Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
25. veljače 2020.
Komentar Sanje Modrić

Zašto Milanka Opačić ne odsiječe nokte?

Foto: Dragan Matic / CROPIX
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 8. prosinac 2011. u 11:52 2011-12-08T11:52:55+01:00

Umjesto da se ekipa pobjednika, koji će četiri godine samostalno upravljati Hrvatskom, oštro trestira na pitanjima ekonomije, upravljanja, financija, poreznog sustava, javnog duga, industrijske politike, rada, školstva i reformi zbog kojih su i dobili izbore, natura nam se da se opsjedamo duginim bojama njihovih osobnosti

Jučer je Radimir Čačić, nakon kraćeg sastanka s Milanovićem, odbio reći novinarima jesu li njih dvojica »podijelili« javna poduzeća. U vezi s tim izneseno je tumačenje da je potpredsjednik zapravo izašao od budućeg premijera »neraspoložen« i »nervozan«. 

    Kad su izvjestitelji zatim zatražili da na licu mjesta istrese u mikrofone bar mehanizme i kriterije po kojima će se imenovati čelni ljudi u javnim poduzećima, Čačić je, navodno, potpuno izgubio kontrolu. Kao »potpuni gubitak kontrole« shvaćen je prijelomni trenutak kad je Čačić »odbrusio« da nema volje odgovarati na sirova pitanja iz kategorije podjele plijena i udaljio se u svom pravcu. Interesantno je da budući premijer i njegova koalicija od Predsjednika Republike još nisu dobili ni mandat za sastavljanje kabineta, a analize psihoprofila lidera nove vlasti već su nametnute kao presudna i nepojmljivo bitna politička stvar za budućnost države. 

    To je boja žutila. 

    Hrvatska je pred bankrotom i ranjiva je po svim osnovama. Prijeti nam se skorim snižavanjem kreditnog rejtinga. S mračnom rupom u blagajni, Milanovićeva vlada treba smisliti proračun. Narod moli boga da ovi novi pokažu da umiju donijeti neki preokret. Javnost traži odgovore na tisuću stvarno bitnih pitanja, ali dobar dio sedme sile svodi suštinu promjene vlasti na jeftinu psihoalanizu budućeg premijera i njegovih ministara. Taj neobični kurs klasificiranja kolerika, sangvinika i flegmatika u novoj administraciji, odlučno je zauzet istog časa. Državno izborno povjerenstvo još nije stiglo ni proglasiti službene rezultate izbora u zemlji gdje se sve raspalo i gdje je potrebna ozbiljna politika nacionalnog spasa, a građani svaki dan dobivaju na uvid nove i nove mape krokija o naravima i temperamentima. 

    Predsjednik Vlade je, dakle, bahat, tvrd i drven. Linić je poslovično živčan i bezobrazan. Ima kratak fitilj i vadi pištolj prije nego si nabrojio jen, dva, tri. Taj će se namrtvo klati sa Čačićem koji je također neviđeno otresit i pati od zabrinjavajućeg viška samopouzdanja. Milanka Opačić ima duge nokte, zašto ih ne odreže? Željko Jovanović je bezobrazan i divlji. Neven Mimica je, doduše, miran i nekonfliktan, i taj Leko je takav, ali veliko je pitanje što se skriva iza takve fine i flegmatične fasade. 

    Pa onda ta zbilja nepeta situacija s karakterom Vesne Pusić. Jer ona je, kao i Milanović, nadmena i tašta pa će između njih biti i te kakvih okršaja oko domene vanjskih poslova. Je, je, Zoki se u ovih par godina naučio suspregnuti, ali neka se ne zavarava da mi to ne vidimo, svoje sinjske gene sakriti ne može. 

    Pobogu! 

    U ova tri dana nakon izbora, objavljeni su cijeli tomovi tih vrlo dubokih i supstancijalnih psiholoških zapažanja o strukturi ličnosti osoba iz vrha Kukuriku koalicije tako da se svi bihejvioristi i geštaltovci mogu sakriti u mišju rupu. Umjesto da se ekipa pobjednika, koji će četiri godine samostalno upravljati Hrvatskom, oštro trestira na pitanjima ekonomije, upravljanja, financija, poreznog sustava, javnog duga, industrijske politike, rada, školstva i reformi zbog kojih su i dobili izbore, natura nam se da se opsjedamo duginim bojama njihovih osobnosti.  

  Ako žutilom nazivamo kopanje po lascivnim aferama iz spavaćih soba, kako se onda zove ovo?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.