Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
22. siječnja 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

Milanović mora ostati na valu

Milanović mora ostati na valu
Milanović mora ostati na valu
Autor:
Objavljeno: 27. studeni 2010. u 12:00 2010-11-27T12:00:00+01:00

U Hrvatskoj gotovo da ne može proći tjedan bez pritvaranja novih osumnjičenika za korupciju i danas je, bez obzira na činjenicu da antikorupcijska kampanja počiva na političkim motivima, došlo vrijeme da se u(s)tvrdi: u pitanju je proces nakon kojeg nema nazad! Na tome valja biti zahvalan, prije svega providnosti i političkim okolnostima koje su do toga dovele.

Danas se zbiva ono što se moralo zbiti početkom stoljeća, kad je Tuđmanovu autoritarnu vladavinu zamijenila vlast šesteročlane koalicije predvođene SDP-om. Oni s boljim pamćenjem prisjetit će se tadašnjih koalicijskih obećanja koja su se ticala progona aktera nezakonitih privatizacija i pretvorbi te nikakvih rezultata što ih je u tom segmentu polučila Vlada pokojnog Ivice Račana.
  Nesreća je htjela da do ozbiljnijeg punjenja Remetinca akterima političke i gospodarske korupcije dođe tek deset godina kasnije, a sebi u zaslugu ih, evo, uzima aktualna premijerka Jadranka Kosor. Sudeći prema raspoloženju biračkog tijela iskazanog u anketama javnog mnijenja, koliko god se akciju suzbijanja kriminala premijerka trudila predstaviti kao svoje čedo, HDZ-u to niti izbliza neće biti dovoljno za još jedan uspjeh na izborima. Zbog toga je vrijeme da se zapitamo što je po pitanju konačne uspostave pravne države spreman učiniti aktualni šef oporbe i izgledni budući premijer Zoran Milanović.

Prva situacija gdje je šef oporbe pokazao benevolentnost prema optužbama za teške korupcijske radnje jest njegov odnos sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Podsjetimo, unatoč silnim napisima koji su sugerirali da je Bandić do grla u mutnoj vodi, predsjednik SDP-a dugo je tolerirao njegov način upravljanja gradom, pa ga čak i kandidirao za još jedan mandat na mjestu prvog čovjeka glavnog grada. U večeri kad je odlučeno o ovoj kandidaturi, šef oporbe govorio je: "Dragi prijatelju Milane, bit će još kleveta, bit će još laži..." Sa svojim razmetnim sinom SDP se obračunao tek nakon što se ovaj kandidirao za predsjedničkog kandidata. To svakome daje za pravo da postavi pitanje: Što bi bilo da Bandića nije pojela vlastita ambicija, bi li šef oporbe i danas smatrao da napisi o korupciji u Zagrebu nisu ništa drugo nego klevete i laži?
  Rasplet događaja dao je za pravo Milanovićevoj taktici čekanja i iscrpljivanja, ali poruka koja je poslana ne baca lijepo svijetlo na odnos SDP-a prema optužbama za korupciju u vlastitim redovima.

Drugi slučaj pogodan za analizu jest trenutačna pozicija Igora Rađenovića u SDP-u. Čovjek koji je zbog nastojanja da rasvijetli kriminal u gradskom poduzeću Zagrebačke ceste dobio ozbiljne batine, u stranci danas ne igra nikakvu bitnu ulogu. Gurnuti na marginu člana koji je u javnosti prepoznat kao borac protiv korupcije SDP-u nipošto nije bila pametna odluka. Ona također "na prvu loptu" sugerira da je u SDP bitnije šutjeti i slušati predsjednika, nego se upuštati u riskantne akcije koje za cilj imaju raskrinkavanje malverzacija. Rađenovićeva sudbina, dakle, može biti idealan argument onima koji tvrde da SDP ništa ozbiljno po pitanju suzbijanja korupcije neće učiniti, ali bio bi to ishitren zaključak. Kad se nabrojenom pribroje i Milanovićevi napadi na Mladena Bajića, i to u vrijeme dok spomenuti napokon nešto radi, moglo bi se reći da od SDP-a po pitanju borbe protiv korupcije ne treba previše očekivati.
 

Ovakav zaključak biračima će u predizbornoj kampanji nuditi i vladajući HDZ, ali taj mamac nije pametno gristi. Valja, naime, najprije znati da HDZ više nema kontrolu nad antikorupcijskim procesom: već neko vrijeme istrage se odvijaju mimo volje ili bolje rečeno uz prinudnu volju vladajuće stranke. S druge strane, javnost je već u toj mjeri senzibilizirana za borbu protiv korupcije, da bi onaj koji je pokuša zaustaviti potpisao svoju političku smrt.
 

Šef oporbe Zoran Milanović više je nego dovoljno inteligentan da usvoji ovu činjenicu. Njegov odnos prema Bandiću bio je čisto političko lukavstvo, a što se odnosa prema Bajićevom minulom (ne)radu tiče – SDP-ov stav ne treba osuđivati, treba ga pozdraviti. Bajić je to svojim odnosom prema poslu u prethodnim godinama zaslužio. Od Zorana Milanovića valja očekivati da će nastaviti jahati na antikorupcijskom valu, jer okolnosti su daleko bolje od onih kakve su pritiskale Ivicu Račana. Podržavajući još aktivniju borbu protiv korupcije Milanović ima priliku ojačati poziciju Hrvatske pred Europskom unijom te dodato oslabiti HDZ. Teško je očekivati da će tu priliku SDP propustiti. S Bajićem ili bez Bajića, s Karamarkom ili bez njega, antikorupcijski proces će se u slučaju smjene vlasti zasigurno nastaviti nesmanjenom žestinom, što nam napokon daje pravo na malo optimizma da ćemo kad tad imati državu u punom smislu riječi.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka