Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna Mala škola europskog huškanja na Srbe

Mala škola europskog huškanja na Srbe
Mala škola europskog huškanja na Srbe
Autor:
Objavljeno: 21. veljača 2016. u 10:20 2016-02-21T10:20:00+01:00

Kad u gradu s izraženim nacionalnim tenzijama mladi huligani napadnu svog vršnjaka, u medijskim redakcijama najprije se pita za njihovu nacionalnost i nacionalnost žrtve. Ako su huligani srpske, a žrtva hrvatske nacionalnosti, uredništva tad zaključe da imaju prvorazrednu »medijsku robu«, materijal dovoljno dobar i za naslovne stranice. Upravo tako prihvaćena je vijest iz Vukovara, gdje su trojica mladića bez jasnog povoda minulog vikenda pretukla svog vršnjaka i prijetila mu pištoljem.

- Sve to moglo bi se podvesti pod huliganski napad da se dogodilo u nekom drugom gradu i da je riječ o osobama iste nacionalnosti. No kad se ovakvo nešto dogodi u Vukovaru i kad se ispostavi da je žrtva hrvatske, a napadači srpske nacionalnosti, k tome navodno i pripadnici navijačke skupine Delije, tada slučaj poprima druge konotacije, piše o ovom događaju autor sve neuglednijeg dnevnog lista.

Tekst je plasiran »udarnički«, pod ovim nadnaslovom i naslovom: »Trojica navijača zvezde stavili mu pištolj na glavu i tukli ga palicom - Prebijen mladi Vukovarac, gradonačelnik: 'Hrvati su bijesni...« Tako stvari stoje.

Da se dogodilo u drugom gradu i da su napadači bili iste nacionalnosti, mogla se vijest o ovom nemilom događaju plasirati i drugačije. Primjećuje to i sam autor. Kako drugačije? Zar može drugačije? Znači li drugačije - pristojnije, civiliziranije, profesionalnije...? Možda, ali zapravo i nije bitno. Profesionalnost, pristojnost i civliziranost ovdje nisu dolazili u obzir. Dogodilo se u Vukovaru, napadači su Srbi, žrtva je Hrvat. Može li se o takvim okolnostima pisati profesionalno, civilizirano i normalno?
Normalno da ne može. Takva vijest plasira se jako, nenormalno, neprofesionalno, raspirujući vatricu mržnje u nadi da bi mogla postati lomača. Takva vijest, uostalom, nije namijenjena informiranju, nego buđenju uspavane nacionalne svijesti o blizini i podmuklosti vjekovnog neprijatelja.  Trag opjevane hrvatske uljudbe u predmetnom novinarskom uratku ostao je u opremi teksta. Po opremi vidiš da smo postali Europljani.

 Nisu žrtvu pretukli i pištolj mu na glavu stavili - Srbi, nego - navijači Zvezde. Cijenjenom čitatelju ostavljeno je da čita s razumijevanjem, da sam zaključi koje su »navijači Zvezde« nacionalnosti. Ta neće valjda uredništvo huškati na Srbe? Uredništvo zna da to nije europski. A kako znamo da je mladi Vukovarac, žrtva napada, po nacionalnosti Hrvat? Niti to ne piše u nadasve miroljubivoj opremi teksta. U opremi stoji tek da gradonačelnik poručuje kako su zbog napada Hrvati – bijesni. Poslovično pronicljivim čitateljima, čitateljima s razumijevanjem, ostavljeno je da se sami dosjete i kojoj naciji pripada žrtva. A kad se oprema pročita s razumijevanjem, zaključak se nametne sam po sebi: četnici u Vukovaru pretukli Hrvata! Gledajući opremu predmetnog teksta, poštovatelji tradicije hrvatskog novinarskog huškanja od ushićenja ostaju bez daha. Kakva minijatura! Čist primjer evolucije: huškanje između redova. Europsko huškanje!
Uljuđeno, a naše. Nije trebalo dugo da se javnosti obrate i prvi čitatelji s razumijevanjem.

 - Pozivam Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića, kao predstavnike srpske nacionalne manjine, da osude ovaj napad i da se ograde od sličnih događaja, poručio je predsjednik Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pronicljivi Franjo Šoljić. Odgovornima za napad Šoljić ne smatra samo huligane, kako bi se to podrazumijevalo da se napad dogodio u nekom drugom gradu, da su napadači i žrtva bili iste nacionalnosti. U ovakvim okolnostima, jasno je da Koordinacija »odgovornima smatra i predstavnike srpske nacionalne manjine u Saboru Republike Hrvatske

- Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića«. Nisu samo njih dvojica te noći blagoslovili divljaštvo. Ne! Koordinaciji je jasno da je odgovorna i »cijela svita njihovih (Pupovčevih i Stanimirovićevih) pristaša, takovanih zaštitnika ljudskih prava«. Bilo bi zgodno, posve u duhu vremena, da se o ovom slučaju sad oglasi i Pantovčak, da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović napiše kratko pismo u kojem će oštro osuditi napad i dati do znanja tko je u ovoj zemlji zaslužan za netoleranciju i netrpeljivost. Ne moraju se u tom pismu spomenuti Srbi, jer takav pristup naštetio bi ugledu Hrvatske u inozemstvu. Dovoljno je reći da su u pitanju - navijači Zvezde. Čitatelji s razumijevanjem već će se sami dosjetiti da su u pitanju četnici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.