Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 1
Sutra: 15° 15° 1
20. travnja 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

Što će nam donijeti purgerizacija

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 21. kolovoz 2011. u 9:15 2011-08-21T09:15:00+02:00

 Dalmatinci, Ličani, Slavonci, Primorci, Istrijani sve češće se, rekosmo, smatraju prepuštenima sami sebi i zanemarivanima od strane centralne vlasti, a njihovo tinjajuće nezadovoljstvo počesto je itekako utemeljeno

Splitski enigmatičar, putopisac i - mora se reći - autor jednog od najsramotnijih novinskih tekstova iz ratnog razdoblja Robert Pauletić pokrenuo je na facebooku grupu koja okuplja ljude u protestu protiv »nasilne kajkavizacije« pri sinkronizaciji crtanih filmova u izdanju Continental filma. U grupu su se učlanili uglavnom roditelji - Dalmatinci, Ličani, Slavonci, Primorci... - koji ne žele da im djeca odrastaju uz crtiće u kojima glavnina likova govori zagrebačkim slengom. 

U potpunosti razumijemo njihovo ogorčenje jer štrumfovi idu na »roćkas«, jer Zekoslav Mrkva procjenjuje da je nešto »supač«, jer Spužva Bob ide prošetati »peseka«. Dakako, Continental film je privatno poduzeće, koje crtane filmove može sinkronizirati kako želi, a roditeljima koji sinkronizacijom nisu zadovoljni ostaje samo da kupe ili ne kupe film iz Continentalove ponude. U ovom smislu, ima li za to interesa, moglo bi se raspravljati o dominantnom zagrebačkom slengu na nacionalnoj televiziji, ali nezadovoljstvo dijela ljudi »purgerizacijom crtanih filmova« i nacionalne televizije na ovom mjestu želimo iskoristiti tek kao povod za propitivanje odnosa koji Zagreb ima prema ostatku Hrvatske, odnosno koji ostatak Hrvatske ima prema Zagrebu. 

Hrvatska je uzorno centralizirana država, u kojoj je sve koncentrirano u glavnom gradu. Kod mnogih u ostatku zemlje ova činjenica opravdano ili neopravdano - kako želite - stvara frustracije. Jaz između glavnog grada odavno je evidentan, a u godinama ekonomske stagnacije, ostane li politika centralizacije na snazi, on se može samo produbljivati. Politička elita ovim se tricama ne zamara, jer njezini pripadnici ne žive među nama, oni žive iznad nas. Da imaju malo sluha za svakodnevni život svojih kmetova, shvatili bi koliko opasna može biti podjela na Zagreb i ostatak Hrvatske. Najbolji znak upozorenja jesu grafiti koji se nerijetko mogu vidjeti po Dalmaciji, a koji nude jednostavnu formulu: ZG = BG. 

Zagreb i Zagrepčani, istina je, žive u svom svijetu, gdje život pruža kakve - takve mogućnosti. Glavni grad počesto nema sluha za provinciju, a u Hrvatskoj, kako trenutačno stvari stoje, provincija počinje na naplatnim kućicama autoputeva koji okružuju metropolu. Milijun sitnih primjera dokazuje da se čak i veliki gradovi, poput Rijeke, Splita, Osijeka, Pule ili Dubrovnika, nerijetko osjećaju zapostavljenim od strane centralne vlasti na Markovom trgu. Jedan od svježijih domaćih primjera jest istup riječkog pročelnika za kulturu Ivana Šarara, koji je upozorio da bi centralna vlast morala obilatije financirati obnovu riječkog Hrvatskog narodnog kazališta. Šarar je napravio i komparaciju s financiranjem zagrebačkog HNK, a iz Ministarstva kulture mu je odgovoreno da su u glavnom gradu suosnivači Kazališta država i Grad - država s udjelom od 51 posto i Grad s udjelom od 49 posto - te je u tom omjeru kazalište i financirano. Ministarstvo djeluje u skladu sa zakonom, ali Šarar ima itekakvog razloga za nezadovoljstvo. 

Riječki HNK, smatra, morao bi državi biti jednako važan kao i zagrebački. Ovaj primjer protežiranja glavnog grada, na žalost, nije usamljen. Dakako, za to su najmanje krivi Zagrepčani, pa bi ogorčenje nezadovoljnih prije svega moralo biti usmjereno na vladujuću politiku, a ne na stanovnike metropole. U spomenutom slučaju, valja naglasiti, Šarar je dobro adresirao svoje primjedbe, ali isto tako treba reći da je za to najmanje odgovoran aktualni ministar kulture Jasen Mesić. Postojeći odnosi, odnosno politika centralizacije ustoličena je s osnutkom Hrvatske i pod hitno bi je trebalo mijenjati. U suprotnom, budite uvjereni, sve češće ćemo biti svjedoci netrpeljivosti između metropole i ostatka zemlje. Ta netrpeljivost, koliko god zvučalo nevjerovatno, može odvesti državu tamo gdje to nitko ne bi želio. Zlogukim prognozama nećemo se razbacivati, ali politika centralizacije evidentno stvara naprsline u njezinom tijelu. Dalmatinci, Ličani, Slavonci, Primorci, Istrijani sve češće se, rekosmo, smatraju prepuštenima sami sebi i zanemarivanima od strane centralne vlasti, a njihovo tinjajuće nezadovoljstvo počesto je itekako utemeljeno. Svjesni smo da je preambiciozno tražiti od postojeće garniture vlasti da mijenja odnos centralne vlasti prema područjima izvan zagrebačkih granica, jer ista bi jedva znala sačuvati na okupu tri ovce nacrtane na komadu papira, ali nešto će se po pitanju decentralizacije morati učiniti. U suprotnom, dugoročno su mogući svakakvi raspleti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš