Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna Karikatura od države

Karikatura od države
Karikatura od države
Autor:
Objavljeno: 16. rujan 2012. u 15:35 2012-09-16T15:35:34+02:00

Sanader nije žrtveno jagnje, ali sigurno nije niti jedini iz HDZ-a koji bi se trebao nalaziti na klupi za optuženike. Strogom selekcijom osumnjičenika, danas je sasvim jasno, tijela državnog progona zapravo su spašavala HDZ

U američkim filmovima, onim hollywoodskim gdje pravda na kraju neizostavno pobjeđuje, nakon zadnjeg kadra scene svjedočenja bivšeg predsjednika uprave Hrvatske pošte Andreja Sardelića u procesu »država protiv Ive Sanadera« uslijedili bi kadrovi u kojima specijalna policija privodi do jučer visoke državne dužnosnike Božidara Kalmetu i Ivana Jarnjaka.

U našem, domaćem filmu - za koji čovjek ne bi znao reći radi li se o hororu, tragediji ili komediji - Kalmeta i Jarnjak i nakon Sardelićevog svjedočenja ostat će ugledni članovi najveće oporbene stranke HDZ-a i društva u cjelini. A što je to pred sudom rekao svjedok Sardelić? Pa, rekao je da ga je u rujnu 2006. godine pozvao na sastanak tadašnji ministar i član Nadzornog odbora Hrvatske pošte Božidar Kalmeta pa ga upoznao s Mladenom Barišićem. Barišića je predstavio kao čovjeka s kojim bi Pošta mogla riješiti dug HDZ-a za slanje predizbornih materijala, a Barišić je pak predložio da se taj dug riješi tako što će HP surađivati s FIMI mediom.

Predsjednik Uprave Pošte nije čini se shvatio da je u pitanju ponuda koja se ne odbija pa je dogovoru s Barišićem i Barišiću kao takvom pristupio dosta neodgovorno. Drznuo se čak ne javiti se Barišiću na telefon, a šeficu FIMI medie Nevenku Jurak poslao je da se o poslu dogovara s marketingom HP-a. I što se dogodilo?

Telefonom ga je pozvao Božidar Kalmeta i tražio da dođe na sastanak u tajništvo HDZ-a.

– Ni kavu nisam stigao promiješati, a već sam vrlo ružno upozoren na svoje ponašanje. Jarnjak me pitao da što si umišljam, tko sam, i da kako se to ponašam. Znam li kako sam došao na ovo mjesto i da isto tako mogu s njega i otići. Morao sam Barišiću dati broj mobitela. Naređeno mi je da mu se moram javljati svaki put kad me pozove, jer u suprotnom - znam što slijedi. Na kraju mi je Jarnjak rekao: »Nemate više ovdje što tražiti, izvolite ići!«, ispričao je Sardelić pred sudom.

Uskoro će ga ponovno pozvati Mladen Barišić, Sardelić će se javiti pa odbiti ponudu koja se ne odbija: »Odgovorio sam da razumijem što se od mene traži, ali da ne mogu, da zbog procedure nema načina. On mi je odgovorio neka pronađem način.« Mjesec i pol dana kasnije HDZ je Sardelića smijenio zbog zastoja u razvoju pošte.

Ovaj i brojni drugi primjeri kazuju da Sanader nije jedini čovjek iz HDZ-a koji bi trebao sjediti na optuženičkoj klupi. Sudeći po svemu što je objavljeno u medijima i rečeno na sudu, Kalmeta i Jarnjak također su zreli za suđenje. Mladen Bajić propustio je to primijetiti. Suđenje Sanaderu važno je jer na svjetlo dana tamo izlazi sve što Bajić nastoji sačuvati u mraku. Sa svakim novim ročištem suđenja sve je jasnije da je obračun s korupcijom omeđen političkim okvirom. Sanader nije žrtveno jagnje, ali sigurno nije niti jedini iz HDZ-a koji bi se trebao nalaziti na klupi za optuženike. Strogom selekcijom osumnjičenika, danas je sasvim jasno, tijela državnog progona zapravo su spašavala HDZ.

Da je metla pravde pomela onako kako mete kad spomenutog političkog okvira nema - u HDZ-u ne bi ostao niti kamen na kamenu. Ovako ćemo Kalmetu i Jarnjaka sutra ponovo gledati u ulozi visokih državnih dužnosnika. Doduše, već smo posve sigurni da je Hrvatska karikatura od države, slučajna država u kojoj gotovo ništa ne funkcionira.

Slučajevi poput ovog ubijaju i ono što nam je preostalo - nadu da će sutra ipak biti bolje. Takozvani veliki ostat će takozvani veliki, a na takozvanim malima karikatura od države igrat će se ozbiljne države. Takozvani veliki stradavat će samo kad im drugi takozvani veliki podmetnu nogu. Minulog tjedna imali smo još jedan primjer koji potvrđuje ovaj model funkcioniranja države. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja kaznila je nekakve pekare zbog stvaranja kartela, jer su se na sastanku u udruženju obrtnika dogovorili da kruh poskupi na osam kuna.

Ta ista agencija ostala je nijema kao da su svi tamo mutavi kad su novinski mogul Ninoslav Pavić i pokojni Ivo Pukanić dogovarali cijene svojih novina. Kako je ono tekao njihov sms razgovor?

– Nino, ako se ide sa 7 kuna za dnevne novine, kaj s magazinima? Jel planiraš povećanje cijene? Ja sam za povećanje ako ti ideš, pisao je Puki. Nino je odgovorio: » Ej, odlučili smo Globus i Gloriju od slij.br. zavrtiti na 14 kn. Znam da će te to razgaliti. Mislio sam da su ti moji javili.« Puki je prisnažio: »Ok. Idemo i mi na 14 kuna. Ali nemojte me zajebati, da vi odustanete nakon što mi u ponedjeljak izađemo s novom cijenom. Nećeš zajebati????« Nino je šeretski uzvratio: »Ma nemoj me zajebavat. Naravno da ćemo odmah Globus staviti Na 10 kuna.«

Puki je uzvratio s ljubavlju: »Ti si mali zloćko!!!« Nino je zaključio: »Ma ja bi na 15, ali objektivno, ti naši proizvodi vrijede 7-8 kuna pa me strah. Di da nađeš budale koji će to platiti?« Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja kaznila je pekare. Karikatura od države.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija