Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. listopada 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

Operite ruke

Autor:
Objavljeno: 16. studeni 2010. u 13:58 2010-11-16T13:58:00+01:00

Pravilnik o radu Hrvatskih autocesta, od strane Uprave predložen i spreman za usvajanje, uznemirio je premijerku Jadranku Kosor, koja je čelnim ljudima tvrtke zaprijetila smjenama ukoliko ne shvate da je transparentnost jedan od temelja antikorupcijske strategije Vlade. Tek nakon ovog istupa vrha izvršne vlasti u javnosti se oglasio i pokorni predsjednik Uprave poduzeća Stjepko Boban, pa i sam bacio u blato onaj lijepi plan koji je poslovanje poduzeća imao zaštiti odredbama o poslovnoj tajnosti. Ova pobjeda javnosti, međutim, nije i neće znatno doprinijeti otvaranju javnih poduzeća i njihovom transparentnijem poslovanju.
  Neće, jer na čelu javnih poduzeća sjede ljudi kojima na svaku svinjariju za koju čuju da se dogodila u poduzeću pitaju - Kako ćemo to sakriti od novinara? Tako je bilo jučer, tako je danas, a tako će, bojimo se, biti i sutra. Riječ je, naime, o modelu ponašanja kakav je kao pravilo ustoličila upravo izvršna Vlast.
  Da bi Upravu HAC-a natjerala da nauči i shvati sve o načelu transparentnosti, premijerka je morala takvu praksu morala najprije provesti u Vladi, tijelu na čijem je čelu. Jedan od posljednjih slučajeva u kojima je to propustila učiniti jest gradnja obiteljskog gnijezda ličkog ministra Darka Milinovića. Ministar zdravstva Milinović, podsjetimo, u Gospiću gradi zgradu procijenjene vrijednosti od pet milijuna kuna. Pojašnjavajući porijeklo kapitala, ustvrdio je da mu pomažu otac i ostatak njegove i suprugine obitelji.
  – Ne bi to ja i moja Blaža moglo bez svojih roditelja, tvrdi Milinović. Međutim, na ovom mjestu jasno i glasno valja reći – ne možemo vjerovati ministru zdravstva, ovakvo obrazloženje je smiješno. Uostalom, u lipnju prošle godine, kad je javnost obavijestio o investiciji, ministar je tvrdio da će graditi "skromno zdanje od kojih 190 kvadrata s dnevnim boravkom u prizemlju te četiri sobe na katu". Tvrdio je da nema govora o tome da će graditi vilu. Danas je jasno da je u planu imao "najveću kuću u selu", kuću na četiri kata, s bazenom, ljetnim i zimskim terasama i garažom za tri do četiri automobila.
  S obzirom da u imovinskoj kartici ministra Milinovića stoji da su on i supruga u posjedu stana od 90 m2, građevinskog zemljište na Viru od 450 m2, građevinskog zemljišta u Gospiću od 280 m2, osobnog automobila audi A6 kupljenog 2006. godine na leasing za 52.000 eura, dva paketa dionica T-HT-a, apartmana od 40 m2 na Viru... na ovom mjestu dužni smo ponoviti već postavljano pitanje: Otkud Milinoviću novac za sve to? Ministar kaže da mu je pomogao otac, koji se očito nije previše istrošio gradeći vikendicu na Viru. Dao mu je tvrdi – 450 tisuća kuna. Otkud ministrovom ocu novac? I tast Milinovićev je dao 250 tisuća kuna. Otkud njemu novac?
  Na ova pitanja morali su odgovarati poreznici, koji očito ne smiju prići niti blizu Milinoviću, ali zato smiju i znaju nazivati ljude koji kupe gumeni čamac da ih pitaju – Otkud vam sredstva za kupnju broda?
  To nije ništa drugo nego lakrdija i u takvim okolnostima ne može biti nikakvog govora o poštenju i transparentnosti.
  O tome bi morala misliti predsjednica Vlade kani li uistinu ostati zapamćena kao žena koja je pokrenula prvi ozbiljan antikorupcijski val u Hrvatskoj. Ne može biti borbe protiv korupcije, dok se članovi Vlade opravdano osjećaju zaštićeni kao lički medvjedi; ne može se govoriti o pravoj antikorupcijskoj kampanji dok pod lupu istražitelja i porezne inspekcije ne dođu i oni koji opravdano smatraju da su visoke dužnosti što ih obnašaju garancija da ih nitko ništa neće pitati, čak niti kad ulažu milijune u gradnju kuće.
  Imajući ovo u vidu, potpuno nam je jasna namjera HAC-ove Uprave da oznakom poslovne tajne zaštiti sve relevantne informacije o radu poduzeća. Stjepko Boban imao se na koga ugledati. Ugledao se na svog vlasnika – državu, na izvršnu vlast, na članove Vlade. Aktualna antikorupcijska kampanja dosad nam je pokazala ono što smo već znali: da gubitak mjesta pod HDZ-ovim kišobranom lako može prouzročiti istrage pravne države protiv odmetnutih, odnosno izbačenih HDZ-ovih članova. Porezna inspekcija, pak, sad bi trebala pokazati da mjesto u hijerarhiji vlasti ne garantira zaštitu od provjere porijekla kapitala. Darko Milinović idealan je za ovaj test, ali nešto nam govori da se Šukerovi poreznici neće tako lako zaputiti na ministrovu gospićku adresu. Sve dok je tako, dok politička dužnost pojedincima daje i zaštitu od inspekcijskih nadzora – u Hrvatskoj ne možemo govoriti o čistim rukama i transparentnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.