to stvar koju će promijeniti. Previše često! A nitko nema pojma što on ustvari misli. Plus, ubuduće će slati i demantije netočnih napisa, rekao je gordo, kao da je predsjednik Mjesnog odbora Kozala, a ne šef partije.

Dakle, čovjek za kojega se smatra da po svom profilu mladog dobro obrazovanog stranačkog čovjeka, s dugim iskustvom u SDP-u, ima sve šanse da bude perspektivna osoba hrvatske politike, ali da mu je jedina i najveća mana loša komunikacija s medijima, odlučuje to popraviti tako da će komunicirati – još manje. Dakle, stranka za koju se tvrdi da u zadnje vrijeme nema sadržaja i politika, a one koje ima, komunicira loše, sad će komunicirati – još manje. Odličan zaključak, svaka čast. Za to su se stvarno trebali sastati u Ogulinu.

Istovremeno, iz SDP-a curi kao iz cjedila. Bernardićevi oponenti ne skidaju se s telefona i gadgeta. Štogod ovaj izgovori na stranačkim sastancima, za dvije minute je vani i na portalima. I umjesto da tome parira jačajući svoju kontaktibilnost s novinarima koji, posredno, kreiraju njegov imidž, lik i djelo pred biračima, trust SDP-ovih mozgova zaključuje da je sve to previše. Predsjednika stranke koji zazire od novinarskih pitanja, umjesto na medijski trening, oni će poslati u izolaciju, a u javnosti će ostati još samo njegovi saborski dramoleti, poput onog »Disu pare« od prije neki dan kad su se svi u državi blijedo pogledavali, ne znajući što je pjesnik htio reći.

Može li više krivo i pogrešno? Vidi se da je predsjednik SDP-a na čudu. Svatko mu u medijima, a bogami i u partiji soli pamet o tome kako bi trebao javno istupati i, samim time, kako bi se trebao držati i unutar same stranke, a on od te puste pameti na kraju pred kamerama i pitanjima reagira uvijek isto: ukoči se, izgovori dvije naštrebane fraze i zbriše.

SDP-u doista hitno treba komunikacijska strategija, ali i predsjednik koji će je poštovati. To je jedini način da se pad rejtinga zaustavi. Inače će konvencija SDP-a u veljači za njega biti i posljednja jer će postati prevratnička.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja na dobrobit učenika i gospodarstva Republike Hrvatske!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!