Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
17. veljače 2020.
Pardon Sanja Modrić

Komentar Strenja Linić traži poštedu koja joj ne pripada

arhiva NL
arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 3. studeni 2016. u 20:34 2016-11-03T20:34:08+01:00

Istina se ne smije skrivati. Zato će novinar objaviti što god dozna o pripadnicima političke i ine društvene elite, ne krzmajući se oko toga je li baš sada pravo vrijeme, niti kome će određena informacija odgovarati, a kome štetiti 

Tog mračnog jutra, ustala u pola sedam, skuhala djeci kakao i uskočila u rasklimanog fiću. Za pet minuta zabila se u autobus ZET-a. Kriva sto posto. Pojavio se iz magle, ja nagazila kočnicu i otklizala na njegovu stranu. Probudila se u bolnici s potresom mozga i totalnom štetom na autu. Nisu me tužili, ja sam ozdravila i kupila staru peglu.

Ali puno puta prošlo mi je kroz glavu da sam, umjesto autobusa, mogla pogoditi dijete, čovjeka, bilo što živo. Da jesam, imala bih danas rekord ubojice iz nehata. Mnoge od nas obasjala je ta ista vraška sreća da u sudarima nisu oduzeli nekome život. Ovo vam pričam zbog slučaja Ines Strenja Linić.

Dubrovački je dnevnik iskopao da je istaknuta političarka Mosta, prije 30 godina, kad joj je bilo samo 19, u prometu skrivila smrt djeteta i za to je bila pravomoćno osuđena. Loše vrijeme, ona neiskusna i pošlo je po zlu. Ultimativna tragedija za žrtvu, ali i za počinitelja. A sada, kad se sve doznalo – a Strenja bjesomučno napala novinarku koja je to objavila – otvoreno je pitanje je li to trebalo pustiti van? Je li pošteno? I je li to uopće dopušteno, budući da se udes dogodio tako davno, a rok rehabilitacije prošao.

Uz apel za malo suosjećanja prema današnjoj zastupnici, koja je sigurno teško okajala strašan događaj, ipak nema sumnje da je informaciju trebalo objaviti. Političari i državni dužnosnici nemaju pravo biti zaštićeni od toga da se sve pojedinosti iz njihovog života stave na uvid javnosti. Radi se o standardu. To što je Donald Trump gurnuo ruku pod suknju nekoj ženi sada mu je, ispravno, mrlja u kampanji. To su iskusili Krešo Beljak, Ćorić, Čačić, Crnoja i mnogi drugi. Ukupan integritet osoba koje donose zakone, raspolažu ogromnim svotama javnog novca, imenuju ustavne suce i državnog odvjetnika, odlučuju kolike ćemo poreze plaćati i što će se učiti u školama, a za to im dajemo velike plaće i beneficije, mora stajati gol i nepopeglan pred narodom. Za njih nema fotošopa jer građanima treba prepustiti pravo da sude na temelju svega što se o njima zna, i onoga što taje. Tako se stvara slika o karakternim osobinama visokopozicioniranih osoba, presudnima i za važne funkcije koje obavljaju.

Mladenački udes za mnoge neće biti blato koje nepovratno zacrnjuje lik Strenja Linić, nesreća se u trenu može dogoditi svima, o tome govori i moj autobus. Ali upitajmo obitelj žrtve koja je prije 30 godina poginula pod Inesinim kotačima. Svakome na volju kako će postupati s činjenicama, ali istina se ne smije skrivati. Zato će novinar objaviti što god dozna o pripadnicima političke i ine društvene elite, ne krzmajući se oko toga je li baš sada pravo vrijeme, niti kome će određena informacija odgovarati, a kome štetiti. Kad je riječ o moćnicima, neće ga u tome spriječiti ni u Hrvatskoj sumanuto preširoka zakonska zaštita rehabilitiranih osoba, niti strah da će završiti u zatvoru. Novinarstvo iznosi informacije koje spadaju u legitimno područje javnog interesa, to mu je posao.

S trenja Linić zagrmila je na novinarku da se srami jer »prljavo zarađuje za svoj kruh« i »za svoje krpice«. Ali nema se razloga sramiti tko pošteno radi svoj posao. A ima Mostova zastupnica jer danas radi tako važan posao, a ne razumije dva i dva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.