Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Traži se vođa desnice, a i neki program, po mogućnosti

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih / Foto PIXSELL
Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih / Foto PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 17. travanj 2018. u 22:27 2018-04-17T22:27:25+02:00

A trebao bi im i vođa. Mrzovoljni ideolog Davor Ivo Stier, sve kad bi i htio izaći iz HDZ-a, a neće, nije taj talent. Pasivno agresivni Hasanbegović još manje. Bruna Esih, e to bi stvarno bilo samoubojstvo. Nemaju, dakle, ništa što čini ozbiljnu političku snagu. A i vole se kao rogovi u vreći

Šef strančice Desno, lažni magistar Đapić, u subotu je sazvao presicu s dopredsjednicom HSP-a Ante Starčević, stanovitom gospođom Vukelić. Pohvalili su se koalicijom, budućim stožerom »domoljubnih« snaga. A Vukelić je javnosti priopćila kako već »i ostatak desnice radi na tome« da im se priključi. Njih dvoje tako su pretekli Ladislava Ilčića, koji je još nekidan pozvao sve pripadnike desnice da se ujedine na zajedničkoj političkoj platformi. No čim je dvojac uzviknuo »hop«, doletjelo je bijesno priopćenje iz HSP-AS. Te koalicije nema i neće je biti, izvijestili su, a svoju će dopredsjednicu kazniti zbog šurovanja s Đapićem mimo znanja stranke.

Tako je ekspresno propao Đapićev nagonski juriš da sebi na brzaka natakne krunu u tko zna kojem pokušaju okupljanja desnice u Hrvatskoj. Ovoga puta, ideji su narasla krila nakon podjele unutar HDZ-a oko Istanbulske konvencije. – Ovo je novi početak – ovih su dana izjavljivali hrastovac Ilčić i Zlatko Hasanbegović. Ali prva je lasta otprhnula prije nego je i sletjela na krov. Daljnje inicijative na tom planu čekamo. Hrast? Hasanbegović? Markić?

Istinu govoreći, ujedinjenje strančica i pokreta konzervativne desnice bilo bi neloše za sve. Prvo, konačno bi na izborima odmjerili snage s drugima. Ovako ne znamo koliko ih uistinu ima dok svojataju hrvatstvo kao da je samo njihovo, viču i medijski su izrazito nadprestavljeni. Čim Željka Markić kihne, eto ti vijesti. Kad Zekanović rasprede svoje misaone akrobacije, intervjuiraju ga na televizijama kao da je akademik.

No što se tiče stvarnog izbornog uspjeha, nema tu nekih boljih potencijala. Željka Markić hrabro se otisnula na parlamentarne izbore 2015. pa je u Zagrebu dobila jadnih 1,4 posto, drugdje svuda još manje. Ilčić se lani u Varaždinu natjecao za gradonačelnika pa »zakucao« s 2,7 posto. Hasanbegović i Esih dobili su u Zagrebu nekoliko mjesta, dobar uspjeh za novu stranku, ali sada su na 2,4 posto, Hasanbegovića nema na listi 10 najpopularnijih političara.

A cijeli ostatak desnice tavori u nejneuspješnijoj kategoriji »ostalih stranaka«, koje sve zajedno teže jedva dva posto. Hrastu se ni ime ne spominje, ne bi ni dosad da ih HDZ nije uzeo na liste, pa i s njima su na prošlim izborima dobili tek 0,56 posto. A o HDZ-ovom bivšem koalicijskom partneru HSP-u Ante Starčević, čuje se još samo to da su pred stečajem zbog dubioze od 250 tisuća kuna.

Drugo, da se desnica ujedini, HDZ bi se eventualno mogao fokusirano posvetiti transformaciji u modernu stranku desnog centra. Dakle, ujedinjenje: sve pet.

Ali osnovno je pitanje što bi ovakva desnica mogla ponuditi društvu sve kad bi njihovi vođe i uspjeli zatomiti svoje napoleonske komplekse. Od njih samo floskule o svetosti nacije, katoličkoj državi, rodu i spolu, pobačaju, transvestitima i Udbi. Ništa drugo ni o čemu bitnome za život građana. A trebao bi im i vođa. Mrzovoljni ideolog Davor Ivo Stier, sve kad bi i htio izaći iz HDZ-a, a neće, nije taj talent. Pasivno agresivni Hasanbegović još manje. Bruna Esih, e to bi stvarno bilo samoubojstvo. Nemaju, dakle, ništa što čini ozbiljnu političku snagu. A i vole se kao rogovi u vreći. Stoga, čini mi se, opet, ništa od toga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.