Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 22° 22° 1
23. ožujka 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna Medijski i vjerski teroristi

Medijski i vjerski teroristi
Medijski i vjerski teroristi
Autor:
Objavljeno: 24. rujan 2016. u 23:48 2016-09-24T23:48:00+02:00

Novinarstvo bazirano na tračevima i glasinama može se smatrati jednim oblikom terorizma, a mediji koji stereotipiziraju cijele populacije i pothranjuju strah od migranata destruktivni su mediji. Tako je papa Franjo poručio vodećim ljudima talijanskog novinarskog ceha. Širenje glasina, rekao je, primjer je terorizma u kojem ljude ubijaju riječju. Novinarstvo, poručio je talijanskim kolegama, ali i profesionalcima diljem svijeta, ne bi smjelo biti oružje usmjereno prema ljudima i cijelim narodima. Ova Papina poruka poklopila se s jednim balkanskim »novinarskim eventom«. Ratni zapovjednik Armije Bosne i Hercegovine, danas umirovljenik Sefer Halilović, neodgovorno je i glupo u jednoj televizijskoj emisiji najavio da bi referendum o danu Republike Srpske, što ga sprema predsjednik ovog bosanskohercegovačkog entiteta, ratni i postratni profiter Milorad Dodik, mogao biti uvod u novi rat u Bosni i Hercegovini. Srpski tabloidi, najčitaniji tiskani mediji u susjednoj zemlji, jedva su dočekali Halilovića, primajući njegove tlapnje kao dar s neba. Oni, naime, žive od raspirivanja mržnje, kao što od mržnje žive i pandani im u Hrvatskoj, odnosno u Bosni i Hercegovini.

– Ako hoćete rat u Bosni, dobit ćete ga, raspalio je na naslovnoj stranici Kurir, medijsko smeće znatnog tiraža. Za Kurirom nije zaostajao niti notorni Informer, jedna od najzloćudnijih tiskovina što izlaze na jezicima koje razumijemo.

– U Sarajevu spremaju veliko zlo. Hoće rat – hoće da kolju Srbe, vrišti s naslovne stranice ovog kupus – tabloida. »Predstojećem ratu« prostor na naslovnoj stranici posvetili su i svi drugi srbijanski tiskani mediji, koji kao da jedva čekaju novo klanje.

I kako se onda ne složiti s papom Franjom da i novinari mogu biti teroristi? Novinarstvo kakvo prezentiraju Kurir, Informer i slični mediji zaista je teror, teror nad društvom i zdravim razumom. A takvi mediji kao što su Kurir i Informer naprosto cvjetaju, naročito na internetu, gdje je od informacije važnija klikanost. Informacije, naime, vlasnicima Internet portala ne donose novac, nego ih donosi klikanje, kojim se mogu pohvaliti pred oglašivačima, jednako društveno neodgovornim kao što su neodgovorni i zloćudni mediji u kojima se reklamiraju. Zloćudnih medija u Hrvatskoj imamo koliko vam srce ište. Oni pothranjuju predrasude, šire strah i mržnju, između ostalog i strah od migranata, odnosno mržnju prema migrantima, o čemu je u talijanskom kontekstu govorio Papa. Pritom je zanimljivo istaknuti da se radi uglavnom o takozvanim desnim medijima, u kojima se rado oglašavaju hrvatski biskupi, o medijima koji »ližu oltare«, zagovaraju deklarativno kršćanske vrijednosti, u političkim utakmicama otvoreno navijaju za demokršćansku političku opciju i predvode hajke na komuniste, jugonostalgičare i druge izmišljene neprijatelje Hrvatske. 

Sukladno porukama pape Franje, također su u pitanju medijski teroristi, s kojima, rekosmo, revno surađuje ekstremno desno orijentirani dio katoličkog svećenstva u Hrvatskoj. Kad bi ih pitali kako spajaju svoje vjeroljublje i nauk što ga propovijeda vrhunski i neupitni crkveni autoritet sa sijanjem mržnje što ga prakticiraju na dnevnoj razini, urednici tih medija zasigurno bi vas svrstali među komuniste, jugonostalgičare i nalijepili na vas metu, koju će prije ili kasnije pronaći domoljubna pljuvačka nesretnika koji medijskim teroristima vjeruju. (Nesretnicima o kojima je riječ udarit će pjena na usta svaki put kad »teroristički mediji« na zub uzmu migrante ili, još bolje, kad s naslovnih stranica zazivaju rat i klanje.

Takvi bi ponovo primili oružje u ruke, ne pitajući se zbog čega i protiv koga. Ništa bolji odgovor od optužbi za jugonostalgiju i rovarenje protiv Hrvatske, bojimo se, ne bi dobili ni od hrvatskih biskupa, koji se, imajući u vidu raskorak između njihovog djelovanja i Papinih poruka, nameću kao odmetnuta frakcija Katoličke crkve, kao vjerski šerifi koji ne priznaju nikakav autoritet, pa ni dogmu o Papinoj nepogrešivosti. Ničeg kršćanskog u takvim biskupima nema, ukoliko je kršćanstvo ono što je zagovarao Krist, baš kao što ničeg novinarskog nema u poslužiteljima stroja za medijski terorizam. Biskupi koji propovijedaju mržnju vjerski su teroristi, a urednici i novinari koji mržnju siju – njihovi su kolege iz struke. Terorističke struke. I protiv jednih i protiv drugih treba se boriti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown