Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 2n
Sutra: 6° 6° 2n
22. veljače 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna Vodi li Plenković informacijski rat protiv Hrvatske?

Vodi li Plenković informacijski rat protiv Hrvatske?
Vodi li Plenković informacijski rat protiv Hrvatske?
Autor:
Objavljeno: 4. prosinac 2016. u 8:00 2016-12-04T08:00:00+01:00

Rusi protiv Europe vode propagandi rat, stoji na naslovnici konzervativnog dnevnog lista od petka 2. prosinca. Iznad naslova je fotografija Dmitrija Medvedeva i Vladimira Putina. Tekst je plasiran preko dvije stranice, a na istu temu objavljen je i uvodnik Silvija Tomaševića.

Konzervativni dnevni list, dakle, tematizira rezoluciju koju je Europski parlament usvojio u srijedu 21. studenoga, a ta rezolucija govori o ruskim nastojanjima da preko svojih informativnih kanala Russia Today (RT) i agencije Sputnik utječu na kreiranje europskog javnog mnijenja.

Do urednika i novinara hrvatskog konzervativnog dnevnog lista vijest o rezoluciji putovala je punih osam dana pa završila na naslovnici, kao da je u pitanju najvažnije što se čitateljima i čitateljicama toga dana ima za reći. Vijest je, ponavljamo, do redakcije konzervativnog dnevnog lista putovala osam dana, kao da je bruxellesku rezoluciju nosio glasnik na konju pa evo, čim je stigao, konzervativni dnevni list požurio da je narodu što efikasnije razglasi, e kako netko ne bi nasjeo na televizijske priloge kanala Russia Today ili ne daj bože povjerovao informacijama što ih među zabludjelim hrvatskim građanima nemilosrdno širi agencija Sputnik.

Uistinu neobično, imamo li na umu da većina hrvatskih građana nema pojma niti što je RT, niti što je agencija Sputnik International. Pa što je onda na stvari? Zašto je konzervativni dnevni list ovako rastelalio rezoluciju, a ako je istu i smatrao tako važnom – zašto je nije istom mjerom i snagom razglasio odmah po njezinom usvajanju? Ne treba biti Sherlock Holmes da bi se ova iznenadna briga redakcije konzervativnog lista povezala s vanjskopolitičkim gafom premijera Andreja Plenkovića.

Ničim izazvan, Plenković je pri posjetu Ukrajini izvalio kako je Hrvatska spremna pomoći toj zemlji u mirnoj reintegraciji Krima. Nije trebalo dugo čekati na odgovor. Rusija je Hrvatskoj pokazala koliko drži do njezinih inicijativa odgovarajući na Plenkovićevu izjavu preko »portira« svog ministarstva vanjskih poslova. Kad je shvatio da je »čačkanje ruske mečke« polučilo neželjene rezultate, odgovor ruskog ministarstva vanjskih poslova premijer je prikazao kao nevažnost.

– To je samo priopćenje jednog odjela ruskog Ministarstva vanjskih poslova. To je niža razina, a ja se bavim ozbiljnom i odgovornom vanjskom politikom, poručio je Plenković. Međutim, njegovu tezu o pripćenju »jednog odjela« demantirao je ruski veleposlanik Anvar Azimov. Hrvatska vlada, rekao je on, »trebala bi vrlo ozbiljno pogledati to priopćenje«.

– To je službena pozicija ministarstva vanjskih poslova, ruske vlade i ruskog predsjednika. Nadam se da to neće donijeti negativne posljedice, izjavio je veleposlanik.

A stanovite posljedice narušeni hrvatsko-ruski odnosi već su izazvali. Rusi su u listopadu otkazali hrvatsko-ruski gospodarski summit, koji se trebao održati u Hrvatskoj. Nepotrebnim istrčavanjem o mirnoj reintegraciji Krima Andrej je Plenković hrvatskim gospodarstvenicima još više udaljio tržište od 300 milijuna ljudi, umjesto da ga, u interesu Hrvatske, pokuša približiti.

Takav gaf nisu mogli prešutjeti čak niti hrvatski mediji pa je u javnost tu i tamo sramežljivo pripuštena opaska da nam to nije trebalo. Plenkovićeva taština to nije mogla otrpjeti. Da takavu grešku u koracima u vanjskoj politici napravi on, kome je vanjska politika najjača strana – to je hrvatskoj javnosti trebalo objasniti.

Zato je premijer na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u srijedu rekao ovako: »Želim otkloniti sve dileme i kritike. I što se tiče oporbe, komentatora. One su neutemeljene. Mnogi ne razumiju vanjsku politiku i našu poziciju.«

Dva dana kasnije, kao što smo naveli, hrvatsku javnost konzervativni dnevni list odlučio je poučiti o svim opasnostima koje nas vrebaju sa širokih ruskih prostranstava: »Rusija protiv Europe vodi propagandni rat«. U predmetnom tekstu daje se na znanje da niti jedna informacija koja dolazi s ruske strane nije vrijedna ozbiljnog razmatranja, da su takve informacije dio opakog informacijskog rata.

Ako o tome govori Europski parlament, onda mora da je istina.

Pa kako čovjek onda ne bi podržao svog premijera i pridružio mu se u »čačkanju ruske mečke«. To je, naprosto, dužnost svakog domoljuba s olovkom, kamerom i mikrofonom u ruci. Kao što to pjesnik reče: »Tko drugačije kaže, taj kleveće i laže.« I samo će notornom izdajniku pasti na pamet bogohulno pitanje: Vode li Plenković i njegov medijski aparat informacijski rat protiv hrvatskih interesa?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno