Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 1
Sutra: 19° 20° 3
25. lipnja 2018.
Politika na trapezu Tihane Tomičić

Baukova cijena demokracije

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 7. studeni 2012. u 13:52 2012-11-07T13:52:00+01:00

Projekcija je da će u barem 80 od 550 lokalnih jedinica biti birani takvi manjinski zamjenici, a u još puno većem broju i vijećnici. Ako se tome pribroji drugo novo rješenje - da načelnik ili župan padaju s vlasti zajedno, u paketu, u slučaju pada proračuna, što bi moglo izazvati domino efekt ponovljenih lokalnih izbora 2014. godine, postavlja se pitanje: tko će sve to platiti? 

Možda je manje poznato, ali dobar dio gradova i općina u Hrvatskoj imat će na dan lokalnih izbora 2013. godine dodatne izbore za manjinske zamjenike načelnika, koji će se održavati paralelno sa izborima za vijeća i načelnike.

Primjerice, birač koji živi u Rijeci, a pripadnik je srpske manjine, vjerojatno će na tim izborima imati pred sobom čak šest izbornih listića: po jedan za gradonačelnika i Gradsko vijeće, po jedan za župana i Županijsku skupštinu, te za jednog zamjenika srpske manjine u Gradu i jednog u Županiji. 

  Takav prijedlog je na javnu raspravu uputilo Ministarstvo uprave, s ciljem, kako kažu, da ostvare punu reprezentativnost manjinske zastupljenosti i u izvršnoj vlasti. 

  Manjine će biti više i lakše zastupljene i u vijećima i skupštinama: plan je da pravo na manjinske vijećnike imaju one nacionalne zajednice koje u gradovima i općinama imaju više od 15 posto stanovnika određene manjine, a u županijama pet posto, ili onako kako lokalni statut odredi.

To znači da će srpska manjina u Skupštini PGŽ imati barem jednog vijećnika, a u Gradu Rijeci, prema vežećim odredbama statuta, i talijanska i vjerojatno srpska manjina. Ako se na izborima ne bi postigla očekivana manjinska zastupljenost, prolaz bi čak imali »manjinci« s lista koje i nisu prešle prag, ali su njihovi čelnici bili dovoljno mudri da ih kandidiraju. 

 Ova Vlada time želi motivirati stranke da na izborima kandidiraju dovoljan broj pripadnika manjina. No, otvara se pitanje: kakav će status imati, i čemu će zapravo u praksi služiti, zamjenici načelnika ili župana birani na dopunskim izborima, i koje će biti njihove ovlasti? 

  U prijevodu, ako neki načelnik ili župan iz SDP-a dobije zamjenika iz redova SDSS-a ili čak HDZ-a, koje će poslove obavljati taj »specifični« zamjenik? Ionako prema zakonu zamjenici koji su redovno, neposredno birani od građana, imaju samo one ovlasti koje im načelnik ili župan sam dodjeli, a u nekim slučajevima - niti to.

Otvara se, dakle, pitanje hoće li takvi zamjenici biti totalno suvišni birokratski fikusi, skupi za sustav, a neučinkoviti za građane? Ako će se baviti samo manjinskim pitanjima, koliko će posla imati i kakvu će plaću zaslužiti? Ako se budu bavili bilo kojim drugim pitanjima, ostat će upitan njihov legitimitet.

Što ako se pokaže da će samo služiti kao potpora dominantnoj struji na vlasti - na primjer, ako u Rijeci ili PGŽ opet SDP pobijedi, a dobije koalicijske zamjenike iz HNS-a, da li će onda manjinski zamjenik pretezati na korist SDP-ovog načelnika, a na štetu koalicijskog partnera? Što ako se pokaže da je ova vrste pozitivne diskriminacije, pozitivna samo po – SDP? 

 Milanovićeva Vlada i Baukovo Ministarstvo uprave općenito inoviraju niz rješenja. Ta rješenja može se nazvati liberalnima i svojetonazorski ispravnima, jer se promoviraju očekivane europske vrijednosti, no koja će korist zapravo iz toga proizaći, osim troška?

Projekcija je da će u barem 80 od 550 lokalnih jedinica biti birani takvi manjinski zamjenici, a u još puno većem broju i vijećnici. Ako se tome pribroji drugo novo rješenje - da načelnik ili župan padaju s vlasti zajedno, u paketu, u slučaju pada proračuna, što bi moglo izazvati domino efekt ponovljenih lokalnih izbora 2014. godine, postavlja se pitanje: tko će sve to platiti? 

  Ako je točno da će ministar financija Slavko Linić rezati plaće ministara, a svima ostalima u javnoj upravi skinuti 5 do 7 posto plaća, tada se sama po sebi nameće dilema je li doba krize pravo vrijeme za bilo kakav testing i eksperimente. Demokracija je, jednostavno, skup sport.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka