Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Bernardić i Baba Roga

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 28. travanj 2018. u 13:43 2018-04-28T13:43:06+02:00

Čini se da je vrh SDP-a zapao u tipični primjer paranoje, u strahu od loših rezultata koji ih prate. Kad ne vidiš vlastite greške i propuste, najlakše ih je pripisati bjelosvjetskoj uroti, a banke su, još od recesije i krize 2008. godine, najmrskiji neprijatelj ljevice u svijetu. To što je socijaldemokracija u krizi s bankama ili bez njih, ne brine SDP

Počeo je rat anketama, izjavio je jedan od potpredsjednika SDP-a, Rajko Ostojić, prije dva dana nakon sjednice Predsjedništva stranke, a nakon što je šef stranke Davor Bernardić zaratio ponovno i s agencijama koje provede ankete, i s novinarima koji ih prenose.

Prema jednoj od tih anketa, SDP je na više od 21 posto, prema drugoj na oko 18 posto podrške, i to je postotak za koji šef SDP-a tvrdi da je lažiran i da iza svega stoji HDZ sa svojim marketinškim stručnjacima i agencijama koje plaća.

No, kako je onda moguće da je po tim istim anketama HDZ na najnižoj granici od izbora? Valjda bi HDZ, da plaća agencije i PR stručnjake koji ih rade, sebi namjestio malo bolji rezultat od  27 posto glasova birača i najgori rezultat od 2016.?!

Još je smješnija situacija sa Živim zidom: Rajko Ostojić za sve je okrivio banke koje stoje iza agencija i medija, uz tvrdnju da se SDP jedini suprotstavio bankama u državi. Kud bi baš banke Živi zid stavile na mjesto glavnih dobitnika tih anketa?!

A po njima baš Živi zid toliko napreduje da je treća snaga u državi, a u Rijeci, Istri i Primorju čak i druga snaga, sa čak 21 posto podrške i ispred SDP-a? Gdje je tu logika?

Čini se da je vrh SDP-a zapao u tipični primjer paranoje, u strahu od loših rezultata koji ih prate. Kad ne vidiš vlastite greške i propuste, najlakše ih je pripisati bjelosvjetskoj uroti, a banke su, još od recesije i krize 2008. godine, najmrskiji neprijatelj ljevice u svijetu. To što je socijaldemokracija u krizi s bankama ili bez njih, ne brine SDP. Oni se drže alibija koji je postao opće mjesto. Kad ne možeš riješiti vlastiti problem, onda su banke krive za sve.

Ali Živi zid je upravo protuteža tome. Oni su ti, a ne SDP, koji dobivaju glasove i podršku javnosti na odiumu prema financijašima i na podršci običnim građanima, ovršenima, deložiranima... Svatko od nas doživio je bar nekad ovrhu, barem za kaznu za parking, i odmah smo se sjetili Živog zida, aktivista koji leže na cesti za »naša prava«. Kad o tome govori Rajko Ostojić, mrvu je manje uvjerljivo. Blago govoreći.

Nažalost, SDP nema rješenje za probleme sa svojim rejtingom, nego ga pripisuje pritisku Nepoznatog Nekog, tko stoji iza medija, iza agencija, iza anketa i iza, na koncu, stava birača koji više ne vjeruju socijaldemokraciji.

No, Bernardićev problem nije jedinstven. Socijaldemokracija svugdje u Europi ima isti problem: biraju se razni redikuli, od Berlusconija do Beppea Grilla ili onih nizozemskih desničara, kako li im je ime, samo zato jer ljevica i centar u Europi nisu našli rješenje za novu generaciju radnika i građana u 21. stoljeću.

Prebacivati, međutim, odgovornost za takve trendove na one koji provode ankete i novinare koji ih objavljuju, potpuno je pogrešna, i nimalo efikasna taktika. Pokrivanje plahtom preko glave neće učiniti da problem nestane.

Bernardić ima problem u programskim postavkama, jednako tako u kadrovskoj strukturi kojom raspolaže, također s klubom zastupnika gdje ga većina ne podržava (pa je tako jučer jedini glasao protiv zakona koje je predložio ex član Mirando Mrsić, dok su drugi bili suzdržani ili za Mrsićev zakon), a i sa samom komunikacijom s medijima i javnošću. 

Optuživanje drugih za vlastite greške nikad nije bilo efikasna metoda za suočavanje sa stvarnošću. Pisanje slikovnica nije pomoglo da Baba Roga nestane. Zvala se ona mediji, banke, agencije ili HDZ.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.