Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 26
Sutra: 13° 13° 26
23. travnja 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna Plenkovićev totalni svjetonazorski rat

Foto Zarko Basic / PIXSELL
Foto Zarko Basic / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 5. ožujak 2017. u 7:07 2017-03-05T07:07:00+01:00

Aktualni šef HDZ-a Andrej Plenković, čovjek koji u hrvatsku politiku nije donio ništa novo osim anemije, manipulatorskim manirom kakav se rijetko sreće čak i u hrvatskoj politici sastavlja Vijeće koje prvenstveno ima cilj društvu nametnuti tezu o zločinačkom karakteru socijalističke vlasti

Hrvatska demokratska zajednica na čelu s Andrejom Plenkovićem nije se u stanju suočiti se s vlastitom, stranačkom prošlošću, ali to joj ne smeta da hrvatskom društvu pokuša nametnuti novu povijest, povijest po mjeri HDZ-a i političkih mu prirepaka s ekstremne desnice. Na internetskim stranicama ove stranke već godinama stranačka povijest završava se s Tuđmanom, dok se njegovi nasljednici – Ivo Sanader, a sada evo i Tomislav Karamarko – naprosto nisu dogodili.

Povijest HDZ-a po HDZ-u tako se završava s 1999. godinom.

Aktualni šef HDZ-a Andrej Plenković, čovjek koji u hrvatsku politiku nije donio ništa novo osim anemije, ne mari za takve trice, nego manipulatorskim manirom kakav se rijetko sreće čak i u hrvatskoj politici sastavlja Vijeće koje prvenstveno ima cilj društvu nametnuti tezu o zločinačkom karakteru socijalističke vlasti. Vijeće je, podsjetimo, sastavljano zbog divljanja ekstremne desnice, koje je okrunjeno postavljanjem HOS-ove spomen-ploče u Jasenovcu, na kojoj, između ostalog, stoji ustaški pozdrav Za dom spremni.

O tom pozdravu hrvatski zakoni su već sve rekli, a svoje je reklo i hrvatsko pravosuđe. Taj pozdrav na međunarodnim susretima, prvenstveno sportskim, vlast nastoji sakriti kako zna i umije, jer svima je jasno otkud taj pozdrav dolazi i što simbolizira. Prije međunarodnih susreta Hrvatske, kao što se to događa i sada pred susret s Ukrajinom, kumi se, moli i prijeti nogometnim navijačima da sporni pozdrav ne uzvikuju, ali kad je riječ o prilikama koje se tiču samo našeg društva takav stav ne važi, nego Plenković osniva Vijeće koje će o njemu kao raspravljati.

A o kakvom je Vijeću riječ najbolje govori činjenica da je HDZ u njemu našao mjesta za Ivicu Lučića, kojeg nam u posljednjih nekoliko godina predstavljaju kao povjesničara, dok se sam ranije predstavljao kao obavještajac i general. Čin hrvatskog generala stekao je uzevši udjela u ratu u drugoj državi, Bosni i Hercegovini. (Kad ćemo se, usput rečeno, suočiti s ulogom Hrvatske u planiranom komadanju Bosne i Hercegovine?) Obavještajac i general, eksponent zločinačke Tuđmanove politike u Bosni i Hercegovini, sad bi hrvatsko društvo trebao poučiti što se i kako u prošlosti događalo. Kako se to samo sklopilo u glavi Andreja Plenkovića! Uglavnom, osnivajući Vijeće koje bi trebalo pomoći društvu da nadiđe svoju crnu prošlost, Andrej je Plenković naumio osuditi nedemokratske režime, ali pravi cilj ove akcije bit će zadovoljavanje apetita ekstremne desnice.

Vojne žrtve paravojne organizacije HSP-a pritom bi trebale »pokriti ustašluke«, kako ih pokrivaju u slučaju sramotne spomen-ploče u Jasenovcu, kao da predvodnici te paravojske nisu nastupali pod Pavelićevom slikom i nosili crne uniforme po uzoru na ustaše, o čemu su i javno, u niz navrata govorili. Propitivanje režima Franje Tuđmana nitko ne spominje, iako je riječ o autokratskom državniku koji ni sam nije vjerovao u demokraciju, što je zorno pokazao ne prihvaćajući rezultate lokalnih izbora u Zagrebu. Ali pustimo mi Tuđmana, o njegovoj ulozi u ratu u BiH sve će reći presuda takozvanoj hercegbosanskoj šestorci. (Šifra – udruženi zločinački poduhvat.)

Vratimo se Plenkoviću, koji očito vjeruje da hrvatsku javnost može manipulirati kako hoće. Osnivanjem predmetnog Vijeća, novi je predsjednik HDZ-a Hrvatsku gurnuo u totalni svjetonazorski rat.

Intencije njegovog Vijeća nepoznate su samo ignorantima, a i oni o njima mogu sve doznati u informativnim emisijama, prateći, recimo, izjave drugog člana Vijeća Ante Nazora.

Ovaj čovjek već mjesecima se uspješno predstavlja kao, pazite sad, »stručnjak za Domovinski rat«. Znači li to da ćemo se suočavati i s onim s čime bi se morali suočiti, s crnom stranom Domovinskog rata, sa Skejinom brigadom, Merčepom i Glavašem, splitskom Lorom, zagrebačkim Velesajmom? Naravno da ne znači. Nazor već najavljuje obračune s Titom i Jugoslavijom, a o području na kojem je navodno stručnjak ne progovara. Kako bilo, ocjene i procjene svog Vijeća Plenković može ponijeti kući i uokviriti ih, jer nikom s malo soli u glavi one neće značiti ništa.

One će, rekosmo, samo otvoriti prostor za nove obračune. S jedne strane bavit ćemo se prošlošću na stari način, a s druge ćemo se baviti pobačajem, što je još jedna tema kojom politika Hrvatske demokratske zajednice, u ovom slučaju predvođena Davorom Ivom Stierom, opasno produbljuje podjele u hrvatskom društvu. Plenković i družina valjda vjeruju da će im teme koje nam dobacuju kao kost oko koje ćemo se poklati biti dovoljno velik smokvin list za pokrivanje golotinje svog političkog i drugog diletantizma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Festival samoniklog bilja
KRŠAN, 27. i 28. travnja

Festival samoniklog bilja