Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. siječnja 2019.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Tko su trojica koja su zeznula HDZ?

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2018. u 14:42 2018-02-20T14:42:57+01:00

Ta tri otpadnika nisu iz HDZ-a, njihovih 55 generalno nisu suspektni. No ostaju drugi partneri. Možda netko iz HNS-a? Netko od zastupnika manjina? Ili kakva kombinacija svih tih koji su dovedeni s kolca i konopca da se sklepa većina. Jedan Čačićev? Jedan HSLS-ov? Saucha? Tko će pogoditi

U najnovijoj sapunici oko izbora novog Povjerenstva za sukob interesa, samo je jedno sigurno. Predsjednica tog saborskog tijela neće još jednom biti Dalija Orešković.

Nestranačka pravnica, koja je svima zorno pokazivala kako se odolijeva kod nas uobičajenim podzemnim i nadzemnim pritiscima, sama se povukla iz procedure. Jasan signal da to treba napraviti bilo joj je glasanje u sabornici.

Podržalo ju je samo 46 zastupnika iz čega je shvatila poruku. Da je ne želi HDZ, to smo čuli unaprijed. Ali oko nje se nije mobilizirala ni opozicija iako je hvali na sva usta. A njoj uloga smokvinog lista stvarno ne treba.

No, osim poraza gospođe Orešković – koji i nije nikakva vijest jer samo potvrđuje da je hrvatskom političkom establišmentu malo stalo do borbe protiv političke korupcije, kod nas  rasprostranjene od vrha do dna – važniji je drugi aspekt ove priče.

A taj je da ni konkurentica, Nataša Novaković, koju protežira HDZ, nije uspjela dobiti većinu ukupnog broja zastupnika. Falio joj je jedan glas pa je i ona izvisila. U situaciji gdje Plenkovićeva ekipa broji 78 ruku, a opozicija 73, HDZ-ova kandidatkinja skupila je 75 glasova.

Znači su da se kontroli otela tri zastupnika iz HDZ-ove većine. A to jest iznenađenje za razliku od spoznaje da je Dalija Orešković trn u peti i da je se treba riješiti.

Svakoga zanima tko su neposlušnici, ali to ne znamo. Glasanje je bilo tajno, što je kod nas iznimno, pa je svatko mogao postupiti po svome a da ga se u monolitu ne prepozna. Kad se hrabrost pokazuje isključivo u anonimnosti, to nije neka moralna kvaliteta.

No, očito su ta tri pripadnika političke većine smatrala da dosadašnja predsjednica Povjerenstva treba ostati i da se zato isplati napraviti malo nereda u umjetno skrpanom jednoumlju Plenkovićevog glasačkog stroja.

Ta tri otpadnika nisu iz HDZ-a, njihovih 55 generalno nisu suspektni. No ostaju drugi partneri. Možda netko iz HNS-a? Netko od zastupnika manjina? Ili kakva kombinacija svih tih koji su dovedeni s kolca i konopca da se sklepa većina. Jedan Čačićev? Jedan HSLS-ov? Saucha? Tko će pogoditi.

Svakako, Povjerenstvo se, pod vodstvom Dalije Orešković, doista izgradilo, i to u samo pet godina, u instituciju s integritetom i općim kredibilitetom. U našoj maloj močvari nema takvih institucija bog zna koliko.

Čak i Ustavni sud na leđima ima optužbe za plagijat. Gradonačelnicima se obilato bavi DORH zbog milijunske korupcije. Vladin povjerenik Ramljak odmah je namjestio poslove svojim prijateljima. Horvatinčić sa svojom sinkopom spokojno šeta gradom.

Nema tu sreće ni kad treba reći da je crno crno, a bijelo bijelo. A stabla koja se najbolje vide u ovoj mračnoj šumi su ova. Prvo, vladajuća većina je vrlo labilna i na nekom, za njih odsudnijem pitanju, može lako kiksati.

Kakva čvrsta stabilnost, kakvi bakrači. Drugo, premijer Plenković svoju je mitsku »vjerodostojnost« već pretvorio u ispranu krpu: kad je krenuo smjenjivati čak i principijelnu i nepristranu Daliju Orešković, ma kako da mu se u ičemu drugome pokloni povjerenje?

I, treće, s ovakvom opozicijom, koja se opet osramotila, može ova vlast, i takva kakva jest, vladati dok ju je volja. Nije ugodno biti u tom kavezu, ali što nam je, to nam je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka