Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
19. siječnja 2019.
Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna Djeci treba upropastiti život

www.jajce-online.com
www.jajce-online.com
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2016. u 9:27 2016-07-17T09:27:43+02:00

Pa nismo se mi međusobno ubijali da bi vi zajedno išli u školu, sasvim ozbiljno odgovorili su na prosvjede poslanici u Skupštini Srednjobosanskog kantona. Ne, ubijali smo se da bi se uspješno razdvojili u nacionalne torove i da bi predvodnici klanja svojim najbližim suradnicima mogli u torovima podijeliti značajne dužnosti. Tako će i škola u Jajcu umjesto jednog, uskoro imati dva direktora ili direktorice...

Pa nismo se mi međusobno ubijali da bi nam djeca zajedno išla u školu! – takvim naslovom jedan od satiričkih BiH portala popratio je priču iz srednjobosanskog gradića Jajca, u kojem su se djeca pobunila protiv politike. Politika ih želi smjestiti u dvije škole pod jednim krovom, hrvatsku i bošnjačku, ali djeca se tome protive pa po Jajcu marširaju u znak protesta, noseći tri zastave, bosansku, hrvatsku i srpsku.

Pa nismo se mi međusobno ubijali da bi vi zajedno išli u školu, sasvim ozbiljno odgovorili su na prosvjede poslanici u Skupštini Srednjobosanskog kantona. Ne, ubijali smo se da bi se uspješno razdvojili u nacionalne torove i da bi predvodnici klanja svojim najbližim suradnicima mogli u torovima podijeliti značajne dužnosti.

Tako će i škola u Jajcu umjesto jednog, uskoro imati dva direktora ili direktorice, zatim dva tajnika/tajnice, dva školska odbora i tako dalje i tako dalje. Red je da svaka nacija ima nešto od klanja, ali djeca to ne razumiju.

– Želimo poručiti da ne želimo da nam se dijele škole, ali to nije jedino. Želimo da smo u školi svi ravnopravni. Želimo da Bošnjaci dobiju svoja svjedočanstva i da dobijemo nacionalnu grupu predmeta i to su naši zahtjevi, kaže Ivica Jukanović, jedan od dječaka koji ništa ne razumije.

Kako bi i razumio, kad je Ivica Jukanović završio tek drugi razred srednje škole (kuharski smjer), a u vrijeme kad su se poslanici iz Skupštine Srednjo-bosanskog kantona međusobno klali on se još nije bio niti rodio.

Mali Ivica sad bi u Jajcu želio zakuhati ravnopravnost i nije mu jasno da u državi u kojoj živi i školuje se vrijede drugačija pravila igre. Pravila igre objasnila mu je, njemu i drugoj jajačkoj djeci, kantonalna ministrica obrazovanja Katica Čerkez.

– Uz svo uvažavanje i poštovanje prava djece, kada se vratimo u okvire zakona osnovnih i srednjih škola vidjet ćemo da tu decidirano stoji da o tome odlučuju roditelji djece. Djeca su maloljetna, ona svakako imaju pravo iskazati svoje mišljenje i to poštujem, ali isto tako na drugoj strani postoje roditelji koji odlučuju o njihovim pravima, rekla je ministrica, zaključivši kako su takozvane dvije škole pod jednim krovom »zvanični stav lokalne zajednice i roditelja djece u Jajcu«.

Ali šta znaju djeca šta je kantonalna ministrica, oni udarili po svome pa ne odustaju. Udarili čak i protiv svojih roditelja, čiju volju mijese kantonalni i entitetski ministri i ministrice.

– Ne želimo da se širi nacionalizam među učenicima. Rivalstvo koje se stvara tom podjelom neće nas odvesti do boljeg obrazovanja kao ni do boljih odnosa među ljudima. Ravnopravnost treba da se ističe u ovom gradu i u ovim školama. Zato ne želimo podjelu, poručili su jajački srednjoškolci nakon radnog sastanka Vijeća učenika srednje škole »Nikola Šop« i Srednje strukovne škole »Jajce«.

Pazite sad drskosti, za lokalni internet portal jedan od učenika usudio se primijetiti i ovo: »Škole su pod kontrolom stranaka, koje smatraju da djeca trebaju biti odvojena, jer misle da bi zajedničko pohađanje srednje škole ugrozilo njhovo pravo na identitet i jezik. Svi dobro znamo da to nije istina. Lokalna vlast treba stvarati uvjete kako bi ostali da živimo u ovom gradu. Mnogi naši sugrađani otišli su trbuhom za kruhom, tamo gdje im ne treba ni bošnjački ni hrvatski jezik.«

Pa onda još malo dječje drskosti: »Svi se dobro slažemo. Izlazimo zajedno, treniramo i skoro stalno smo skupa. Ova podjela bi bila suluda, jer smo se mi navikli jedni na druge.«

Pa još malo drskosti, ovaj put od maloljetne Admire Kasum, djevojčice koja bi sa dvije škole pod jednim krovom dobila pravo da se školuje isključivo u društvu djece iz njezinog nacionalnog tora. Aida je to iskustvo, valja napomenuti, već imala u osnovnoj školi.

– Ne želimo podjele. Svi se družimo zajedno i slažemo se. Nakon što smo bili odvojeni u osnovnoj, bilo je prekrasno kada smo počeli da idemo zajedno u srednju školu. Sve ćemo učiniti da nas ne podijele, kaže učenica.

Međutim, odrasli su rekli dosta. Prije pet dana, javljaju lokalni mediji, »Skupština kantona odlučila je da će u Jajcu biti formirana nova srednja mješovita škola, koja će raditi po bosanskom nastavnom planu i programu.

Osnivanje nove škole podržao je 21 zastupnik, četiri su bili protiv, a pet ih je bilo suzdržano.« Zbog ove odluke, članovi Vijeća učenika Srednje škole »Nikola Šop« i Srednje strukovne škole u Jajcu jučer su odlučili da će bojkovati početak školske godine. Naravno, odrasli će na kraju poraziti djecu, kako i dolikuje. Zašto i djeci životi ne bi bili upropašteni? Pa nismo se ubijali zato da bi nekom bilo bolje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka