Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Komentar Sanje Modrić

Zašto toliko divljaju?

Foto D. KOVAČEVIĆ
Foto D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 10. siječanj 2013. u 14:16 2013-01-10T14:16:53+01:00

Šutjeli su katolički velikodostojnici i kadili u čast politici koja je zatirala slobodu medija, institucionalizirala nepravdu, bitangama omogućila da se bogate na račun opelješenog naroda i držala svijeću dok se iz zemlje, kao što ovih dana tvrdi organizacija Global Financial Integrity, nije malo pomalo iznijelo 15 milijardi dolara u devet godina, a prije toga još tko zna koliko

Nikome normalnome nije jasno zašto baš povodom tog zdravstvenog odgoja ovoliko divljaju iz vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj, ali neki vrag ih je obuzeo i divljaju milijun posto više nego ikad. 

   U neprekinutom nizu katoličkih mitraljezaca, koji više niti biraju riječi, niti misle da bi trebali bar malo prikriti mržnju i bijes prema svemu što im se bespogovorno ne podvrgava, jučer se u Slobodnoj Dalmaciji oglasio i poznati propovjednik Adalbert Rebić. Taj katolički sveučilišni profesor i gospodin postarije dobi – koja, navodno, ljude obasjava mudrošću i blagošću – prognozirao je, dakle, opet u vezi sa zdravstvenim odgojem, da će »urota pedera, homoseksualaca, lezbi i drugih osoba devijantnog seksualnog ponašanja uništiti Hrvatsku«. 

   Kad je preklani rulja nasilnika na splitskom Gay Prideu umlatila batinama više pripadnika gay zajednice, taj isti nominalni humanistički intelektualac Rebić sa zadovoljstvom je izjavio da su dobili što su tražili, pa se poslije ispričao. A sada se, evo, njemu i njegovima priviđa da je i kurikulum zdravstvenog odgoja djelo »pedera i lezbi« – to je terminologija uvaženog doktora teologije - te »drugih osoba devijantnog seksualnog ponašanja«, koji su se valjda skupili u vladi Zorana Milanovića kao oko vještičje vatre. 

  O tom bolesnom tipu javnog govora imao bi i morao bi nešto reći rektor Zagrebačkog sveučilišta, ali ta institucija, naravno, kao i mnoge druge u Hrvatskoj, sjedi u mišjoj rupi i vrti palčevima kad god se pitamo gdje je. 

   Uzalud Adalbertu Rebiću i katoličkim talibanima objašnjava čak i Kolinda Grabar Kitarović, sada pomoćnica generalnog sekretara NATO-a, a inače bivša ministrica i članica HDZ-a, kako se to gradivo na koje oni vrište normalno predaje svuda: oni svejedno potpiruju histeriju i dovlače drva za lomače. 

   To kompulzivno stanje ne može se, na žalost, više nikako drugačije nazvati nego divljanjem. 

   A tako se bezumno gubi kompas samo kada se gube utjecaj i vlast. 

   Pa biskupi i kardinali nisu ni usta otvarali, a kamoli da bi ovako divljali i gubili živce, ni onda kad su se za vrijeme Tuđmana otimala poduzeća i kad su se radnici, katolički vjernici, bacali na ulicu da gladuju sa svojom djecom, a ni onda kad su Sanaderove horde pljačkale po Hrvatskoj sve što se opljačkati dalo. 

   Šutjeli su katolički velikodostojnici i kadili u čast politici koja je zatirala slobodu medija, institucionalizirala nepravdu, bitangama omogućila da se bogate na račun opelješenog naroda i držala svijeću dok se iz zemlje, kao što ovih dana tvrdi organizacija Global Financial Integrity, nije malo pomalo iznijelo 15 milijardi dolara u devet godina, a prije toga još tko zna koliko. 

  Ni grimasom nisu pokazivali da im se nešto od svega toga eventualno ne sviđa. Zato je javnost onu jednu jedinu Bozanićevu propovijed o grijehu struktura doživjela kao vrhunaravnu senzaciju. 

   A sada padaju u afan zbog pišljive nastave zdravstvenog odgoja. Pa jasno. Svetom vodom škropili bi oni svaku i bilo koju vlast samo pod uvjetom da neštedimice daje novac, da obilato vraća nekretnine i da se uvijek, zbog jasne poruke narodu, slika s popovima u pozlaćenim mantijama. 

   Samo jako je mnogo ljudi u međuvremenu shvatilo o čemu se tu radi. I zato Crkva danas toliko divlja. Da na silu promijeni dojam.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.