Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
20. ožujka 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna Zagrebački Escobar

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 23. listopad 2016. u 8:08 2016-10-23T08:08:39+02:00

U Netflixovoj seriji Narcos, koja se bavi životom i smrću Pabla Escobara, policija i osvetnički odred Los Pepes u obračunu s najvećim kolumbijskim i jednim od najvećih svjetskih dilera kokaina najprije se obračunavaju s najbližim Escobarovim suradnicima. Ako oni padnu, vjerovali su Escobarovi neprijatelji, past će cijeli imperij. Tako je i bilo. Tako je gotovo uvijek kad se snage reda i mira, a bogami i snage nemira i nereda, odluče obračunati s velikim i najvećim ribama. Ribe kao ribe – možda smrde od glave, ali se čiste od repa. Na kraju Escobar ostaje sam, skriva se po slamovima Medelina, da bi napokon skončao na jednom od krovova grada kojeg je do jučer držao u šaci. Nešto zajedničko s Escobarovom sudbinom, ovom prikazanom u izuzetno dobroj Netflixovoj seriji, nalazimo kod zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, bez namjere da ga optužimo za dilanje kokaina, gradskih zemljišta, ugostiteljskih terasa u centru Zagreba, povjerljivih informacija ili nečega petog. Pregledate li pomnije sadržaj internet portala u posljednjih nekoliko tjedana – ne onih koje Bandić financira, niti onih koji svoj medijski kolač prave po receptu: gore sise, dole guzice, a u sredini malo trivijalnih i zapravo beznačajnih vijesti iz političke močvare – zapazit ćete da je Bandićeva organizacija na ozbiljnom udaru. Petog listopada USKOK je objavio da je na temelju policijske prijave pokrenuta istraga protiv Roberta Ljutića, čovjeka koji figurira kao blizak suradnik gradonačelnika Bandića, a nekoć je uspješno igrao i neformalnu ulogu gradonačelnikovog tjelohranitelja. Njega i još šest osoba sumnjiči se za primanje i davanje mita, trgovanje utjecajem, krivotvorenje službenih isprave i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Ljutića se sumnjiči da je stekao »nepripadnu imovinsku korist« od najmanje 440 tisuća kuna, pri čemu je za najmanje 53 tisuće kuna oštećena udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba.

Druga vijest, objavljena prije dva dana, kaže da će Vrhovni sud odlučivati o zakonitosti dokaza protiv bivšeg pročelnika Bandićevog Ureda za graditeljstvo i jednog od gradonačelnikovih najbližih prijatelja Davora Jelavića i ostalih optuženika, koje USKOK tereti da su Grad oštetili prilikom izgradnje nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima. Znate li kad odvjetnici igraju na kartu dovođenja u pitanju zakonitosti dokaza? Uglavnom onda kad su dokazi razorni za njihove klijente. Kako bilo, Davor Jelavić, bivši pročelnik, u ozbiljnim je problemima, kao i njegova svojedobna pomoćnica za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesna Lubin i drugi optuženici u ovom slučaju. Ovu vijest može se hladno opremiti Bandićevom slikom, uz napomenu: Ide USKOK oko tebe, pazi da te ne ogrebe.

Treća vijest objavljena je jučer, a ona kaže da je u istrazi progovorio sudski vještak Mirko Kožulj, čovjek koji je bio jedan od glavnih aktera zamjene gradskih zemljišta s kontroverznim i manje kontroverznim poduzetnicima. Ovo je najozbiljniji slučaj, u koji je, između ostalih, umiješano i jedno od poduzeća u vlasništvu Ivice Todorića, točnije njegovog Agrokora. Tom poduzeću, Grokomp mu je ime, Grad je dao super vrijedno zemljište u Heinzelovoj ulici, a zauzvrat dobio derutnu zgradu, niti približno vrijednu. Vrijednost im je pri procjeni, prije zamjene, približio vještak Kožulj, koji je, evo, kako kažu vijest, u istrazi o tome i progovorio. Bilo bi naivno vjerovati da ove tri istrage, a one nisu jedine koje se vode protiv Bandića i/ili njegovih suradnika, nisu ozbiljno zabrinule zagrebačkog gradonačelnika. U tom svjetlu, procjenjujemo, treba gledati i Bandićevu očajničku ambiciju da igra što važniju ulogu u parlamentarnom životu Hrvatske. Nije gradonačelnik Zagreba toliko lud da vjeruje da preko noći može postati premijer. Njegov naum je bio ostvariti što veći utjecaj na formiranje vlasti, ali ta igra je neslavno propala. Bandićeva infrastruktura se polako ruši, organi gonjenja su je ozbiljno načeli, ali to ne znači da će gradonačelnik neizbježno završiti u zatvoru. To ne znači niti da će organi gonjenja ići direktno na njega. U Hrvatskoj je to, na žalost, još uvijek stvar političke volje. Pravna država, opet na žalost, u Hrvatskoj ne funkcionira, o čemu najbolje govori fingiranje pravne države u slučaju Sanader i suradnici. Kako stvari stoje, prvo suđenje Bandić će imati na proljeće, a porota će se sastojati od biračkog tijela Grada Zagreba. Sigurno je jedno – gradonačelnik je ozbiljno načet sa svih strana, a zainteresiranih da ga vide izvan igre ima sasvim dovoljno. Baš kao u Netflixovoj seriji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka