Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
23. siječnja 2019.
'Ladovina Ladislava Tomičića

kolumna Bog u Hrvatskoj i šire

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 16. listopad 2016. u 8:00 2016-10-16T08:00:00+02:00

Došao dragi bogo po svoje. Došao dragi bogo po ženino pravo na izbor, kako to neki zovu. A to pravo, razumije se, nikad ženino nije bilo. Jer otkud ženi to ili bilo kakvo drugo pravo ako joj ga dragi bogo nije dao? Da je dragi bogo htio da žene imaju kakva prava, onda u njegovoj kući žene ne bi bile zadužene isključivo za pranje, peglanje i vjeronauk, nego bi i one koji put stale za oltar pa vodile misu. Kad je dijelio prava, dragi bogo nije imao u vidu žene. Dragi bogo žene je napravio da muškarcu ne bi bilo dosadno. Mogao je on, da se razumijemo, urediti stvar i tako da muškarci sami sebe oplođuju, da sami nose plod i da sami rađaju. Međutim, dragi bogo nije htio tako. Tu dužnost i obavezu on je namijenio ženama, računajući pritom da će se, ako nešto pođe po zlu, uvijek naći dovoljno muškaraca da srede stvar po kratkom postupku. Ženu je, dakle, dragi bogo napravio da muškarcu ne bude dosadno, a da bi i ona imala što raditi – dao joj je mogućnost da zatrudni i rodi. Stvorio je, doduše, dragi bogo i kuhinju i veš mašinu, dajućući tako ženi dodatne obaveze, da joj se nađe kad ne rađa i ne odgaja djecu. A muškarca – muškarca je dragi bogo stvorio da kontrolira, da bude strog ali pravedan vođa u zajednicama koje postoje da bi se u njima rađala djeca.

Međutim, drago bogo nije računao da će u neka doba muškarci postati takvi mekušci da će ženama prepustiti da same biraju kad će i hoće li roditi. Dogodilo se to, naravno u komunizmu, kad su zle komunjare dragom bogi stavile povez preko očiju. Vodile su komunjare dragog bogu čak i na streljanje, ali pukim slučajem on je preživio. Kad je dragi bogo uspio smaći povez sa očiju, odmah je uništio komunizam, ali avaj, tad je shvatio da su se u međuvremenu žene potpuno otele kontroli, da se u nekim slučajevima odlučuju na abortus, umjesto da rađaju nove jake muškarce i poslušne žene. Neke među njima, utvrdio je bogo, čak su počele loše ili nikako kuhati, a neke su opet s gnušanjem stale odbijati svoju svetu dužnost da peru i peglaju. Zato je dragi bogo s neba poslao depešu da jaki muškarci i poslušne žene imaju učiniti sve kako bi se stvari vratile u normalu. Putovala je depeša dugo, daleko je od neba do zemlje, i napokon doputovala i u Lijepu našu Hrvatsku, jedno od najkatoličkijih zemalja svijeta.

Čim je poruka stigla, bogobojazni liječnici sjetili su se svoje savjesti pa su stali odbijati izvoditi medicinski zahvat kojim su do tada prekidali trudnoće. Bogobojazne udruge poslale su legije svojih sljedbenika, dobre vjernike, da mole pred bolnicama za sve žene koje su se otele boginoj kontroli, odnosno kontroli jakih muškaraca. Dragi bogo ne bi bio to što jest da se nije dosjetio jadu pa na žene poslao žene, da one same jedne drugima dokazuju kako nije u redu prekidati trudnoću, kako je zametak zapravo živ čovjek, a abortus ubojstvo. Da dragi bogo zna znanje, govori nam i njegovo čudo kojim je učinio da Ustavni sud radi ažurno. Eno ga, Miroslav Šerparović, najavio da će odluka o abortusu uskoro biti donesena. Ranije se nije moglo, sad se može, jer dragi bogo tako hoće. Da bi se osigurao sa svih strana, dragi bogo je glasao za Božu Petrova. Božo Petrov praktični je vjernik i dobar katolik. Kad ga pitaju za akcije molitvenih zajednica, on će nonšalantno primijetiti: pa i gay ekipa se skuplja na pride, ne vidim zašto se katolici ne bi okupljali pred bolnicama. Dragi bogo Petrova je stavio za predsjednika Sabora, nad kojim se, to smo valjda na vjeronauku naučili, nalazi samo Njegova volja. Sad kad na svojoj strani ima sina Krista, Sabor i Božu Petrova, dragi bogo očekuje da će sve proći kako treba, da će pobačaj u jednoj od najkatoličkijih zemalja svijeta uskoro biti zabranjen, da će jogunaste žene napokon shvatiti da su drugotne i da u tome imaju uživati, kad god im to muškarci dopuste. Dragi bogo nas vraća na pravi put. Mogao bi on to urediti direktno, jednom potezom malog prsta, ali i dragom bogi treba zabave, a rješavati stvari tako prosto i bez mašte – poprilično je dosadna rabota. Ima tko će u ime dragog boge od Hrvata i Hrvatica napraviti ljude. U međuvremenu, kako On ima moć biti na više mjesta odjednom, na drugom kraju svijeta dragi bogo jednog dječaka opasava eksplozivom i šalje ga na zadatak. Dječak će se raznijeti u autobusu, na trgu punom ljudi, pred policijskom stanicom, pred vojnom barikadom ili gdje ga je dragi bogo već poslao. Dječak ne mora brinuti, ne treba ga biti strah, jer za njega je dragi bogo osigurao dvanaest djevica i rijeku meda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka