Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 1
Sutra: 20° 20° 1
23. ožujka 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna Napiši mi pismo

Napiši mi pismo
Napiši mi pismo
Autor:
Objavljeno: 30. listopad 2016. u 8:00 2016-10-30T08:00:00+01:00

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković sumnja da mu je nepoznat netko do pola prepilio šarafe koji drže kotače automobila: »Krenuo sam jučer poslijepodne u Novi Sad i kad sam prešao granicu, osjetio sam da se auto trese i da nešto jako lupa. Stao sam uz cestu i pozvao šlep službu, a kad su oni digli automobil, lijevi kotač se samo izvalio. Malo dalje smo našli šarafe, a automehaničar je rekao da su zarezani tako da s vremenom puknu i da nema šanse da su pukli od starosti.« Mogao bi to, dakle, biti pokušaj ubojstva. Ništa zato, novinari bolje niti ne zaslužuju. Tako rezonira dobar dio društva, a što se može utvrditi na društvenim mrežama, u birtijskim razgovorima, a naročito u istupima ekstremne desnice, koja u novinarskim redovima vidi gotovo pa isključivo petokolonaše, izdajnike, Jugoslavene i gorljive suradnike Save Štrpca. Uzgred rečeno, ništa bolje od novinara ne prolaze niti aktivisti civilnog društva, koje se doživljava kao trn u peti hrvatskog zajedništva, zajedništva koje se sastoji uglavnom od ustrajne mitomanije i netrpeljivosti prema drugima i drugačijima. Prijeteća pisma, pljuvanje na ulici, telefonski pozivi, a sad evo i nešto konkretnije – automehaničarski radovi, sve je to svakodnevica novinara koji neće pa neće u tor što složno bleji o tome da su Hrvati izabrani narod, da je katoličanstvo jedini smisleni put kroz život, da mediji služe isključivo zato da ugode »svom narodu«.

Nije da mu se nije događalo i ranije, ali tek izborom za predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković suočio se s punom količinom mržnje što je »hrvatski domoljubi« čuvaju za novinare koji ne dijele njihovo mišljenje. Nije Leković jedini. Prije samo nekoliko dana ravnateljica Hine Gabrijela Branka Valentić primila je od nepoznatog obožavatelja pismo u kojem je, u tradicionalno pljuvačkom duhu hrvatske desnice, okvalificirana kao »kučka - kuja« , kojoj će netko prije ili kasnije »jebat mater«.

– Zapamti, antifašistička kurvo, da sve u životu dođe na naplatu, a koja će biti naplata za tebe – kad tad ćeš doživjet, poručili su »obožavatelji« Gabrijeli Branki Valentić, ženi koja je sa Hrvatskom izvještajnom novinskom agencijom postigla rezultate kakve su njezini prethodnici i prethodnice mogli samo sanjati.

Kakav bi to tjedan na izmaku bio da smo ostali samo na možebitnom pokušaju ubojstva i jednom pismu. Prijeteće pismo dobio je ovih dana i Goran Borković, glavni urednik neprofitnog portala www.forum.tm. Neprofitni portali posebna su kost u grlu kerbera s »domoljubne desnice«. Kako i ne bi bili, kad je hajka na njih krenula iz radionice doktora Zlatka Hasanbegovića, novog idola »pravovjernih Hrvata i Hrvatica«.
– Neprofitni parazitu, počinje pismo autor koji se potpisuje s povijesnim hrvatskim ustaškim pozdravom – za dom spremni. Majku ti jebemo koja te okotila, zapamti đubre četničko, kao tipičan parazit-uhljeb nisi vičan poštenom radu i etičkim standardima..., poručuje autor pisma Borkoviću pa mu obećava sačekušu. Dok si razgovarao sa časnim ustašom Vicom Ostojićem, snimili smo te... – daju veliki Hrvati na znanje uredniku Foruma. A kakav bi to tjedan za novinare i novinarke bio, da je ostalo samo na dva prijeteća pisma? Nikakav. Obožavatelji su se sjetili i kolegice Sandre Bartolović, također novinarke neprofitnog portala Forum.tm.

– Četnička, parazitska kurvo... – počinje autor. Dalje sve znate, ne treba ništa citirati. Osim možda ovog dijela: »Za tebe su hrvatski branitelji, Keleminec, Skejo i Podrug ustaše, a Tepeš i Hasanbegović proustaše, jebem ti četničku mater.« Autor koji se potpisuje kao »okorjeli ustaša« nepismeno nastavlja nabacivati uvrede i prijetnje. Eto, tako veliki Hrvati i Hrvatice iz tjedna u tjedan pišu novinarima, a slučaj Saše Lekovića pokazat će jesu li »objektivni kritičari« već prešli s riječi na djelo. Iako novinari povremeno prijavljuju prijetnje policiji, do sada nije zabilježeno da je netko od pošiljatelja otkriven i kažnjen. Računa se, valjda, da je sve u redu, da se takva pisma podrazumijevaju, a možda i to da uhljebi, paraziti, lešinari i kako nas sve već ne zovu zaslužuju sve što im se događa. Dok veliki Hrvati i Hrvatice ne nađu bolje novinare i novinarke od ovih koji nikako ne pristaju blejati u jednoglasju s aktualnim čobanima i ostatkom stada, dok ih ne uspiju ostaviti bez posla, prihoda i prava na slobodu govora, Ministarstvu unutarnjih poslova preporučujemo se sa štovanjem. Izvolite, pronađite barem jednog od tih idiota.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown