Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
16. siječnja 2019.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Bernardić - Plenković 2:0

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 12. listopad 2017. u 14:37 2017-10-12T14:37:55+02:00

Sada je novo istražno povjerenstvo jučer izabrano u sastavu koji je odraz aktualne podjele mjesta u Saboru, i to je realnost. Pitanje je, međutim, što dalje?

Naravno da je Ivan Pernar jučer ponovo bio potpuno u pravu – da je slučaj Agrokor rezultat svega što se u Hrvatskoj događalo zadnjih 20 godina, dakle i politike HDZ-a i politike SDP-a. Gazdu se nitko nije usudio dirati, još 1996. godine, kad je prvo istražno povjerenstvo utvrdilo cijeli niz nepravilnosti, a nije se do 2017. dogodilo ništa. Dapače, nestali su i nalazi tog povjerenstva.

Sada je novo istražno povjerenstvo jučer izabrano u sastavu koji je odraz aktualne podjele mjesta u Saboru, i to je realnost. Pitanje je, međutim, što dalje?

Prvo, sad kad je politički dogovor o Agrokoru donesen i kad je jasno da će Ivica Todorić završiti na klupi pred tim povjerenstvom, uklonjene su i sve prepreke da DORH odradi svoj posao. Ne zavaravajmo se, i za rad DORH-a potreban je određeni politički kontekst i atmosfera u javnosti. Nakon dovršetka objave revizorskih nalaza i sada političkog dogovora HDZ-a i SDP-a, jedino što se može očekivati jest reakcija DORH-a i vjerojatno uhićenje Todorića.

Drugo, iako je opstanak Plenkovićeve Vlade prije samo tri mjeseca ovisio o ministru financija Zdravku Mariću, sada je sve realnije da će se on morati sam povući. Njegov teret postaje prevelik, i sada se već i u samom HDZ-u govori o tome da će trebati odstupiti, da će to preostati jedino rješenje za opstanak Plenkovićeve Vlade – mada je do prije koji tjedan bilo upravo obrnuto. No nakon revizorskih nalaza, Marić postaje prevelik teret jer će morati odgovarati mnogi iz Agrokora, a ne samo Todorić. Marić je ipak bio preblizu vatri, i postaje uteg oko noge Plenkoviću.

Treće, na pomolu je i prijedlog interpelacije za opoziv ministrice Martine Dalić. Iako ona pokušava zamjenom teza ojačati svoju ulogu, govoreći da se SDP svojim izjavama dovodi u poziciju podrške posrnulom Todoriću, istina je ipak obrnuta – procese oko lex Agrokor vodila je upravo Martina Dalić, a u tom je paketu i susret izvanrednog upravitelja Ante Ramljaka s Knighthead fondom, koji će itekako morati objašnjavati u idućim danima i tjednima, pa vjerojatno i na povjerenstvu.

SDP otpočetka upozorava na maglu oko angažiranja Knighthead fonda, a odgovore će morati dati upravo Dalić, kao odgovorna osoba u Vladi. Iako zbog odnosa snaga u parlamentu SDP sada vjerojatno nema većinu za uspjeh te inicijative i njen opoziv, jer HNS ostaje uz HDZ, ipak će već početkom studenoga to danima biti tema. Razlog više za slabljenje Plenkovićeve Vlade.

Pokazuje se da će za nju ipak Agrokor biti ono što se zove »biti ili ne biti«. U tom kontekstu, nisu nemogući ni neki novi izbori, ako stvari eskaliraju u bilo kojem smjeru. A oporba sve više proziva i samog premijera Plenkovića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka