Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
17. siječnja 2020.
'LADOVINA Ladislava Tomičića

kolumna Crkvi treba pružiti otpor!

Crkvi treba pružiti otpor!
Crkvi treba pružiti otpor!
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2016. u 8:50 2016-07-03T08:50:31+02:00

U ime navodnog interesa vjernika, Katolička crkva radi protiv građana. Kad joj to spočitnete, lakonski će vam odgovoriti da u Hrvatskoj živi 98 posto katolika. Pa dobro, ako je to i točno, morate li nam skakati po glavi? U zagrebačkoj četrvrti Savica Crkva se namjerila na park i tamo namjerava podići još jedno svoje betonsko zdanje s križem na vrhu. Već deset godina Crkva čini sve kako bi gradila baš usred tog parka. Već deset godina građani se tome protive. Crkva se malo povuče, a onda opet nasrne, sve uz podršku gradskih struktura na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Prije par dana Kaptol je krenuo u finalnu ofanzivu i zatražio lokacijsku dozvolu. Javnost je o tome obavijestila građanska inicijativa koja se protivi gradnji u parku. »Ne damo park, naša djeca su tamo napravila svoje prve korake«, napisali su građani u otvorenom pismu upućenom zagrebačkom gradonačelniku. Prije tri godine peticiju protiv gradnju crkve u parku potpisalo je 1.200 stanovnika Savice. Crkva se na to ne obazire. Svoj projekt hinjski je nazvala »Uređenje parka i gradnja crkve«. Park je, međutim, na Savici već uređen i jasno je da Kaptol ovakvim nazivom projekta obmanjuje javnost. Kraj toliko zemljišta u svom vlasništvu, kraj toliko zlata i novca u svojim riznicama, Crkva se namjerila baš na park, računajući na Bandića kao saveznika, odnosno znajući da u Hrvatskoj nema političke opcije koja joj se smije ozbiljnije usprotiviti. Ako se netko i usudi, dobit će svoju porciju s oltara. Oltar je, to je svima znano, i politička govornica, s koje se pastvi ispire mozak. Crkva u Hrvata bog je i batina. Gledate li popularnu seriju Igre prijestolja, naći ćete zaista puno sličnosti Katoličke crkve u Hrvatskoj s ulogom koju organizirana religija igra u Kraljevoj luci, gdje Vrhovni vrabac sa skupinom vjerskih fanatika iskorjenjuje poroke, maltretirajući pritom i građane i vladajući sustav.

Nije ovo prvi put da u Zagrebu Crkva gradi protiv volje i interesa građana. Isto se dogodilo u novozagrebačkom naselju Travno. Predvodnici građanske inicijative koja se protivila gradnji crkve u tamošnjem parku u poštanske pretince dobivali su metke. Bila je to poruka upozorenja. Jer tko govori protiv Crkve, što god ona radila, navodno radi protiv Hrvatske. A zna se što sljeduje onima koji navodno rade protiv Hrvatske. Metak. Makar u kaslić, ako se radnja događa u vremenima kad se metak ne smije smjestiti navodnom izdajniku u glavu. (A i takva vremena, ne zaboravimo, preturili smo preko glave.)

Ovo što Crkva danas radi na Savici teror je nad građanima. Ne treba se čuditi ako predvodnici građanskog otpora protiv tog terora, ako budu preglasni, sutra također dobiju metke u poštanski pretinac. Neće ih stavljati svećenici u mantijama. U krilu Crkve ima dovoljno fanatika koji će to odraditi. Iskustvo građana iz zagrebačke četvrti Travno tome je najbolji svjedok. Međutim, vjerovatnije je da municija upozorenja neće trebati. Gradonačelnik Zagreba već godinama izlazi Kaptolu u susret po svim pitanjima, što god građani mislili o tome. Trgovci maglom drže se zajedno. Zato će građani Savice usred parka dobiti Crkvu, što god mislili o tome.

Pokojni socijaldemokrat Ivica Račan običavao je reći: Kad vidiš svećenika, pozdravi ga i pređi na drugu stranu ulice. Drugim riječima, socijaldemokrati su davno odlučili da se Crkvi ne treba zamjerati. O demokršćanima ne treba trošiti riječi. Ekstremna desnica dizala bi križ od tri metra u Saboru i izbrisala sekularnost. Možda bi tako bilo poštenije, jer Hrvatska odavno nije sekularna država. Vjera i nacija ovdje su jedno. Bog je početak i kraj svega. A što ostaje građaninu koji u to ne vjeruje? Jesu li građani koji ne vjeruju zapravo građani drugog i trećeg reda. Po mnogo čemu – jesu. Naravno, ne morate biti ateist da bi vas Crkva imala na zubu. U slučaju Savice, Crkvu ne zanima jesu li građani koji se protiv gradnji u parku vjernici ili nevjernici. Oni smetaju, a smetnja će biti uklonjena.

Jedna anegdota s kraja devedesetih govorila je o gradnji velike crkve u jednom hercegovačkom gradiću. Na dan otvorenja, organizirano je veliko slavlje, pekli su se volovi, tekle su rijeke alkohola. Rano ujutro, dok se gradić budio glavoboljan od mamurluka, nepoznat netko na novoj crkvi je napisao grafit: »Neumjerenost u jelu, piću i betonu«. Crkva u Hrvatskoj odavno se prepustila poroku neumjerenosti. Pastiri se pritom ponašaju kao najgori silnici. Kad bi barem On postojao, da im na kraju ispostavi račun. Međutim, u Njega se ne treba uzdati. Treba pružiti otpor.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.