Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. listopada 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna Matija Perković kao oličenje HDZ-ove medijske politike

Foto Kristina Štedul Fabac / PIXSELL
Foto Kristina Štedul Fabac / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2017. u 8:02 2017-01-08T08:02:05+01:00

Matija Perković je pokazao zašto mu je Grad Karlovac poklonio povjerenje. Njegovi odgovori trebali bi imati mjesta u svim boljim hrvatskim udžbenicima o novinarstvu

Gotovo cijeloga života mladi Karlovčanin Matija Perković spremao se za ovo zvanje, zvanje novinarsko i uredničko. U svome vijeku prošao je velike škole, a najviše koristi donijela mu je ona koju je izučio na dužnosti predsjednika karlovačke mladeži HDZ-a.

Osim političke škole, mladić je savladao i zahtjevan program Univerziteta u Travniku. Jedna legenda kaže da na pročelju zgrade tog univerziteta od vajkada stoji natpis: putniče, svrati i završi fakultet. Matija Perković je »svratio« i stekao višu stručnu spremu ekonomskog smjera. Zanatski se kalio u gradskom poduzeću Inkasator, na šalteru za naplatu komunalija, kamo je prvotno doveden na ugovor u trajanju od šest tjedana, kao zamjenik blagajnicama na godišnjem odmoru.

– Zar kao član HDZ-a nemam pravo na rad i egzistenciju, odgovarao je mladi Perković zavidnicima koji su tvrdili da je posao u Inkasatoru dobio samo zato jer je član partije. To je klasična priča, objašnjavao je, »učlani se u HDZ, pa ćeš odmah dobiti posao«.

– Ja sa svojih 18 godina nisam u HDZ ušao zbog takvih stvari. Sad imam 25 godina i još sam uvijek bez stalnog zaposlenja. Sve sam postigao sa svojih deset prstiju, pojašnjavao je zavidnicima. A nije trebao. Vijeme je bilo na njegovoj strani. Vrijeme kao meritoran sudac na kraju je pookazalo da je Matija Perković opravdao povjerenje, kako svoje stranke, tako i cijeloga grada Karlovca. A kako znamo da je mladić opravdao povjerenje? Pa o tome nam kazuju njegova postignuća. Prije nekoliko dana mladić je izabran na dužnost direktora Hrvatskog radija Karlovac. Sve sa svojih deset prstiju.

A kako Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta ove institucije, Hrvatskog radija Karlovac, objedinjuje funkciju direktora i glavnog urednika, »mladi inkasator« praktički je preuzeo i dužnost glavnog urednika čak tri medija: Karlovačkog tjednika, Radio Karlovca i web portala tog radija.

Jasno, iako školovan na Univerzitetu u Travniku, sav taj posao mladić ne može obavljati sam. Bio je prisiljen potražiti kadrovska pojačanja među istaknutim karlovačkim novinarima i novinarkama. Kad se najmanje nadao, našao ih je u – HDZ-u. Tako to biva, tražiš, tražiš, nikako da nađeš, a na koncu se ispostavi da ti je ono što tražiš cijelo vrijeme bilo tu pred nosom, u redovima vlastite stranke. Vanda Antunović i Anamarija Radočaj – tako se zovu nove akvizicije karlovačkog novinarstva.

Vanda je moderirala tiskovne konferencije karlovačkog HDZ-a, a Anamarija je istaknuta članica mladeži. Kako u Hrvatskoj ništa ne može proći s mirom, tako s mirom nije prošao niti posao kadrovske popune karlovačkih medija, koji je proveo novi direktor. Kolegica sa N1 televizije nazvala je Perkovića i postavila mu nekoliko pitanja o zaposlenjima i njegovom viđenju novinarstva.

Matija Perković je pokazao zašto mu je Grad Karlovac poklonio povjerenje. Njegovi odgovori trebali bi imati mjesta u svim boljim hrvatskim udžbenicima o novinarstvu. Za početak, novi direktor je ustvrdio da novinarstvo nije niti zanat, niti zanimanje.

– Ne bih se složio da je zanat, ni da je zanimanje. Novinarstvo je način života, pojasnio je direktor karlovačkih medija. Kako to da su obje nove zaposlenice iz HDZ-a, zanimalo je novinarku.

– Smatram da im članstvo nije pomoglo pri zapošljavanju. Štoviše, to je otegotna okolnost. Bez obzira na činjenicu da se unaprijed znalo kakva će reakcija biti, to je teret koji sam sam preuzeo na svoja leđa, odgovorio je direktor.

Novinarka nije odustajala. Zanimalo ju je misli li direktor da će mlade članice HDZ-a moći biti kritički raspoložene kad budu izvještavale o svojoj stranci. Direktor Matija Perković počio ju je da »radio nije politički medij«. Nema se tu što misliti, samo izvještavaj pozitivno.

– Radio nije politički mediji i onog trenutka kad se orijentirate da želite biti medijski stup, komercijalni medij, da vam publika bude garancija privlačenja slušatelja i oglasa, vi ne možete biti politički medij i zastupati političke interese, bez obzira na vlasnika i njegovu političku opciju, rekao je travnički diplomac.

Na koncu je, želeći ukazati na pretjeranost teorija koje kažu da bi mediji trebali izvještavati o politici i biti korektiv svake vlasti, novinarku poučio ponešto i o čitanosti medija kojem je na čelu: »Imate li podatak da je o tome da je članak o prvom snijegu pročitan 14 tisuća puta?« Na kraju je otkrio i svoju misiju: »u bilo kojoj sferi života odbirati pozitivne priče i širiti pozitivnu vibru u gradu i županiji«.

Matija Perković je sve shvatio. Pred njim je velika budućnost.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.