Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
20. veljače 2020.
Ladovina Ladislava Tomičića

Komentar Pucajte ako vidite izbjeglice

Foto Dino Stanin/PIXSELL
Foto Dino Stanin/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 3. lipanj 2018. u 7:53 2018-06-03T07:53:00+02:00

Europsku javnost trebalo bi suočiti s istinom: za potrebe vašeg unutarnjeg mira, naše policije su spremne ubijati i bespomoćne, ratovima unesrećene ljude. Po pravilima službe        

Hrvatska policija prije dva dana pucala je kod Donjeg Srba na kombi kojim su krijumčari ljudima prevozili izbjeglice. Krijumčar za volanom pokušao je probiti policijsku blokadu, a policajci su spremno potegli pištolje, kako pravila službe nalažu kad su policijski životi ugroženi.

Toga dana, kao i prethodnih, policajci su očekivali ilegalne migrante. Zbog toga su i pokušali zaustaviti krijumčarski kombi. Pretpostavljali su da u njemu ima ljudi, što ih nije spriječilo da pucaju.

Njihova pretpostavka bila je točna, kombi je bio pun izbjeglica. Na koncu je slučaj još dobro prošao, jer nitko nije ubijen. Dvoje djece cijeloga života pamtit će hrvatsku granicu.

– Radi se o stvarno tragičnom događaju. Meni je žao, naročito zbog ranjavanja djece, međutim istovremeno sam u mislima sa svim policijskim službenicima koji u ovom trenutku 24 sata dnevno štite hrvatske granice, sprječavaju ilegalne migracije te provode hrvatske i europske zakone kada je u pitanju zaštita vanjskih granica Europske unije, komentirao je ovaj slučaj ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dodao je, također, da smo »svjedočili primjeru da policija tek u krajnjoj nuždi i u slučaju koji prijeti životima policajaca ili drugih osoba koristi vatreno oružje«.

– To je jedno rješenje koje se do sada pokazalo dobrim, a mi radimo analize što bi moglo pomoći da se te situacije preveniraju«, rekao je ovim nesretnim povodom Božinović.
Sve je, dakle, jasno: policija je postupila u skladu s ovlastima i policijski službenici neće odgovarati, jer su samo slijedili naređenja i pravila službe. Dobar dio hrvatske javnosti prihvatit će ovakvo obrazloženje ministra policije.

O ranjenoj djeci neće se previše razmišljati, kao što se previše nije razmišljalo niti o smrti Madine Huseini, djevojčice koja je poginula pod vlakom kod Tovarnika. Kad je u pitanju očuvanje državne granice, dobar dio hrvatske javnosti ne pokazuje nikakvu sentimentalnost.

Granice treba zaštiti po svaku cijenu pa makar pritom ginula i djeca. Živimo u vremenima čija je glavna odlika - surovost. Da su u pitanju naopaka vremena, to možemo osjetiti i na vlastitoj koži. Pucnjevi na granici samo su krajnji izraz te surovosti.

Teško je o ovom slučaju suditi. Teško je osuđivati policajce koji slijede surova naređenja. Nitkom normalnom nije lako znati da je ranio dvoje djece. Ako treba tražiti odgovornost za ono što se kod Donjeg Srba dogodilo, treba je tražiti u vrhu policije.

Ako za nekog treba tražiti kaznu, treba je tražiti za ministra Božinovića. U nekim manje surovim vremenima tog čovjeka pozvali bi na ostavku. Međutim, to se neće dogoditi.

Ne zato jer Hrvatska naročito surova zemlja, gdje ljude ubijaju kao glinene golubove, nego zato jer je u Europi postignut gotovo pa konsenzus oko toga da su životi migranata manje vrijedni od europskog konfora koji migranti ugrožavaju.

Politika Angele Merkel, koja je svojedobno nevoljnicima otvorila vrata svoje zemlje, ne predstavlja pravilo, nego iznimku. Europske vrijednosti na kojima je izgrađena unija europskih zemalja na pitanju izbjeglica iz Sirije, Afganistana i drugih nesretnih zemalja davno su pale u vodu. Hrvatska je samo mali dio te priče. Bešćutan stav prihvatili smo bez pogovora. Naprosto, takva su vremena. Surova.
Žrtve te surovosti već smo imali priliku vidjeti. Eno ih, motaju se pred hrvatskom granicom, pod okriljem noći pokušavaju se neopaženo provući na putu do zemlje koju su obećali sami sebi.

Na tom putu nedavno je stradala Madina, čije lice na granici više nećemo vidjeti. Na tom putu čekaju ih pendreci, kratke i duge cijevi, kojima je naređeno da postupaju po pravilima službe.

Pravila službe, kao što vidimo, vrlo su stroga. Podrazumijevaju u krajnjoj liniji i pucnjeve u kombi pun ljudi. Dvoje ranjene djece neće ublažiti naređenja s policijskog vrha, naređenje prema kojem granice valja zaštiti po svaku cijenu.

Ovakav stav u potpunosti je jasan, a njegovi rezultati su vidljivi kao tragovi krvi na podu nekog kombija. Hrvatska policija stoga ne treba vrijeđati našu inteligenciju kad nakon incidenta poput ovog kod Donjeg Srba priču nastoji fokusirati na krijumčare ljudi.

Europska politika migrante je izručila krijumčarima. Europska politika želi zaustaviti migrante po svaku cijenu, a krijumčari ljudi tu su sporedna stvar. Kod Donjeg Srba krijumčar je bio kolateralna šteta. Prava meta bile su izbjeglice u kombiju i to ne treba kriti. Europsku javnost trebalo bi suočiti s istinom: za potrebe vašeg unutarnjeg mira, naše policije su spremne ubijati i bespomoćne, ratovima unesrećene ljude. Po pravilima službe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.