Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Struktura mozga

 Alessandro Fiore, Zvonimir Rumbold i Željka Markić / Foto Davor Kovačević
Alessandro Fiore, Zvonimir Rumbold i Željka Markić / Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 25. listopad 2016. u 20:02 2016-10-25T20:02:00+02:00

Nije nikakvo čudo da je Markićkina inicijativa, koju je na konferenciji – "zbog pluralizma" – podržao i bivši, tragično neuspješni, ministar školstva Predrag Šustar, doživjela opći podsmijeh građana na društvenim mrežama. Uznemirujuće je, međutim, što se takav trash podvaljuje javnosti pod pokroviteljstvom predsjednice države i Karamarkovih prosvjetnih vlasti. A kolike su razlike u "strukturi i organizaciji mozga" kod tog društva i kod Andreja Plenkovića i njegove Vlade, vidjet ćemo uskoro

Među zastrašujućom gomilom problema s obrazovanjem u Hrvatskoj, udruga Željke Markić "U ime obitelji" našla je potrebu zabrinuti se baš zbog toga što u naše škole zajedno idu i djevojčice i dječaci. Treba ih odvojiti, smatra krug odan njenim odgojnim i inim uvjerenjima, a ovog su vikenda, na svom simpoziju u Zagrebu, zatražili uvođenje obrazovanja segregiranog po spolu.

Kao navodno znanstveni predtekst, poslužio im je niz bizarnih stavova o "različitostima" između muške i ženske djece i mladih, a najviše se proslavila ravnateljica jedne naše osnovne škole zastupajući tezu da dječaci i djevojčice "imaju različitu strukturu i organizaciju mozga". Jedan od argumenata bio je i to da dečki vole hladnije, a cure toplije razrede, što je također dobra ilustracija ozbiljnosti Markićkine "konferencije", kojoj su, međutim, pokroviteljstvo spremno potpisali Kolinda Grabar-Kitarović, Šustarovo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Premda su organizatori ustvrdili da je sustav "jednospolnih" škola raširen u "SAD-u i većini europskih država", činjenice su, naravno, sasvim drugačije. Posebne škole za mušku i žensku djecu očigledni su relikt prošlih vremena u kojima je ženama bila namijenjena posve drugačija društvena uloga nego muškarcima i zato taj koncept postepeno napuštaju čak i zemlje najodanije tradiciji. Masovno ukidanje razdvojenih škola započelo je još u 19. stoljeću na Zapadu i drugdje, sada su dominantno mješovite. Razdvojenih škole danas je oko jedan do dva posto, a najviše ih se zadržalo u Velikoj Britaniji, Belgiji, Australiji i Novom Zelandu, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu (do 10 posto) te, jasno, u muslimanskom svijetu gdje su država i religija spojene pupčanom vrpcom, a žene tragično neravnopravne. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Siriji i Izraelu javne škole su miješane, a vjerske podijeljene. U Libanonu i Pakistanu javne su odvojene, ali je privatni sektor uskočio s mješovitima. Čak i u konzervativnoj Indiji, broj odvojenih škola pao je u 40 godina sa 2.500 na 400.

Premda strana udruženja "single-sex" škola zagovaraju svoju stvar tvrdeći da se kod njih postižu bolji rezultati jer je učenje prilagođeno osobitostima spolova, nema muško-ženskih distrakcija, zaljubljivanja itd., opovrgle su to mnoge ozbiljne studije u SAD-u i drugdje. Ugledni znanstveni časopis Science objavio je 2011. razornu kritiku Markićkinog uzora obrazovanja. Zaključak je da ono ne donosi bolji uspjeh u učenju, ali zato potiče rodnu segregaciju, stereotipe i seksizam te mlade izolira od uvjeta stvarnog života u društvu i na poslu gdje su spolovi upućeni na neprekidnu koegzistenciju, komunikaciju, poštovanje, stvaranje veza i suradnju.

Nije nikakvo čudo da je Markićkina inicijativa, koju je na konferenciji – "zbog pluralizma" – podržao i bivši, tragično neuspješni, ministar školstva Predrag Šustar, doživjela opći podsmijeh građana na društvenim mrežama. Uznemirujuće je, međutim, što se takav trash podvaljuje javnosti pod pokroviteljstvom predsjednice države i Karamarkovih prosvjetnih vlasti. A kolike su razlike u "strukturi i organizaciji mozga" kod tog društva i kod Andreja Plenkovića i njegove Vlade, vidjet ćemo uskoro.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.