Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna Milan Bandić – najgore što se Zagrebu moglo dogoditi

Milan Bandić – najgore što se Zagrebu moglo dogoditi
Milan Bandić – najgore što se Zagrebu moglo dogoditi
Autor:
Objavljeno: 9. listopad 2016. u 7:59 2016-10-09T07:59:00+02:00

Kontroverzni poduzetnik Tomislav Horvatinčić naumio je na zagrebačkom Cvjetnom trgu podići još jednu zimsku terasu, e kako bi uvećao prihod jednog od ugostiteljskih objekata svog poslovnog centra, kojeg je svojedobno podigao nauštrb javnog dobra. Podsjetimo, Grad Zagreb na čelu sa Milanom Bandićem omogućio je Horvatinčiću da ulaz u podzemnu garažu izgradi na javnoj površini, što je izazvalo velike prosvjede Zagrepčana. Ti prosvjedi, prisjetimo se, nisu dali rezutate. Prosvjedi na društvenim mrežama te na spomenutom gradskom trgu, koje je izazvala namjera gradnje spomenute zimske terase, pak, u potpunosti su uspjeli.

– Cvjetni trg je cijeli javni prostor kojega uljepšavaju terase, pa i ta koja će se napraviti. Ništa drugo. Javni prostor tome i služi, za okupljanje građana. A čemu bi javni prostor služio? Komarcima? Muhama? Ne razumijem, rekao je Bandić u četvrtak, suočen s nezadovoljstvom građana, koji su upozorili da će Horvatinčićeva terasa izvan funkcije staviti dobar dio trga, između ostalog i klupu za odmor, pruženu cijelom dužinom ograde uz pravoslavnu crkvu na Cvjetnom. Već idućeg dana Bandić je shvatio ozbiljnost situacije: idu lokalni izbori, a građani su sve alergičniji na samovolju lokalnih »batmana« i šerifa, kao i na otimanje javnih dobara ispred njihovih noseva. Usput rečeno, razvijenija svijest Zagrepčana i Zagrepčanki o javnim dobrima i naravi javnih dobara najveći su uspjeh građanskih inicijativa i udruga, koje su organizirale prosvjede protiv Horvatinčićevih građevinskih zahvata. Na drugi pogled, dakle, Bandiću se učinilo da će ono što Horvatinčiću nosi dobit njemu nanijeti pogolemu štetu pa je u pomoć još jednom pozvao svoju majku. Ni njoj, rekao je, ne bi dopustio da gradi takvu zimsku baštu na Cvjetnom. Zagrebački »batman« tako je naložio uklanjanje čelnične konstrukcije Horvatinčićeve zimske bašte pa utvrdio da će odgovorni za izdavanje dozvole biti suspendirani.

– Ovo će biti uklonjeno do sutra navečer. Oni koji su izdali rješenja, a koja nisu trebali izdati, snosit će sankcije. To ćemo riješiti idući tjedan. Kad sam ovdje došao i vidio što je to, shvatio sam što je napravljeno, rekao je Bandić. Naravno, svog partnera Horvatinčića, Bandić ne namjerava ostaviti praznih ruku. Horvatinčićev restoran My Way dobit će prostor za terasu. Odokativnom metodom Bandić joj je odredio i poziciju: »po trećinu prostora od Varšavske do ulaza u Cvjetni prolaz, kao što sada imaju terase Caffe de Paris i Vip«.

– Danas se pišu nova rješenja, nova kvadratura i gospoda će, ukoliko žele, to prihvatiti, a ukoliko ne, neće biti ni jedne terase, odrješit je bio gradonačelnik.

Iako se u ovoj epizodi Bandić kani prometnuti u spasitelja Cvjetnog, svima u Zagrebu je jasno da riba smrdi od glave. Iza odluka kojima se uzurpira javni prostor, kako na Cvjetnom naselju, tako i na Savici gdje građani protestiraju protiv gradnje crkve u parku, stoji Milan Bandić. Svim građanima i građankama Zagreba poznat je način na koji Bandić upravlja gradom. Uostalom, on taj način odlučivanja promovira već godinama. On je taj koji pri gostovanjima na radijskim postajama svakog slušatelja poziva da zove njega osobno, da će on riješiti problem, da je on bog i batina. On je taj koji danas odobrava, a sutra zabranjuje gradnju Horvatinčićeve terase. On je taj koji odlučuje kakva će se terasa sutra graditi. On je taj koji je odlučio Horvatinčiću pokloniti dio ulice. On je taj koji je Horvatinčićevim kolegama, kontroverznim poduzetnicima, omogućivao da se dokopaju vrijednih gradskih zemljišta. On je taj koji je ljude preko noći bogatio nauštrb Grada Zagreba i njegovih građana i građanki. Godinama je tako. Godinama je, između ostalog Bandić donosio odluke kojima nauštrb javnog dobra preferira interese privatnih poduzetnika i zato je smiješno ovo njegovo izvlačenje oko Horvatinčićeve terase. Godinama je Bandić donosio manje i više kontroverzne odluke, a svojim sugrađanima oči je mazao gradeći fontane, kupujući na kredit i leasing autobuse i tramvaje... Zato je Zagreb danas dužan kao Grčka i – zapamtite ovo dobro – prije ili kasnije glavni grad Hrvatske proći će kako danas prolazi Grčka. Na žalost, Bandić tad – kad svi krediti dođu na naplatu – neće biti na vlasti, a ako i bude politički aktivan izvlačit će se da je sve funkcioniralo u najboljem redu dok je on bio gradonačelnik. Milan Bandić je najgore što se Zagrebu moglo dogoditi. Mnogima ova rečenica danas zvuči pretjerana, jer od fontane ne vide da rupa u gradskom proračunu raste i da će narasti do veličine Rusije. Ali polako – živi bili pa vidjeli.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.