Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
28. siječnja 2020.
'Ladovina Ladislava Tomičića

Komentar Prava njuška Aleksandra Vučića

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. veljača 2018. u 10:45 2018-02-18T10:45:10+01:00

Tamo gdje nije prisiljen igrati za svjetske moćnike, bilo da je riječ o onima s istoka ili onima sa zapada, Aleksandar Vučić skida janjeću kožu i pokazuje svoju vučju njušku

Otišao je visoki gost Aleksandar Vučić, vrijeme je da podvučemo račun pod još jedan susret na najvišoj razini. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zaslužila je plus zbog poziva kolegi iz susjedstva, a taj plus bit će joj bilježen u bilježnicu pluseva i minusa koju vode naši američki i njemački prijatelji i partneri. Isti plus naši prijatelji i partneri upisat će i kraj imena Aleksandra Vučića. (Odmah po Vučićevom povratku iz Hrvatske, njemu je u goste stigao njemački vicekancelar Sigmar Gabriel, koji je srbijanskog predsjednika očinski pomilovao po glavi.) Pomalo žalostan i ljutit ostao je tek premijer Andrej Plenković.

On se za vrijeme Vučićeva posjeta pomalo durio, kao dječak kojem je netko uzeo igračku. Predsjednica Kitarović zbog Vučićevog posjeta pretrpjela je i stanovite neugodnosti. Narodni tribuni s desnice, kao što su Josip Đakić, Stevo Culej i Miro Bulj, zatečeni su u prosvjedu protiv Vučićevog gostovanja, a te »antiprotivne snage« predsjednica je ocijenila političkim marginalcima, što je ljepša riječ za politički mulj. Već sutradan, doduše, potrudila se predsjednica u ovu ocjenu ugurati i radikalnu ljevicu koja, ako i postoji, na hrvatskoj političkoj i ulično-bukačkoj sceni ne igra ama baš nikakvu ulogu. Na njezinu žalost, mlijeko je već bilo proliveno te će kraljica Balkana ostati bez određenog broja simpatizera s ekstremne desnice, ali to joj zasigurno neće nanijeti veću političku štetu.

Očekivano, Vučićev posjet pratile su i provokacije te neugodna novinarska pitanja o njegovoj prošlosti, o državnoj granici na potezu Karlobag-Karlovac-Virovitica koju je nekoć sanjao. Znatiželjne narodne mase dočekale su ovaj »folklor« kao još jednu priliku da »napucaju četnika«, a ljubitelji »real-političkog pristupa« životu zaključili su da je dijalog dobar i da, kako se ono kaže, »jedni kraj drugih moramo živjeti«. Logično se nametnulo pitanje je li Aleksandru Vučiću dopušteno da se promijeni, odnosno treba li njegovu deklarativnu promjenu prihvatiti pa uzeti da je predsjednik Srbije sad normalan, proeuropski političar, zagovornik regionalne suradnje i razumijevanja. Sudeći po autorskom tekstu koji je objavio u uglednom američkom  magazinu Politico, gdje se srbijanski predsjednik kaje zbog nacionalističke prošlosti i predstavlja svijetlu budućnost Balkana, Vučić danas nije isti onaj čovjek koji je sjedio uz bok Vojislavu Šešelju.

Danas je to, sudeći prema sadržaju teksta, moderni balkanski političar željan demokracije i dobrosusjedskih odnosa. Međutim, političare se ne procjenjuje prema tekstovima u uglednim američkim medijima. Dovoljno je zaviriti u susjednu Srbiju, dovoljno je i površno poznavati tamošnja zbivanja da bi se shvatilo da Aleksandar Vučić nije dobronamjeran političar, da je današnji srbijanski predsjednik isti onaj čovjek koji je u Glini proklamirao granice velike Srbije, a sa skupštinske govornice »ubijao stotinu muslimana za jednog Srbina«. Dakako, Vučić više nikad neće reći tako nešto. On je odavno shvatio da bi »igrajući za raju« retorikom šešeljevskog tipa karijeru završio u »drugorazrednom Vratniku«.

Vučić danas igra za »neku drugu raju«, za »raju« koja u rukama drži notes za bilježenje minusa i pluseva državnicima marginaliziranih, prezadužnih zemljica s europske periferije, što njegovoj karijeri obećava blistavije izglede.

Međutim, tamo gdje nije prisiljen igrati za svjetske moćnike, bilo da je riječ o onima s istoka ili onima sa zapada, Aleksandar Vučić skida janjeću kožu i pokazuje svoju vučju njušku.

U Vučićevoj Srbiji danas je moguće da banda pod okriljem noći blokira cijeli gradski kvart i pod maskama sruši objekte koji su se našli na putu velikim Vučićevim planovima.

U Vučićevoj Srbiji novinare i novinarke nadzire tajna policija, koja svoja »otkrića» plasira putem tabloidnih televizijskih i tiskovnih formata s ciljem demonizacije svih koji se usude ukazati na pravu narav Vučićeve vladavine.

Njegove predizborne skupove osiguravaju gradski siledžije, koji zavrću ruku na leđa svakome tko se usudi pokazati otpor Vučićevoj političkoj laži. Našim prijateljima i partnerima iz centara svjetske moći to nije bitno, jer oni gledaju isključivo širu geopolitičku sliku, ali hrvatskim političarima i političarkama moralo bi biti jasno da od Vučića mogu dobiti samo laži.

Zato, podvlačeći crtu pod račun Vučićevog posjeta, sve viđeno, zbrojeno i oduzeto možemo pomnožiti s nulom.      

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze