Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 26° 29° 2
18. lipnja 2018.
Komentar Tihane Tomičić

Komentar Atomski zdesna

foto: arhiva NL
foto: arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 27. srpanj 2017. u 13:30 2017-07-27T13:30:30+02:00

A ako se zna drugi katastrofalni i alarmantni podatak, da je realan dug Agrokora dosegao nevjerojatnih 12 do 15 milijardi kuna, tada je jasno da Plenković doslovce spava na tempiranoj atomskoj bombi 

Informacija da je novac iz HBOR-a preko Zagreb-Montaže završio u Agrokoru, gdje je i ostalo 40 milijuna kuna, te da je oko 29 milijuna kuna namijenjenih ulaganju u Hotele Plat fond u suvlasništvu Nexusa posudio Agrokoru, zapravo je naznaka tempirane atomske bombe. Ona kuca nad glavom premijera Andreja Plenkovića i njegove vlade. Odmah je stiglo priopćenje iz Nexusa da nije bilo prepreka za takve posudbe jer »ništa nije ukazivalo na probleme u Agrokoru«, i vrlo je teško, izvana laički gledajući, govoriti o tome koliko se tko igrao novcem poreznih obveznika, a koliko se radilo o pogrešnim poslovnim procjenema – no, ostaje činjenica da je novac poreznih obveznika upumpavan u Agrokor mimo njihova znanja.

A ako se zna drugi katastrofalni i alarmantni podatak, da je realan dug Agrokora dosegao nevjerojatnih 12 do 15 milijardi kuna, tada je jasno da Plenković doslovce spava na tempiranoj atomskoj bombi. Stvari se zasad, doduše, uspješno odgađaju pa je tako jučer krenula prva tranša isplate potraživanja manjih dobavljača, dok je nalaz revizije odgođen za sredinu rujna. SDP-ova inicijativa za osnivanje istražnog povjerenstva također je pomaknuta, jer Sabor ne zasjeda također do kraja rujna. Tako si Plenković kupuje vrijeme, ali bomba mu kuca, tika-tak, tika-tak.

Ako grune, ova vlada neće preživjeti. No, za to će si sami biti krivi. Prijedlog opozicije bio je da se aktivira zakon o predstečajnoj nagodbi i onda koncern prepusti tržištu, odnosno privatizaciji. No, HDZ se odlučio na opciju da država preuzme posao. Stoga će biti odgovorni za sve što se najesen dogodi.

Agrokor bi iovako i ionako bio preduvjet opstanka ili pada ove vlade, jer je prevelik, previše novca okreće i zapošljava ili hrani toliko ljudi u Hrvatskoj da bi svaka vlast, koji god model izabrala, snosila dio odgovornosti. No, HDZ je baš uzeo Agrokor u svoje ruke, i bit će direktno odgovoran za ishod spašavanja koncerna. Ako bomba najesen eksplodira, Plenković nikako neće moći politički preživjeti, bez obzira jesu li mu u ovom trenutku namjere i pozitivne. A vijesti koje dnevno cure iz Agrokora pokazuju da je dug toliki da doslovno može u ambis povući cjelokupnu hrvatsku ekonomiju. Kad se svemu dodaju i čudne transakcije, u kojima je novac građana već upumpavan u Todorićeve tvrtke bez da je itko to znao, tada postaje jasno da je Agrokor biti ili ne biti i za Plenkovića, ali i za Hrvatsku u cjelini.

Koliko će pritom porezne obveznike zapravo koštati spas Agrokora – to je ključno pitanje na koje odgovor zasad nemamo. Znamo samo o dubiozama, nemamo pojma o rješenjima. No, jasno je da je novac svih nas u pitanju. Ukoliko se u narednim mjesecima dogodi neka nova kriza s Agrokorom, puknut će socijalni nemiri i svjedočit ćemo događanju naroda, pa će Plenkovića politički smaknuti »atomski zdesna«. Osim ako HDZ-ovci, uz specijalnog povjerenika Antu Ramljaka, stvarno znaju što rade.

A u to se teško kladiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka