Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna HDZ-u najbolje ide - rušenje

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 12. veljača 2017. u 11:44 2017-02-12T11:44:33+01:00

Ukoliko se netko i nadao da bi Plenković mogao pokazati drugačije lice stranke, danas je svjestan da se u tome grdno prevario. Između ostalih, na svojoj koži je to iskusio Ivan Đikić. Ćud HDZ-a je ostala ista: nasilna i rušiteljska

HDZ je najbolji u demontaži, u rušenju. Paralelno s pokušajima demontaže civilnog društva, ova stranka uložila je prilične napore da demontira hrvatsku kulturu, točnije onaj njezin dio koji nije u skladu s istančanim ukusom »ognjištarske Hrvatske«, kojoj je najveći pisac Mile Budak, a najbolji ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Nakon što je pri otkupu knjiga HDZ pokazao da u književnosti neće trpjeti odstupanja s linije bog i Hrvati, na red je došao film. Uz pomoć braniteljskih udruga i Državne revizije srušen je Hrvoje Hribar, ali ta smjena neće biti dovoljna.

Tako poručuje notorni Hasanbegović. Potrebno je, kaže on, »demontirati sustav kinematografije, jer u pitanju je klijentelistička interesna mreža«. Ne sumnjamo da će HDZ realizirati mokre snove svog prvaka ekstremizma, jer ova stranka, rekosmo, zna znanje kad je rušenje u pitanju i nikada do sada u tom poslu nije omanula.

Kad je film u pitanju, HDZ ne zna što želi, ali zna što ne želi. U Saboru je tako rekao nekadašnji ministar kulture Jasen Mesić. U uređenom i normalnijem društvu Jasen Mesić mogao bi mačku o rep okačiti svoje i stranačke stavove o poželjnim i nepoželjnim filmovima, ali u Hrvatskoj Mesićeva najava znači samo jedno: ponovo ćemo snimati četverorede i gospe. Hrvatski film, dakle, vraća se na početak, u devedesete.

U pitanju je nemjerljiva šteta za hrvatsku kulturu. U isto vrijeme, premijer Andrej Plenković na poslu je rušenja standarda u znanosti. Odbor za etiku u znanosti utvrdio je da je Plenkovićev ministar znanosti Pavo Barišić plagijator.

Odbor za etiku, kako se navodi na stranicama Agencije za znanost i visoko obrazovanje, »najviše je savjetodavno i stručno tijelo za promicanje etičkih načela i vrijednosti u znanosti i visokom obrazovanju...«
U boljim okolnostima, negativno mišljenje Odbora o znanstvenom radu Pave Barišića automatski bi rezultiralo njegovom smjenom, ali u svim dosadašnjim vladajućim mandatima HDZ-a za sva pitanja mjerodavna je samo jedna adresa - predsjednik stranke.

Kao što vidimo, to se nije promijenilo niti u mandatu »proeuropskog Plenkovića«. HDZ zna, HDZ sve zna, pa tako zna i tko je plagijator, a tko nije i nikakvim mišljenima sa strane tu nema mjesta. U trenutku dok ovo pišemo, u Saboru se sprema glasanje o povjerenju Barišiću i sve su prilike da ga plagijat neće koštati ministarske fotelje. Zašto bi ga i koštao, kad na mjestu HDZ-ovog potpredsjednika Sabora sjedi njegov kolega plagijator Milijan Brkić? Ne bi bilo u redu da HDZ njeguje dvostruke standarde. Ako plagirati može jedan, neka plagiraju svi. Sve će to predsjednik stranke pozlatiti.

U Hrvatskoj je to, manje više, svima jasno. Iz daleka se ovoj praksi čudi Ivan Đikić, znanstvenik svjetskog glasa, ali na HDZ-ovoj ljestvici vrijednosti Pavo Barišić daleko je iznad Ivana Đikića, baš kao što je na toj istoj ljestvici filmski četverored Jakova Sedlara daleko iznad bilo kojeg hrvatskog filma novije produkcije, bez obzira na filmske nagrade i nastupe na najprestižnijim filmskim festivalima.

Naprosto, HDZ društvu želi nametnuti svoje kriterije i vrijednosti, što je prilično problematično imamo li u vidu da je iz redova ove stranke potekao niz političkih kriminalaca, ljudi koji su, redovito ogrnuti plaštom domoljublja i brige za zdravlje Republike, doslovno potkradali Hrvatsku kad god im se za to pružila prilika.
Ukoliko se netko i nadao da bi Plenković mogao pokazati drugačije lice stranke, danas je svjestan da se u tome grdno prevario. Između ostalih, na svojoj koži je to iskusio Ivan Đikić. Ćud HDZ-a je ostala ista: nasilna i rušiteljska.

Evo navoda iz Đikićevog posljednjeg pisma Plenkoviću, koji to potvrđuju: »Pozvali ste me da sudjelujem u vašem Savjetničkom odboru za znanost i obrazovanje što sam odbio zbog obiteljskih razloga, ali sam obećao da sam voljan pomoći... Za plagijat sam rekao da ću ipak morati javno iskazati svoje mišljenje. Vi ste me ohrabrili da sve svoje činjenice iznesem javno. Izrijekom sam Vas zamolio da ne bude osobnih napada na mene, jer sam bez ikakvog razloga 2006. godine bio proglašen neprijateljem domovine. Vi ste obećali da ih neće biti. Međutim napadi su započeli vrlo brzo nakon mog izlaska u javnost, a Vi od tog razgovora do danas odbijate bilo kakvu vrstu komunikacije sa mnom. U tom periodu bio sam izložen napadima, vrijeđanjima i prijetnjama po moj osobni, profesionalni a dijelom i obiteljski život. Neistinama koje ste jučer i sami iznosili u Saboru dodatno ohrabrujete one koje me napadaju da to nastave i dalje raditi.«  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.