Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Komentar Sanje Modrić

kolumna Svira li se kraj nedodirljivima?

Foto Arhiv NL
Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 3. srpanj 2015. u 13:58 2015-07-03T13:58:00+02:00

Nismo vjerovali da će se to ikada stvarno dogoditi, ali iz močvare su odjednom počeli stizati napeti kadrovi uzbune.

Tek što je nekidan njemačka javna televizija ARD objavila da imaju dokumentaciju o vezi Davora Šukera i mafije koja namješta utakmice, evo nam i potpuno neočekivane istrage nad koncernom Mamićevih.

Loš dan za braću o čijim se diskutabilnim poslovnim pothvatima već cijelu vječnost ispredaju razne priče, da bi sve one uglavnom ostale u domeni usmene predaje.

Na privatne dvore dvojice Dinamovih bossova te na njihove urede u sjedištu kluba okomili su se jučer Policija, USKOK, ured za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija i Županijski sud u Zagrebu. Nogometna braća sumnjiče se za utaju poreza i drugih obaveza prema državi, davanje mita, odnosno korumpiranje poreznih vlasti, i razne druge pripadajuće ljepote iz Kaznenog zakona.

Već je potvrđeno da je, osim Zdravka i Zorana Mamića, pod istragom i osoba iz Porezne uprave, vjerojatno njihov porezni referent, što je i logično jer je za svaku veliku utaju obično potreban netko iz sustava tko će je omogućiti.

Nagađa se da su malverzacije Mamićevih povezane s milijunskim transferima Luke Modrića i Milana Badelja, a neki mediji javljaju da je istragom obuhvaćen i Damir Vrbanović, izvršni direktor HNS-a.

Što će se iz svega toga stvarno izroditi, vidjet ćemo.

No, bilo kako bilo, ovo ipak izgleda kao da pomalo postajemo funkcionalna država u kojoj se svaki kriminal kad-tad uoči, a onda prijavljuje, istražuje i pokušava dokazati. Možda smo napokon te sreće da smo bespovratno zakoračili u budućnost bez nedodirljivih, gdje zakon vrijedi za sve jednako, i za prodavača ribičkog pribora, i za Ivicu Todorića.

Upravo tome smo se nadali kad smo optirali za EU, ali kvaka je u tome da taj tip europeizacije Hrvatske, kao i svaki drugi, zapravo možemo odraditi samo mi sami. Proces je, uostalom, otvoren sa Sanaderom, ministrima, županima, Nadanom Vidoševićem, ali močvara je tek načeta.

Nedodirljivima se ispod nogu mora zauvijek izmaknuti crveni tepih politike, zakoni moraju biti jasni i strogi, a administracija nepotkupljiva. To su ta tri osnovna uvjeta oko kojih ne bi trebalo biti dileme za bilo koju vlast. Jer jedna od velikih prepreka razvoju Hrvatske upravo je taj razorni pesimizam ovoga naroda koji, slijedom svojih bogatih iskustava, više ne vjeruje nikome i ne bi više dao ruku u vatru ni za što.

Ovih dana ministar Lalovac navodno je morao državnom odvjetniku prijaviti »predsjednika uprave jedne od vodećih banaka u Hrvatskoj«  – izgleda da je to, glavom i bradom, Božo Prka. Kao i više stotina drugih, dotični je bio pozvan u Poreznu upravu Ministarstva financija zbog stanja na njegovim inozemnim računima, iliti kako bi vidjelo jesu li njegovi legalni prihodi u skladu s imovinom i plaćenim porezima.

To je velikog bankara očito razbjesnilo pa je ministru savjetovao kako bi mu bilo pametno da dobro »razmisli o tome« gdje će raditi kad mu sutra istekne madat.

I Mamići su jučer, preko svojih skupih odvjetnika, prepotentno izrazili »čuđenje« jer je pretres njihovih nekretnina započeo dok su oni na pripremama u Sloveniji  te zahtijevali »profesionalnost i korektnost svih službi«.

Pridružujemo se tom apelu. Ali s nadom da će iza rešetaka završiti i njih dvojica sada, a ubuduće i svi drugi, do jučer nedodirljivi, ako ima dovoljno dokaza da im je tamo mjesto.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.