Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
18. siječnja 2019.
Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna Stepinac i njegova Crkva – eto vam ih tamo

Stepinac i njegova Crkva – eto vam ih tamo
Stepinac i njegova Crkva – eto vam ih tamo
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2016. u 9:31 2016-07-24T09:31:41+02:00

Što je to, dakle, Stepinčeva Crkva, zaslužuje li ona to ime i čime ga zaslužuje? O tome se u našoj kući šuti, jer za kritičko propitivanje i objektivno sagledavanje mnogih tema u Hrvatskoj nema mjesta. Stepinac je jedna od tih tema. Zato, rekosmo, za svakog slobodumnog čovjeka odluka Županijskog suda ne vrijedi ni pišljivog boba

Županijski sud u Zagrebu poništio je presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu. U rujnu 1946. godine Javno tužilaštvo Narodne republike Hrvatske njega je optužilo, a kasnije i osudilo, zbog suradnje sa talijanskim i njemačkim okupatorom, odnosno ustaškim režimom u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, za nasilno katoličenje pravoslavnih vjernika, za pomaganje ustaškom režimu i za neprijateljsku propagandu.

Prije nego je Županijski sud donio presudu, čak 24 godine prije, Sabor je usvojio »Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu«. U toj deklaraciji, između ostalog, piše da je Stepinac bio nevin osuđen, u montiranom političkom procesu. Drugim riječima, nositelj zakonodavne vlasti u Hrvatskoj deklaracijom je već rekao što misli o Stepinčevom procesu, što jučerašnju presudu, kao uostalom i hrvatsko pravosuđe u cijelini, smješta u područje teatra tragične farse.

Svakom tko ima zrno soli u glavi jasno je da u odluci Županijskog suda u Zagrebu, iz glave Ivana Turudića, ima onoliko objektivnosti i nepristranosti koliko je ima kod najzadrtijeg nogometnog navijača kad govori o svom voljenom klubu. Ukratko, odluka Županijskog suda u Zagrebu ne vrijedi niti pišljiva boba.

Recimo sad dvije, tri o Stepincu i njegovom odnosu prema ustaškom režimu. Točno je da je blaženik bio vojni vikar Nezavisne države Hrvatske. Točno je da je Katolička crkva u Hrvatskoj u njegovo vrijeme Srbe prevodila sa pravoslavne na katoličku vjeru, a točno je i da su se pravoslavci na taj korak odlučivali da bi spasili gole živote. Točno je i da je Stepinca Ante Pavelić odlikovao »Redom za zasluge – Veleredom sa zviezdom«. 

U obrazloženju dodjele tog odlikovanja, koje se i danas može naći u arhivima, stoji da se isto Stepincu dodjeljuje jer je »kao nadbiskup razkrinkavao u zemlji i izvan zemlje odmetnike s područja Nezavisne Države Hrvatske«.

Točno je, također, i da je blaženik Nezavisnu državu Hrvatsku smatrao »Božjim djelom«. O svemu tome pisao je kolega Drago Pilsel na svom portalu autograf.hr, povodom jedne komemoracije u Jadovnom, na kojoj je srbijanski ministar Vulin više puta Stepinca nazvao ustaškim vikarom.

Jesu li, dakle, komunisti imali temelja da Stepinca optuže »zbog suradnje sa talijanskim i njemačkim okupatorom, odnosno ustaškim režimom u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, za nasilno katoličenje pravoslavnih vjernika, za pomaganje ustaškom režimu i za neprijateljsku propagandu«? Jesu. A je li Stepinac za te optužbe kriv?

Objektivni Županijski sud kaže da nije. Crkva kaže da nije. Takozvani domoljubi također smatraju da nije, mada će se među njima naći mnogo onih koji Stepinčevu suradnju sa ustaškim režimima vide kao jedan od razloga zbog kojih nadbiskup zaslužuje titulu blaženika i sveca.

Ali ostavimo potonje po strani, jer oni su imbecili, a na imbecile ne treba trošiti riječi. Kad ustaje u obranu Stepinca, Katolička crkva u Hrvatskoj kaže da je nadbiskup pomagao Židovima i potlačenima uopće, da se grozio ustaških zločina i osuđivao ih, da je sve u svemu osuđen samo zato što je vjernik i Hrvat.

Zato su katoličku crkvu u Hrvatskoj bogohulno krstili Stepinčevom crkvom. (Kažemo bogohulno, jer Katolička crkva je Kristova crkva i ničija osim Kristova po crkvenom nauku ona ne može biti, pa tako ne može biti ni Stepinčeva, pa da je bio i stotinu puta bolji čovjek i katolik nego što je bio.)

Uzmimo, hajde, da je Crkva u pravu, da je Stepinac uistinu stao iza potlačenih u NDH, da im je stvarno pomagao i spašavao ih. Pristanimo i na to da je Crkva u Hrvatskoj Stepinčeva crkva. Ako je, dakle, tako nazivaju i uistinu vjeruju u to što govore, zašto ovovremena Katolička crkva u Hrvatskoj nije stala u zaštitu Srbima zatvaranima i mučenima u Lori, na Velesajmu i drugdje, zašto nije slijedila nauk koji je navodno propovijedao Stepinac pa učinila nešto da spriječi ili barem umanji nepravdu koja je Srbima nanošena nakon ratne hrvatske pobjede?

Zašto se, na koncu, sa crkvenih oltara do dana današnjeg slavi zločinački NDH režim i zašto hrvatski biskupi tako često govore jezikom mržnje, isključivosti i netrpeljivosti?

Što je to, dakle, Stepinčeva Crkva, zaslužuje li ona to ime i čime ga zaslužuje? O tome se u našoj kući šuti, jer za kritičko propitivanje i objektivno sagledavanje mnogih tema u Hrvatskoj nema mjesta. Stepinac je jedna od tih tema. Zato, rekosmo, za svakog slobodumnog čovjeka odluka Županijskog suda ne vrijedi ni pišljivog boba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka